Actrice Charlize Theron

Actrice Charlize Theron Charlize is niet voor iedereen een even bekende actrice, maar ze heeft al weer de nodige rollen op haar naam staan. Al op jonge leeftijd speelde ze rollen met een sterk staaltje acteerwerk. Inmiddels kennen veel mensen haar ook van haar smaakvolle reclamewerk.

Persoonlijk

Charlize werd op 7 augustus 1975 geboren in Benoni, Zuid Afrika. Haar ouders waren van Frans Duitse afkomst en haar jeugd was verre van veilig. Vanuit de boerderij werd ze als puber naar een internaat gestuurd en kort daarna was ze getuige bij de dood van haar vader Charles. Haar vader was alcoholist en gewelddadig en haar moeder, Gerda, heeft hem doorgeschoten, zelfverdediging. Charlize is enig kind. Momenteel heeft ze een relatie met acteur Stuart Townsend.

Carrière

Start

In de veronderstelling balletdanseres te worden, startte ze aan de opleiding, om op 16 jarige leeftijd naar Milaan te vertrekken om model te worden. Daarna volgde New York en aansluitend toch weer ballet opgepakt. Een knieblessure gooide roet in het eten en op 19 jarige leeftijd moest ze hiermee stoppen. Hierna ging ze direct naar Los Angeles en werd door impresario opgemerkt toen ze ruzie kreeg met een bankmanager over een niet te verzilveren cheque van haar moeder.

In 1995 kreeg ze een klein rolletje zonder tekst in Children of the Corn III, maar als snel volgde een echte rol in 2 Days in the Valley. Deze film en de eerst volgende films waren niet echt grote successen. Totdat ze in 1997 een grote bijrol kreeg in de succesvolle film The Devilís Advocate. Ze hield zich in deze rol meer dan staande naast Keanu Reeves en Al Pacino, in de rol van Reevesís vrouw die doordraait in het grote New York en zelfmoord pleegt.

Een jaar later volgde Mighty Joe Young en The Cider House Rules, beide succesvol. Maar ook de minder succesvolle The Astronautís wife dateert uit 1999. Datzelfde jaar verscheen ze in de Playboy. Dit zou tegen haar wil zijn en baarde veel opzien.

Vervolg

Daarna maakte ze aardige films als Men of Honnor met Robert de Niro en Cuba Gooding Jr., Sweet November weer met Keanu Reeves en 15 minutes. In 2003 maakte ze de amusante film The Italian Job en de film Monster. In deze laatste rol speelde ze een niet te herkennen seriemoordenaar. Voor deze rol kreeg ze een Oscar en Golden Globe. Voor een aantal daarop volgende films werd ze genomineerd voor o.a. een Golden globe, maar verder dan een nominatie kwam ze niet.

Als producer is ze inmiddels ook aan de slag maar nog niet erg succesvol. AEon Flux was haar eerste project. In Sleepwalking speelt ze de rol van Joleen en is tevens producer. Battle in Seattle uit 2008 wordt geregisseerd door haar partner Stuart Townsend, in 2009 staat ze in het romantisch drama The Burning Plain en er staan al weer films klaar om uitgebracht te worden.

Reclame

De rol van model is ze niet verleerd. Inmiddels is ze al enkele jaren het gezicht voor parfum JíAdore van Christian Dior. Daarnaast heeft ze enkele jaren haar gezicht geleend aan de horloges van Raymond Weil.

Tenslotte

In de ene film is ze echt aanwezig en in de andere niet. Hoewel haar keuze van films niet altijd even optimaal is, zijn haar kwaliteiten als actrice weinig omstreden. Met haar leeftijd kan ze nog een flink aantal mooie rollen op haar naam zetten.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Wat is typecasting en hoe werkt het?Wat is typecasting en hoe werkt het?Typecasting wordt de hele dag om ons heen toegepast en toch kennen we het alleen vanuit het acteren. Wat is het en hoe w…
Hollywoodzoon Robert de NiroHollywoodzoon Robert de NiroRobert de Niro is een van die magneten van het witte doek. Zijn karakteristieke hoofd, zijn spel en wat hij uiteindelijk…
Speelfilm Sweet novemberrecensieSpeelfilm Sweet novemberSweet november is een romantische comedy aangevuld met een komische noot. Deze remake uit 2001 is een minder geslaagde v…

Acda en de MunnikThomas Acda en Paul de Munnik vormden samen het muzikale cabaret duo Acda en de Munnik. De liedjes zijn eenvoudig met va…
Biografie: De VengaboysIn het woordenboek zou bij het het woord 'party' zo een plaatje van de Vengaboys gezet kunnen worden. Rond de leden en d…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Actrice Charlize Theron"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 23-12-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!