InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Jim Morrison, zijn korte opmerkelijke leven

Jim Morrison, zijn korte opmerkelijke leven

Jim Morrison, zijn korte opmerkelijke leven Met zijn muziek, zijn uitstraling en performance wist Jim Morrison al op jonge leeftijd het publiek te betoveren. 3 juli 1971 stierf hij in Parijs, maar tot op de dag van vandaag weet hij met zijn muziek mensen te boeien, betoveren of in extase te brengen … en tegenwoordig kan dit ook zonder de drugs waar hij zelf wel grootverbruiker van was. Een opmerkelijke persoonlijkheid.

Persoonlijk

James Douglas Morrison werd in Melbourne, Florida geboren op 8 december 1943. Zijn ouders waren George Stephen Morrison en Clara Clarke Morrison en hij had een zus uit 1947, Anne Robin en een broer uit 1948, Andrew Lee. Zijn voorouders waren een mix van Schotse, Ierse en Engelse mensen. Zijn vader zat in het leger (Admiraal) en ze verhuisde regelmatig, maar een groot deel van zijn jeugd bracht hij in San Diego door. Alameda High School en aansluitend George Washington Middle School brachten hem tot een succesvol eindexamen. Inmiddels bij zijn grootouders wonend ging hij nog naar de St. Petersburg Junior College en de Florida State University.

Begin 1964 ging hij in Los Angeles wonen en leerde daar zijn vrienden kennen, enkele schrijvers van de Los Angeles Free Press. Zelf was hij tot zijn dood nauw betrokken bij een illegale nieuwsuitgave. Hij keerde zich tegen zijn ouders en riep zelfs dat ze dood waren, zijn vader vertaalde dit later dat hij dit gedaan had om zijn familie te beschermen.

Hij had al voor zijn bekendheid een relatie met Pamela Courson, ze volgde hem ook naar Parijs.

Carrière

Met een hoog iq, rebels en weg van literatuur zat hij in de poëzie (er zijn ook dichtbundels uitgegeven), maar muziek ‘moest dan maar’ om zijn poëzie onder de aandacht te brengen. The Doors, die al met al met Jim Morrison maar zo’n 6 jaar bestaan hebben (tot Morrison’s dood in 1971) en waar niet eens zoveel albums van zijn verschenen, hebben wel een indruk achter gelaten die zijn weerga niet kent. The Doors als band, de poëzie van Morrison evenals zijn theatrale manier waarop hij zijn performance op het podium neerzette, maakte dat de optredens vaak gigantisch uit de hand liepen. De grote schare fans kwam echter iedere keer opnieuw naar de optredens.

Morrison was provocerend, zeker in het moralistische Amerika van die tijd, en dat maakte dat er wel eens aanklachten tegen hem liepen. Daarnaast bleef de populariteit van de band enorm hoog en in 1971 besloot hij naar Parijs te gaan om zich daar meer op het schrijven te richten, met of zonder de rest van de band. Het drank- en drugsgebruik ging echter onverminderd door. Maar omdat hij onder zijn doopnaam James Douglas leefde kon hij redelijk anoniem leven in Parijs.

Naar verluid schreef hij veel in Parijs, maar er wordt ook beweerd dat hij juist een writer’s block had, maar op 3 juli 1971 op 27 jarige leeftijd, stierf hij in zijn hotelkamer. De doodsoorzaak is nooit officieel naar buiten gebracht, maar er wordt gesuggereerd dat zijn straffe drank- en drugsgebruik er zeker mee te maken heeft gehad. Hij ligt op de bekende Parijse begraafplaats Pere-Lachaise.

Enkele bekende nummers

  • Light My Fire
  • Riders on the Storm
  • Unknown Soldier
  • Strange Days
  • Hello, I love you
  • LA Woman
  • Love me Two Times
  • Wild Child

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
#1 Hits van 1980Voor een artiest is het een hele eer als al zijn of haar fans hun nummers mooi vinden. Maar het is voor een artiest hele…
Te jong gestorven talentenDinsdag 22 januari 2008 werd de 28-jarige Heath Ledger dood in zijn appartement teruggevonden. Met deze tragische dood w…
De beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe beruchte 27 club, ook bekend als de forever 27 clubDe 27 club oftwel de forever 27 club is een verzamelnaam voor bekende muzikanten door op hun 27ste levensjaar zijn gesto…
Bruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen: songwriter van hits voor anderenBruce Springsteen brengt in 1973 zijn eerste twee albums uit die aanvankelijk weinig opzien baren. Nadat hij in 1975 het…
Hits jaren 70: 1978Welke nummers waren in 1978 een grote hit? In dit artikel kun je een duidelijke lijst vinden van bekende nummers uit 197…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Jim Morrison, zijn korte opmerkelijke leven"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 03-07-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Muziekrecensies
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!