Sam Neill, onopvallend opvallend acteur

Sam Neill, onopvallend opvallend acteur Acteur Sam Neill zegt lang niet iedereen iets, toch draait hij al jaren mee in Hollywood en heeft mooie rollen op zijn naam staan. Hij staat bekend als iemand die er altijd is maar nooit opvallend, iemand die gaat voor zijn vak maar niet de fotograven van Hollywood opzoekt. Een uiteenzetting wie Sam Neill is en wat hij zoal gedaan heeft.

Persoonlijk

Nigel John Dermot Neill, zoals hij officieel heet, werd in Noord Ierland geboren op 14 september 1947 als 2e zoon van een Nieuw Zeelandse officier en zijn vrouw. Zijn geboorte in Noord Ierland heeft dan ook te maken met het feit dat zijn vader daar gestationeerd was. Sam Neill is Nieuw Zeelander en ging daar met zijn ouders weer wonen in 1954.

Na een Christelijke school, waar hij zichzelf voor het eerst Sam lief noemen, stapte hij over naar de University of Canterbury waar hij het acteren ontdekte. Uiteindelijk studeerde hij af op de Victoria University.

Privé

Neill woont in Australië, heeft een woning in Sydney en Otaga waar hij tussen zijn wijnstronken zit, en heeft een zoon met actrice Lisa Harrow en een dochter met Noriko Watanabe, een dame die achter de schermen werkt. Met deze laatste trouwde hij in 1989.

Hij staat bekend als iemand die begaan is met de wereld, sponsort Greenpece, Wereld Natuur Fonds en Oxfam Novib.

Start carrière

Midden jaren zeventig begon hij bij de New Zealand National Film Unit als regisseur en acteur en werd al snel gespot voor een rol in Sleeping Dogs en aansluitend My Brilliant Career. Deze rollen wisten hem vervolgens te leiden naar een grote rol in 1981 in de film Omen III, hij speelde daar Damien Thorn.

James Bond

In die periode gaf Roger Moore te kennen dat hij ging stoppen als James Bond en werd Sam Neill serieus overwogen hem op te volgen. Hoewel de regie hem graag voor The Living Daylights wilde hebben bleek ook nu weer Broccoli de doorslaggevende factor en gaf de voorkeur aan Timothy Dalton. Hoewel Dalton een goed acteur is, zijn de Bond films niet zijn sterkste optreden geworden.

Vervolg carrière

Neill ontwikkelde zich inmiddels als acteur die in de meest uiteenlopende rollen gezet kon worden en was zowel op televisie als op het filmdoek te zien.

Voor het grote publiek werd hij ook bekend in Reilly, Ace of Spies, maar was in veel bekende films te zien, bijvoorbeeld:

  • Dead Calm
  • The Hunt for the Red October
  • A Cry in the Dark
  • The Piano
  • The Rainbow Warrior
  • Jurassic Park (+ vervolg)
  • Merlin

Een mooie rol in De Lord of the Rings wees hij nog af.

Prijzen

Voor zijn hoofdrol in Merlin heeft hij 1998 een Emmy in ontvangst mogen nemen. De Golden Globe heeft hij vaker mogen ontvangen. Naast Merlin ook voor One Against the Wind en Reilly, Ace of Spies.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Richard Attenborough: acteur, regisseur (1923 - 2014)Richard Attenborough is overleden op 24 augustus 2014. De Britse acteur en regisseur speelde in films als The Great Esca…
T–Rex, de bekendste dinosaurus onder de dinosaurussenDe Tyrannosaurus Rex (T Rex) is mede dankzij Hollywood films als Jurassic Park, de bekendste dinosaurus onder de dino´s.…
Veelzijdige George ClooneyVeelzijdige George ClooneyGeorge Clooney kennen we eigenlijk allemaal wel als de aantrekkelijke bekende acteur uit menig actiefilm. Maar Clooney d…
Films over dinosauriërsDit is een lijst van wel veertig films waarin dinosauriërs voorkomen. Iedereen kent natuurlijk wel de grote kaskrakers z…

De meesterwerken van acteur Al PacinoDe meesterwerken van acteur Al PacinoAl Pacino is niet van het witte doek te denken en vele meesterwerken heeft hij m.n. als acteur op zijn naam weten te zet…
Cristina BrancoCristina Branco, hoewel geen fadista, alom gezien als de opvolgster van de legendarische Amalia Rodriguez. Met haar warm…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Sam Neill, onopvallend opvallend acteur"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 05-12-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!