De meesterwerken van acteur Al Pacino

De meesterwerken van acteur Al Pacino Al Pacino is niet van het witte doek te denken en vele meesterwerken heeft hij m.n. als acteur op zijn naam weten te zetten. Inmiddels is hij de pensioengerechtigde gepasseerd, maar stoppen doet hij niet.

Persoonlijk

Alfredo James Pacino werd op 25 april 1940 geboren in New York, East Harlem om precies te zijn. Hij is zoon van Italiaanse ouders die scheiden toen hij 2 jaar oud was. Met zijn moeder verhuisde hij naar zijn groothouders in de South Bronx in New York. Zijn vader vertrok naar de westkust en begon een restaurant.
Al volgde de School of Performing Arts, maar ging eerder van school.

Al Pacino is nooit getrouwd en heeft uit twee relaties drie kinderen. Met Janny Tarrant een dochter Julie Marie en met actrice Beverly DíAngelo een tweeling (Anton en Olivia).

Zijn carrière

Om aan geld te komen nam hij allerlei baantjes aan en toen hij voldoende gespaard had nam hij acteerlessen. Er volgde rollen in kleine theaterproducties en in 1966 trad hij toe tot de Actors Studio van Lee Strasberg, m.n. method acting sloeg daar de klok. Method acting is het gebruiken van de eigen emoties van de acteur om een rol neer te zetten.

Eind jaren 60 en jaren 70

In 1967 speelde hij een mooie rol in het off Broadway stuk The Indian Wants the Bronx, hiervoor kreeg hij een Obie Award. Er volgde nog enkele theaterstukken tot hij in 1969 zijn filmdebuut maakte in Me, Nathalie. Een stuk wat uiteindelijke flopte. Zijn rol in The Panic in Needle Park, over een heroïne verslaafde, trok de attentie van regisseur Francis Ford Coppola en hij kreeg de rol van Michael Corleone in The Godfather aangeboden. Heel opmerkelijk want andere grote namen wilde deze rol ook graag. Pacino was toen nog onbekend, maar kreeg de voorkeur. Het leverde hem een Oscar nominatie op.

Zijn naam was gezet en er volgde die periode mooie rollen zoals:
  • Serpico
  • Scarecrow
  • The Godfather Part II
  • Dog Dag Afternoon
  • Bobby Deerfield
  • Justice for All

Het leverde hem 4 Oscar nominaties op.

Jaren 80 en verder

In de jaren 80 ging het wat minder met hem en overall speelde hij wat minder aansprekende rollen. Een uitzondering daarop was Scarface uit 1983, onder regie van Brian de Palma en met tegenspeelster Michelle Pfeiffer.
In de jaren 90 passeerde weer betere rollen zijn pad. Eerst The Godfather Part III in 1990 en daarna Frankie en Johnny met opnieuw Michelle Pfeiffer. Hij speelde in de nodige misdaadfilms zoals Carlito Way. In Heat speelt hij vervolgens samen met Robert de Niro. Ook stond hij weer op toneel in Looking for Richard en won hij in 1993 een Oscar voor Scent of a Woman. Samen met Keanu Reeves speelde hij een meesterlijke rol in de spannende thriller / horror The Develís Advocate uit 1997.

Na de eeuwwisseling ging Al Pacino gewoon door en zette weer een mooie rol in The Merchant of Venice op zijn naam, maar deelde ook het kassucces van Ocean Thirteen met George Clooney, Brat Pitt en Andy Garcia.
Nog steeds bezig is hij ook degene die titelrol van Dali & I The Surreal Story op zijn naam gaat zetten.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Al Pacino: Amerikaanse acteur van grote klasseAl Pacino: Amerikaanse acteur van grote klasseAl Pacino (New York, 25 april 1940) is een van de beroemdste filmacteurs van de afgelopen eeuw. Hij schitterde in The Go…
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
De Oscarwinnaars 1990De Oscarwinnaars 1990De Academy Awards van het jaar 1990. De beste films van dit jaar waren Dances with wolves, The godfather part III, Goodf…
De meest bekende filmuitsprakenDe meest bekende filmuitsprakenDe beste films, de beste acteurs of de beste actrices. Wie won er de meeste Oscars? Welke film had het beste verhaal? Of…

Hollywoodzoon Robert de NiroHollywoodzoon Robert de NiroRobert de Niro is een van die magneten van het witte doek. Zijn karakteristieke hoofd, zijn spel en wat hij uiteindelijk…
Sam Neill, onopvallend opvallend acteurSam Neill, onopvallend opvallend acteurActeur Sam Neill zegt lang niet iedereen iets, toch draait hij al jaren mee in Hollywood en heeft mooie rollen op zijn n…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De meesterwerken van acteur Al Pacino"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 19-03-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!