Acteur, producer en regisseur Robert Redford

Acteur, producer en regisseur Robert Redford Robert Redford loopt in het acteursvak al weer bijna 50 jaar mee. Een acteur die vele mooie rollen op zijn naam heeft staan en ook achter de schermen succesvol genoemd kan worden. Toch is het geen man die veel en nadrukkelijk op de voorgrond is of is geweest.

Zijn jonge jaren

Charles Robert Redford jr. werd geboren op 18 augustus 1936 in Santa Monica. Samen met zijn vader, een accountant, zijn moeder en halfbroer William groeide hij in Californie op. Op de middelbare school leerde hij de inmiddels overleden actrice Natalie Wood kennen en hij studeerde af in 1954. Zijn verworven studiebeurs verloor hij vervolgens door zijn drinkgedrag. Men vermoedt dat dit weer te maken heeft met de dood van zijn moeder toen hij 18 jaar was.
Hij ging in New York schilderen en kwam op de dramaschool in New York terecht.

Carrière

Toneel en televisie

Hij ging in New York aan de slag in 1959 op televisie en stond op het toneel. Televisieseries als The Untouchables, Alfred Hitchcock Presents, Route 66 en Dr. Kildare waren enkele series waar hij gastrollen in vertolkte. Een Emmy nominatie voor beste bijrol viel hem ten deel in 1962. Op toneel begon hij in Tall Story, in 1959. Hij bereikte succes met Barefoot in the Park in 1963.

Film

Hoewel hij nog niet een sterstatus bereikt had, startte hij in 1962 op het witte doek. War Hunt was zijn debuut en dit gold tevens voor Sydney Pollack en Tom Skerrit. Langzaam maar zeker kreeg hij grotere rollen aangeboden zoals de biseksuele man in Inside Daisy Clover, naast Natalie Wood en This Property is Condemned in 1966. Datzelfde jaar maakt hij de bekende The Chase, samen met Jane Fonda. Ze zouden vaker samen spelen zoals de filmversie van Barefoot in the Park, The Electric Horseman en A Bridge Too Far uit 1977.

Zijn imago als mooie blonde jongen zag hij niet zitten, maar in Butch Cassidy and the Sundance Kid, samen met Paul Newman, zag hij een geweldige kans zijn imago te veranderen. Een kassucces in 1969 was het gevolg. In de jaren 70 wisselde hij niet enthousiast ontvangen films zoals Tell Them Willie Boy is Here en The Hot Rock af met successen als The Candidate, The Way We Were, The Sting en The Great Gatsby. Een absolute topper in de jaren 70 was All the President’s Men over het Watergate schandaal waarbij president Nixon het veld moest ruimen.

Achter de camera

Hoewel hij films is blijven maken voor de camera werd langzaam zijn rol achter de camera belangrijker. In 1980 kwam Ordinary People uit. Een Oscar voor beste film en regie viel hem direct ten deel. Pas jaren later maakte hij weer een film The Milagro Beanfield War in 1988 en deze was minder succesvol.

Af en toe weer een rol als acteur

Eind jaren 80 en begin jaren 90 kwam hij weer met een topper Out of Africa met Meryl Streep, goed voor een Oscar en met Michelle Pfeiffer in Up Close & Personal en The Horse Whisperer welke hij ook regisseerde. Havanna en Spy Game inmiddels in 2001 zijn namen van films waar hij weer voor op het witte doek verscheen.

Privé

Zijn privé heeft nooit in de belangstelling gestaan. De liberaal trouwde in 1958 hij met Lola van Wagenen en in 1985 gingen ze uit elkaar. 4 kinderen kregen ze samen, waarvan de oudste Scott voor zijn 1e verjaardag stierf. Een jaar later werd Shauna geboren en 2 jaar daarna David James en in 1970 werd Amy geboren. Amy is de enige die in zijn voetsporen getreden is.
Na de scheiding heeft hij verschillende relaties gehad, maar niet meer getrouwd.


Een professional die ondanks het “mooie jongen” imago toch de betere films heeft weten te maken.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Paul Newman, een van de grotere van HollywoodPaul Newman, een van de grotere van HollywoodDe man leefde altijd meer op de achtergrond van het decadente Hollywood, maar dat maakte niet dat zijn werk ook minder w…
Prachtige beelden in ‘Out of Africa’recensiePrachtige beelden in ‘Out of Africa’Of je deze lange film met Meryl Streep en Robert Redford mooi vindt is heel persoonlijk, maar om de beelden kan niemand…
Speelfilm 'Spy Game'recensieSpeelfilm 'Spy Game'De actiefilm Spy Game dateert uit 2001 met in de hoofdrollen kopstukken Robert Redford en Brad Pitt. Een film waar uur e…
De Oscarwinnaars 1994De Oscarwinnaars 1994De Academy Awards van het jaar 1994. De beste films van dit jaar waren Forrest Gump, Speed, The lion king en Ed Wood. De…

Een moshpit, wat is dat?Een moshpit, wat is dat?Grote kans dat je nog nooit van het woord 'moshpit' gehoord hebt. Of misschien ook wel. Het is een fenomeen dat vaak voo…
Cinema Bizarre, echte namenCinema Bizarre, echte namenDe band 'Cinema Bizarre', die in 2005 tot stand kwam, wordt vaak vergeleken met de Duitse band Tokio Hotel. De bandleden…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Acteur, producer en regisseur Robert Redford"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 04-10-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!