Muzikaal wonder Edith Piaf

Muzikaal wonder Edith Piaf Klein en niet echt fraai (bijnaam ‘La mome Piaf’), maar haar stem (mezzo soprane) compenseerde alles. Deze Franse chansonniere had een tot op heden nooit geëvenaarde stem en overleed veel te vroeg. Door haar doorleefde muziek en superieure stem leeft ze tot op de dag van vandaag voort in haar muziek.

Persoonlijk

Edith Giovanna Gassion werd in Parijs op 19 december 1915 geboren en overleed in Plascassier op 10 oktober 1963 (officieel op 11 oktober in Parijs). Onder de naam Edith Piaf (betekent ‘mus’) maakte ze later naam. Ze was de dochter van een zangeres die haar geld in de kroeg verdiende met zingen en haar vader was een acrobaat. Haar oma, een bordeelhoudster in Normandie, nam haar onder haar hoede. Ze stond er echter al snel alleen voor, want op haar 15e werd ze straatzangeres en 2 jaar later kreeg ze haar dochter Marcelle. Louis Dupont was de verwekker, en ze was verliefd op hem geworden. Slechts 2 jaar is Marcelle geworden, want het meisje stierf aan een hersenvliesontsteking. Net als haar moeder vond ze het lastig om op straat voor haar kind ze zorgen en gedurende de 2 jaar dat het meisje geworden is, was ze veelal bij haar vader.

Vervolgende had ze een soort pooier, Albert, als vriend en pleegde een vriendin, Nadia, zelfmoord. Ze had een tragisch leven en een van haar geliefden, de bokser Marcel Cerdan, een getrouwd man met 3 kinderen, overleed in 1949 tijdens een vliegtuigongeluk. Tussen 1952 en 1956 was ze getrouwd met Jacques Pills en in 1962 trouwde ze de veel jongere Theophanis Lamboukas en zou tot haar dood in 1963 met hem getrouwd blijven.

Op 10 oktober overleed Piaf aan kanker aan de lever. Ze overleed in Plascassier, gemeente Grass, en werd overgebracht naar Parijs. Ze ligt begraven op het beroemde kerkhof Pere-Lachaise. In Parijs is een museum (Musee Edith Piaf) voor deze grote kleine dame.

Carrière

Op 20 jarige leeftijd werd ze echter ‘ontdekt’ door de eigenaar van een theater in Parijs (Cirque Medrano), te weten Louis Leplee. Hij stimuleerde de kleine uiterst nerveuze Piaf en was verantwoordelijk voor haar bijnaam. Op 6 april 1936 werd hij echter vermoord en Piaf werd vrijgesproken van medeplichtigheid. Hij bleek te zijn vermoord door leden van de maffia. Al deze publiciteit was niet goed voor de bekende Piaf haar carrière. Ze leerde Raymond Asso kennen, waar ze ook kort een relatie mee zou hebben, zette haar naam Edith Piaf op de landkaart.

Ze kwam in contact met vele beroemdheden en tijdens de tweede wereldoorlog (ze was naast het Franse volk ook geliefd bij de Duitse bezetters) schreef ze het wereldberoemde “La vie en rose”. In die periode en aansluitend de jaren 50 schreef ze ook erg veel van haar teksten. Inmiddels was ze mateloos populair in Frankrijk en zorgt het ook buiten de grenzen op. De rest van Europa, de Verenigde Staten en Zuid Afrika en nam aankomend talent Charles Aznavour op ‘sleeptouw’.

Ze trad tussen 1955 en 1962 erg vaak op in het Parijse Olympia en zo ook haar laatste optreden, wat een groots optreden zou worden. Het laatste nummer wat ze op zou nemen is “ L’homme de Berlin”.

Oktober 1963 overleed een van de grootste chansonniere ter wereld. Het tragische leven is meerdere malen verfilmd.

Enkele van haar wereldberoemde nummers:
  • Non, Je Ne Regrette Rien
  • Milord
  • La Vie En Rose
  • Padam ... Padam ...
  • Mon Dieu!
  • Paris

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zangeres Edith PiafEdith Piaf is een legende en zoals het legendes betaamt is veel van haar verleden dan ook deels in nevelen gehuld. Veel…
Charles Aznavour, Franse zanger van Armeense afkomstCharles Aznavour, Franse zanger van Armeense afkomstHij werd de Franse Frank Sinatra genoemd. Charles Aznavour, 94 jaar oud, had er net een tournee door Japan opzitten toen…
Franse grammatica: toutFranse grammatica: toutEén van de struikelblokken uit het Frans is het gebruik van "tout" en vooral, het juist schrijven er van. Soms is het ve…
Hits jaren 60: 1961Hits jaren 60: 1961Welke nummers waren in 1961 een grote hit? 1961 was een jaar waarin veel verschillende artiesten in de hitlijsten kwamen…

Muzieksensatie: Celtic WomanMuzieksensatie: Celtic WomanZe zijn een ware muzieksensatie in de Verenigde Staten sinds hun debuut. Ook in Japen en Europa was hun concerttoer vrij…
Plastische Chirurgie: Michael JacksonPlastische Chirurgie: Michael JacksonDe plastische chirurg die de behandeling van Michael Jackson weigerde, Toby Mayer, vertelde na het overlijden van de zan…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Muzikaal wonder Edith Piaf"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 14-05-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Special: Muziekrecensies
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!