The Boss Bruce Springsteen

The Boss Bruce Springsteen Rocklegende ‘The Boss” Bruce Springsteen is al jaren een fenomeen. In Nederland heeft hij ook talloze hits gehad en blijft een fenomeen als rocker en fockzanger.

Zijn jonge jaren

Bruce Frederick Joseph Springsteen werd op 23 september 1949 geboren in New Jersey en ging op Freehold Boro naar school. Zijn vader is een nazaat van een Ierse en Nederlandse ouder en zijn moeder heeft Italiaans bloed door de aderen stromen. Het gezin met een oudere en jongere zus leefde in harmonie. Springsteen was al jong met muziek bezig en werd geïnspireerd door Elvis Presley. Op zijn 13e kocht hij een gitaar en het gezin ging er zo in mee, dat zijn moeder moest lenen om hem enkele jaren later een duurdere gitaar te geven.

Relaties

Springsteen is getrouwd geweest met Julianne Philips en zijn achtergrondzangeres Patti Scialfa. Momenteel woont met zijn vrouw en kinderen Evan, Jessica en Sam in Rumson, New Jersey.

Zijn muziek

Vanaf de zestiger jaren heeft Springsteen in meerdere bands gespeeld zoals Steel Mill. In 1972 werd hij ontdekt door de ontdekker van Bob Dylan, John Hammond. Dat jaar nog tekende hij een contract bij Columbia Records en zijn 1e album verscheen in 1973, Greetings From Asbury Park en aansluitend kwam The Wild, the Innocent and the E Street Shuffle uit. In 1975 kwam zijn doorbraak met Born to Run, ook deze had hij samen met zijn band The E Street Band opgenomen en Born to Run werd een enorme hit, eerst in de VS en daarna trok hij de wereld over.

Vanwege problemen met zijn management duurde het tot 1978 voordat het volgend album uitkwam: Darkness on the Edge of Town. De punk en New Wave was in opkomst en Springsteen was niet “ anders” genoeg. Door zijn succesvolle tour werd het album wel een succes, maar er was meer van verwacht. In 1980 kwam echter The River uit en werd weer een regelrecht succes.

Hoewel hij op het succes verder had kunnen varen trok hij zich terug en zonder band kwam hij met het aparte album Nebraska. In 1984 verscheen het album Born to the USA, was vele hits opgeleverd heeft, en Springsteen maakte aansluitend een wereldtour. Nils Lofgren was lid van zijn band geworden en publiek maakte kennis met hem, evenals met Patti Scialfa, de achtergrond zangeres.

In 1986 kwam een live album uit en in 1987 een veel introverter album tunnel of Love en in 1989 was het over met zijn band. Human Touch en Lucky Town kwamen in 1992 en 1993 uit en in dat zelfde jaar kwam ook Streets of Philadelphia uit. De soundtrack voor de film Philadelphia die hem een Oscar en Grammy opleverde.

Springsteen bracht zijn band nog een keer bij elkaar om een aantal nieuwe nummers op te nemen voor zijn greatest hits album (1995) en in datzelfde jaar volgde The Ghost of Tom Joad, een akoestisch album. Dit album leverde hem ook een Grammy op.
Met de E Street Band ging hij weer touren en er volgende een album met nooit eerder uitgebrachte nummers, Live in New York City.

In 2002 verscheen The Rising en in 2005 had hij weer een solo akoestisch album Devils & Dust. In 2006 werd ook We Shall Overcome: The Seeger Sessions uitgebracht. Een album met o.a. folknummers en in 2007 verscheen weer een live album, nu van zijn wereldtour en. Magic is zijn meest recente album uit 2007 en hij tourt weer door Europa, doet daarbij ook Nederland weer aan. Zijn tour wordt erg goed bezocht en men is enthousiast over zijn optredens.

Tot slot

Een rasartiest die niet meer weg te denken of het nu gaat om zijn verrassende albums met mooie teksten of zijn succesvolle optredens.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bruce Springsteen: een levende legendeBruce Springsteen: een levende legendeBruce Springsteen is een naam die niemand onbekend in de oren klinkt. Met hits zoals "Streets of Philadelphia" en "Born…
Bruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen brengt in 1973 zijn eerste twee albums uit die aanvankelijk weinig opzien baren. Nadat hij in 1975 het…
Biografie: Clarence ClemonsOp 18 juni 2011 kwam er een einde aan het leven van Clarence Clemons, de saxofonist die vanaf het begin onderdeel uitmaa…
Hits jaren 80: 1985We are the world van USA for Africa wordt nog steeds regelmatig op de radio gedraaid. Zoveel bekende artiesten in één nu…

AC/DC, het verhaal van meer dan dertig jaar succesAC/DC verkocht in de Verenigde Staten alleen al meer dan 70 miljoen albums, wat hun meteen ook in de top vijf plaatst va…
Buddy Holly, een van de aartsvaders van Rock 'n RollBuddy Holly (geb. Charles Hardin Holley, 7 september 1936 - 3 februari 1959) was een Amerikaanse singer-songwriter en ro…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "The Boss Bruce Springsteen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 20-10-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Muziekrecensies
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!