Rasartiest en zanger van Queen, Freddie Mercury

Rasartiest en zanger van Queen, Freddie Mercury Veel te jong gestorven is en blijft leadzanger van Queen, Freddie Mercury, een rasartiest die met zijn muziek miljoenen mens wist te bewegen.

De persoon

Freddie die als Farrokh Bulsara in Stone Town, Zanzibar werd geboren op 5 september 1946 stierf aan de gevolgen van AIDS op 24 november 1991 in London. 45 jaar werd hij slechts, maar hij heeft in die 45 jaar wel veel achter gelaten.

Zijn vader werkte voor de overheid op Zanzibar en Mercury is deels uit ouders van Perzische herkomst en groeide grotendeels op in India. In 1963 vertrok hij met zijn familie naar Engeland om de kunstacademie te volgen (ontwerpen). In zijn vrije tijd speelde hij enkele instrumenten als gitaar en piano en verdiende wat geld bij door zich te verhuren in gelegenheidsbandjes.

Zijn biseksuele geaardheid heeft Mercury langere tijd ontkend, maar enig moment (begin jaren 80) kwam hij er wel voor uit.

Zijn carrière

Het begin van Queen

Zijn begin met Queen (eerst onder de naam Smile) kwam door een advertentie van gitarist Brian May die deze samen met Tim Staffell op het prikbord van hun universiteit had achtergelaten. Medisch student drummer Roger Taylor auditeerde en kon aan de bak en Tim kende van zijn collegezalen nog ene Farrokh, die zich inmiddels Freddie noemde. Twee jaar later stopte Tim en Freddie was inmiddels onderdeel van de band geworden. Een jaar later sloot bassist John Beacon de rij en was de band compleet.

Moeizaam begin

De band kon dan wel staan en Freddie had zich inmiddels ook de achternaam Mercury aangemeten, maar de pers zat niet te wachten op deze vier jonge mannen. Fans vonden ze al wel snel, ook al werd de muziek sterk door klassieke muziek beïnvloed. Mercury was een grote fan van Chopin en die invloeden waren zeer sterk terug te vinden.

Verder lieten de mannen zich beïnvloeden door de Beatles en begon Mercury zich als opmerkelijk artiest te manifesteren. Zijn kleding was spectaculair en zijn performance op toneel was verre van hetgeen men meestal voorgeschoteld kreeg.

Jaren 80

Het duurde tot je jaren 80 voordat de klassieke invloeden langzaam wegebde en o.a. de synthesizer zijn intrede deed. Maar de mannen hadden inmiddels al wel een weg naar de top gevonden, mede door de uitdossing en het stemgeluid van rasperformer Mercury. Maar vooral de continue vernieuwende muziek die iedere plaat kenmerkte maakte dat Queen nooit verveelde en je graag een nieuwe album van ze wilde aanhoren.

De tour die ze koppelde aan een nieuw album was ook continue vernieuwend en Mercury stal meestal de show. Zowel May als Deacon zijn de meer terughoudende types op het toneel en alleen drummer Taylor ontpopte zich ook als showman en niet onverdienstelijk tweede zanger.

Halverwege de jaren 80 wilde Mercury naast Queen ook wat solowerk doen en dit kwam tot uiting in zijn Mr. Bad Guy album.

Laatste jaren

Zonder het te weten bleek in 1986 al het laatste live concert van de band. Mercury werd dat jaar 40, wat rustiger en de uitspattingen waren beduidend minder. Met operadiva Montserrat Cabelle maakte hij het prachtige album Barcelona.

Kort daarna verdween hij min of meer van het toneel en de videoclips bij de nieuwe muziek gaf ook een sterk vermagerde Mercury weer. Dit maakte dat de geruchten de ronde deden dat hij ziek was en aan AIDS zou lijden. Een dag voor zijn overlijden werd bekend gemaakt dat hij inderdaad aan AIDS leed en hij stierf in Londen op 24 november 1991. Een longontsteking werd Mercury teveel. Het duurde nog 4 jaar tot zijn laatste inspanning voor een CD ook daadwerkelijk naar buiten werd gebracht. Made in Heaven heet het album.

Invloed

De performer, zijn stem, maar vooral zijn fenomenale muziek hebben menig artiest beïnvloed en nog steeds vallen tonen die zo typerend voor Queen waren op, als een andere artiest ze – waarschijnlijk onbewust – gebruikt. Queen kon niet zonder Mercury Queen zijn en is opgehouden te bestaan … beter zo.
© 2010 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bohemian Rhapsody - QueenBohemian Rhapsody is geschreven door Freddie Mecury in 1975. Het nummer verscheen op het vierde album, A Night at the Op…
Brian May; gitaar virtuoosBrian May, grondlegger van de specifieke sound van Queen. Daar waar Queen vooral bekend is door zanger Freddie Mercury i…
Queen - A Day At The RacesQueen - A Day At The RacesIn December 1976 werd de plaat: ''A Day At The Races'' uitgebracht. Het was het vijfde album van de groep Queen en de op…
Queenfilm Bohemian Rhapsody: Rami Malek als Freddie MercuryQueenfilm Bohemian Rhapsody: Rami Malek als Freddie Mercury‘Bohemian Rhapsody’ is de titel van een film over de Britse rockband Queen. De film wordt in 2010 aangekondigd door gita…

Platenhoezen zeer gewildEen platenhoes bestaat uit twee op elkaar gemaakte buigzame kartonnen vierkanten die aan één zijde open zijn, zodat er e…
Het leven van Frédéric ChopinFrédéric Chopin werd in 1810 geboren. De Poolse componist Chopin speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de r…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Rasartiest en zanger van Queen, Freddie Mercury"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 04-04-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!