Belangrijke zang- en zingtips om Idol te kunnen worden

Belangrijke zang- en zingtips om Idol te kunnen worden Iedereen die over muzikaal geheugen beschikt en toon kan houden (dus het verschil tussen vals en zuiver hoort), kan (leren) zingen en via een talentenjacht Idol worden. Je hoeft dus niet per sé een mooie klank in je stem te hebben om te kunnen zingen. Er zijn heel wat zangers, die het publiek met hun minder fraaie stem toch weten te boeien. Denk maar aan o.a. Louis Armstrong en Ray Charles die mede dankzij hun schorre rauwe klanken het publiek weten te raken.

Basistechniek

Maar of je nu een mooie of doorsnee stem hebt, er zijn wel een aantal basisregels waar je aan moet voldoen, wil je een redelijk geluid produceren en de toehoorders boeien. Zonder het in acht nemen van die essentiële zangtips zing je niet goed, klinkt het dus niet mooi en kan het publiek niet onder de indruk raken van je talent.

Ademhalingstechniek

Klank ontstaat doordat ingeademde lucht tijdens het uitademen de stembanden doet trillen. Belangrijk is om op de juiste momenten telkens royaal lucht in te ademen en gedoseerd uit te ademen. Want je moet natuurlijk niet midden in een lange klank zonder lucht komen. Goed ademhalen tijdens het zingen is eigenlijk alleen maar d.m.v. oefeningen te leren. Maar je bent al een belangrijke stap in de goede richting als je voortaan uitsluitend via de buik ademhaalt en dus niet via het optrekken van borst/schouders. Zorg ook dat je op die manier volkomen onhoorbaar inademt, dus geen zucht en sisgeluiden tijdens het vullen van de longen.

Ademhalingsoefening

 • ga staan
 • adem normaal in en blaas in heel rustig tempo werkelijk al je adem uit, net zo lang tot je niet meer kunt
 • en houd dan meteen 10 seconden je adem in (mond en neus dus 10 seconden dichthouden, terwijl je naar adem smacht)
 • doe dan je mond wijd open en zet je buik uit om in te ademen
 • je merkt dat de lucht automatisch binnen stroomt zonder geluid en zonder het bewegen van je schouders
In principe dien je op deze manier tijdens het zingen te ademen.

De juiste houding tijdens het zingen

Je staat met je gewicht grotendeels op je voorvoeten. Knieën los, niet in het slot. Schouders laag en los. Lichaam lang maken, en recht vooruit kijken, dus niet met de kin omhoog. Eerder enigszins omlaag kijken alsof er een touwtje aan je kruin is vastgemaakt dat aan je trekt. Flanken breed houden.

Waar moet je nog meer aan denken

 • zing altijd met ontspannen lichaam, dus geen verkramptheid
 • zorg dat je hoofd stil staat op je romp, en dat je hoofd niet onnodig heen en weer gaat
 • als je moet bewegen terwille van je act is het natuurlijk wat anders
 • duidelijk articuleren
 • zingen doe je niet alleen met je keel, maar met je hele lijf
 • als je een melodie oefent, ga dan ook na op welke punten je tijdens de uitvoering het beste kunt inademen

Zangles

Beter leren zingen doe je eigenlijk niet door er over te lezen, maar door zanglessen te nemen, en/of lid te worden van een koor dat onder leiding van een goede dirigent staat. Ook bij het zingen in een koor geldt dat je absoluut geen bijzonder mooie stem hoeft te hebben. Gevoel kunnen leggen in je stem, en in harmonie zingen met de andere koorleden telt veel zwaarder.

De totaalklank van het koor wordt natuurlijk bepaald door de optelsom van alle stemmen te samen. Het wonderlijke is dat een amateurkoor dat bestaat uit zangers en/of zangeressen met gewone middelmatige stemmen, in zín totaliteit toch heel mooi, indrukwekkend en professioneel kan klinken.

Idol worden

Nadat je een tijdje in een koor gezongen hebt en de ademhalingstechniek beter beheerst, wordt het tijd om je in te schrijven voor een talentenjacht, om idol of voice te worden.

Lees verder

© 2009 - 2020 Robbie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe word je zanger of zangeres?Hoe word je zanger of zangeres?Zanger of zangeres worden, hoe doe je dat? Het eerste wat je nodig hebt is een stem die een beetje prettig klinkt. Het i…
Zingen: hoe werk je aan je zang. Tips!Naast technische tips over zang, zijn er nog een paar ander tips en trucs die je kunnen helpen bij het verbeteren van je…
Zingen in een zangkoor verschaft meer dan alleen zanggenotZingen in een zangkoor verschaft meer dan alleen zanggenotJe hebt altijd de juiste leeftijd om de zangkunst te gaan beoefenen. Ons land kent vele duizenden zangkoren in uiteenlop…
Muzikaal Bootwateren - Festival op AmelandMuzikaal Bootwateren - Festival op AmelandBootwateren is een traditie die is gekoppeld aan de tewaterlating van de paardenreddingboot. Na een tewaterlating en zek…
Remi Gaillard, wie is hij?Remi Gaillard, wie is hij?Remi Gaillard is een bekendheid op Youtube wiens populariteit razendsnel is gestegen. Het is een grappenmaker die voor h…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Belangrijke zang- en zingtips om Idol te kunnen worden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jadelynn, 06-03-2016 22:14 #4
Hallo,

Ten eerste bedankt voor de tips en ten tweede is het waar dat als je goed staat zoals in de tips dus, en een hand op je buik houdt, je beter kan zingen?

Groetjes Jadelynn Reactie infoteur, 07-03-2016
Hoi Jadelynn,

Die hand op de buik hoeft maar heel kort (af =toe), tijdens het inzingen.
De bedoeling daarvan is dat je er op let, dat je via de buik adem haalt.

Succes,
Rob

Cheyenne, 12-03-2012 11:58 #3
Ik ben een meisje met een goede stem maar het lukt me maar niet om de ademtechnieken te beheersen in maart zing ik een liedje samen met mijn vriend en het lukt me niet geef me alstublieft is een paar persoonlijke tips Reactie infoteur, 12-03-2012
Beste Cheyenn

Zoek iemand die op een koor zit en vraag of diegene met jou de inzing-oefeningen doet zij/hij ook bij dat koor doet.

Michiel, 26-04-2009 14:13 #2
Gezondheid, zorg dat jer voldoende energie binnen krijgt (groenten/fruit) en stop met roken! Dit is echt geen onzin… Na lang volluit zingen in een koor kreeg ik wel een last van mijn stem, en was ik oefeningen doen aan vibratop in mijn stem te krijgen. Dit lukte mij steeds niet. Ook wilde ik wat technieken leren maar lukte ook niet. Ik heb een mooie en zuivere tenorstem, en zing ook vanuit mijn buik maar toch was het t niet helemaal.

Totdat ik stoptte met roken en gezond ging leven, voeld ik mij lanzaam steeds fitter, en lijkt de ademsteun vanzelf beter te worden en komt de vibratop soms vanzelf… het klinkt ook mooier nu en kan meer spelen met mijn stem. Zo belangrijk is gezondheid dus bij het zingen!

Travis, 09-04-2009 17:02 #1
Hello,

Ik vroeg me iets af,

Hoe kan je leren om niet door je neus te zingen?
Wie kan mij dat uitleggen.
Dank je wel.

Groetjes Travis Reactie infoteur, 09-04-2009
Hallo Travis,

Je zou het kunnen vragen aan een koordirigent in je omgeving.

succes

Infoteur: Robbie
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Zingen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!