InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Nieuwe muziek ontdekken - Hoe?

Nieuwe muziek ontdekken - Hoe?

Je hebt een aardige cd-collectie en ook heb je de leukste mp3 's op je computer verzameld. Toch is het leuk om af en toe weer nieuwe muziek te ontdekken van een andere band of artiest, maar waar begin je. Er zijn een paar handige sites waar je heel handig naar andere muziek kunt zoeken en de nieuwe nummers meteen kunt beluisteren. Sites om andere muziek, artiesten of bands te ontdekken:

Muziekweb.nl

Zoeken op artiest of band

Een handige site waar je op verschillende manieren nieuwe muziek kan ontdekken is de site van de centrale discotheek te Rotterdam: Muziekweb. Ten eerste kun je via de catalogus zoeken naar je favoriete muziek. Je tikt bijvoorbeeld de naam in van je favoriete artiest. Vervolgens verschijnen alle albums van de artiest op je scherm. De informatie is vaak uitgebreid en zo kom je vaak op hele leuke weetjes over de artiest, het album of de muziek.

Zoeken via artiest, band of album

Wanneer je op artiest zoekt geeft de site ook meteen aan wat andere luisteraars onder andere luisteren. De site geeft dan ook de links van de andere artiesten of bands waarop je kunt doorklikken. Klik je op een album van een bepaalde artiest, dan kom je op de pagina met informatie over het album en ook de nummers die op het album staan. In de meeste gevallen staan er achter de nummers een link naar een geluidsfragment van het nummer. Dit is erg handig want zo kan je meteen ook horen hoe de muziek klinkt! En onder de informatie staat weer informatie over waar luisteraars van het desbetreffende album nog meer naar luisteren.

Muziekadvies

Een ander handigheidje op de site is om muziek te zoeken via muziekadvies. Je vult daar 3 van je favoriete artiesten of bands in, en je bepaalt in welke mate je een populair of juist spannend advies wilt. Vervolgens krijg je een lange lijst met artiesten waarop je kunt klikken. Via de luisterfragmenten kun je dan weer luisteren of je een artiest interessant vind of niet.

Digitaal muziek lenen

Tegenwoordig kun je op de site van muziekweb ook digitaal muziek lenen. Handig als je niet in de buurt van Rotterdam komt en je hebt leuke nieuwe muziek gevonden. Je hebt de muziek dan een week te leen en kun je luisteren via je eigen computer. De minimale systeem verreisten:
  • Windows XP met Service Pack 2 of Windows Vista
  • Een geluidskaart die Secure Audio Path (SAP) ondersteunt
  • Een werkende breedband internetverbinding

Bol.com

De site van bol is niet alleen een site waar je boeken, muziek, dvd's en dergelijke kunt kopen. Je kunt er ook heel goed zoeken naar nieuwe muziek. Klik je op het tabblad "muziek" dan kom je op de beginpagina voor muziek, waar al veel suggesties en nieuwe albums staan. Daarnaast kan je op artiest, band, titelsong, of album zoeken. Ook bol geeft suggesties voor andere muziek. Kijk je bij je favoriete artiest, dan staat hierbij ook vermeld wat liefhebbers van de artiest of album nog meer bestelden, en daaronder worden nog meer interessante suggesties gegeven. Zo kan je ook doorklikken, en via een album of een andere artiest komen en op die manier weer bij een andere artiest.

Last.fm - op basis van je favoriete band en/of nummers

Dit is een Engelstalige site waarvoor je moet registeren met een e-mailadres. Je logt steeds in met een username en password. Zo kun je je eigen compilatie aan favoriete muziek samenstellen, door bijvoorbeeld aan te geven wat je favoriete bands of nummers zijn. Daarbij geeft de site suggesties voor andere bands waar op je kunt klikken. Je kunt meteen de nummers beluisteren, en ook de video's bekijken. Het is een site met veel mogelijkheden en waar je even de tijd voor moet nemen. De site speelt namelijk op basis van jouw voorkeursartiest(-en) nummers af. Van deze nummers kan je dan weer aangeven of je ze goed vindt of niet. En je kunt de nieuwe artiesten en/of nummers weer aan je favorieten toevoegen. Daarop kan je weer een nieuw kanaal starten waarop nieuwe muziek te beluisteren is, gebaseerd op jouw voorkeur. Zo blijft de site nieuwe muziek voor je zoeken en blijft dit ook afstemmen op je voorkeur. Je kunt het zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Leuke is, dat de site ook veel informatie geeft over de muziek en artiesten. Het nadeel is dat je na 30 nummers, je 3 euro per maand moet betalen.

Gnoosic.com

Op de Engelstalige site gnoosic, kan je vrij snel op nieuwe artiesten en bands komen. Je geeft drie favoriete bands op. Vervolgens geeft de site steeds een nieuwe suggestie waarbij je aangeeft of je deze band of artiest wel of niet goed vindt, of dat je deze niet kent. Registreer je jezelf bij deze site, dan worden de lijsten die hier als resultaat uitkomen, opgeslagen.

Bandtoband.com

Op deze site geef je twee bandnamen op. De site geeft vervolgens aan wat de connectie is tussen deze twee bands, door de tussenliggende albums waar bijvoorbeeld één van de bandleden van band1 aan heeft gewerkt met een andere artiest die in band2 speelt. Meestal is de connectie via meerdere stappen, en zo kom jij op andere albums en artiesten die wellicht ook interessant zijn.

Music-map.com

Een eenvoudige site waarbij je snel op andere namen, artiesten en bands komt. Je geeft de naam van je favoriete band op en de site geeft alle connecties weer van andere artiesten en bands. Hierop kun je doorklikken. Met name handig als je al veel namen en artiesten kent.
© 2009 - 2020 Chezue, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt en wat is Spotify? Wat kun je ermee?Hoe werkt en wat is Spotify? Wat kun je ermee?Download Spotify, we horen en zien het in allerlei reclames aan ons voorbij komen, maar wat kun je met spotify en hoe we…
Slicethepie, geld verdienen door muziek te beoordelenOnline geld verdienen, werkt dat echt? Het zou toch wat zijn, geld verdienen zonder daar echt voor te moeten werken. Het…
recensieSoundcloud vs. SpotifyWelk muziekprogramma is nou beter? Soundcloud of Spotify? Het is een eeuwige discussie waar nooit een conclusie uit zal…
Hoe zit het met muziekrechten?Hoe zit het met muziekrechten?Een cd is een productie van een artiest of band waarop hij, zij of hun, hun gemaakte nummers aan het grote publiek laten…
SellaBand is crowdfunding voor muziekliefhebbersSellaBand is crowdfunding voor muziekliefhebbersLiefhebbers van muziek, opgelet. De traditionele muziekindustrie werd door SellaBand op zijn eigen terrein aangevallen.…
Bronnen en referenties
  • Site van de Centrale Discotheek Rotterdam, Muziekweb Site van bol.com

Reageer op het artikel "Nieuwe muziek ontdekken - Hoe?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Chezue
Laatste update: 13-10-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!