InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Kersthits 2010: Coldplay versus Wham!, of Marco Borsato?

Kersthits 2010: Coldplay versus Wham!, of Marco Borsato?

Kersthits 2010: Coldplay versus Wham!, of Marco Borsato? Coldplay gaat de strijd aan met Wham! met hun kerstsingle "Christmas Lights". Zal Kerst 2010 eindelijk weer eens een kerstevergreen opleveren, gezien het grote aantal kerstsingles dat is uitgebracht? Al gedurende een decennium is er eigenlijk niet echt een kerstliedje toegevoegd dat de tand destijds voor langere tijd kon doorstaan. Coldplay versus Wham! Ook Train met Shake up Christmas' uit de nieuwe Coca-Cola campagne maakt aanspraak op de titel kersthit van 2010. Zie ook mijn artikel over de kersthits van 2011: Kersthits 2011: Smith & Burrows; Lady Gaga vs.Justin Bieber?

In Nederland is het niet zo’n "issue", maar in Engeland is het echt een prestigekwestie om met de Kerst bovenaan de hitlijst te staan. En als het even kan nog met een echt kerstnummer ook. In 2009 werd dankzij een actie op Facebook ''Killing in the name'', een oude hit van Rage Against the Machine, de kersthit. Dit jaar zijn er zowel nationaal als internationaal meerdere kanshebbers om een kersthit te scoren, die langer zal beklijven dan één kerstseizoen.


Coldplay, kerstsingle "Christmas Lights"

Op woensdag 24 november 2010 maakte de Britse band Coldplay op de website bekend dat er op woensdag 1 december2010, om 8.00 uur, een kerstsingle zou verschijnen, getiteld Christmas Lights. Vanaf dat moment verkrijgbaar via iTunes en de andere reguliere verkoopkanalen.
Het nieuws werd middels een handgeschreven briefje aangekondigd als een "press-release". De Britten wensten hun fans alvast een mooie kerst toe: "We hope you have a great Christmas and holidays".

Op YouTube is een ca. 30 seconden durend fragment te zien waarin Chris Martin op een witte piano bezig is met de compositie van Christmas Lights. Deze opname is al meer dan een jaar oud. In de loop van het nummer zijn de kerstbelletjes te horen. Volgens kenners zijn in het nummer fragmenten gebruikt van Coldplays Wedding Bells, nog nooit op cd verschenen, maar wel te bekijken op YouTube.

Op donderdagavond 1 december was het nummer in zijn geheel op YouTube te beluisteren. (geplaatst door een fan, de clip was op dat moment nog niet uit) Het nummer duurt 3.53 en heeft de typische uptempo opbouw die kenmerkend voor de band is. Al op 6 december was de officiële clip op Youtube meer dan 2 miloen keer bekeken.

Opname clip Christmas Lights in Londen

De Engelse krant Dailymail berichtte over de opname van de clip, die Coldplays' bijdrage zou moeten worden aan de in het Engels geheten Yuletide, het historische feest van het Germaanse volk, van 24 december tot en met 6 januari.

De videoclip voor de kerstsingle van Coldplay werd opgenomen op 25 november 2010, aan de zuidelijke oever van de Theems in Londen. De opnames vonden plaats op een theaterpodium, voorzien van rode fluwelen gordijnen. De band was omringd door oude instrumenten en er speelde een begeleidingsband met een Elvis-look-alike. Vanaf een boot op de Theems werden in de nachtelijke uren duizenden lichtgevende ballonnen opgelaten.

Nieuwe cd Coldplay in 2011

Tussen de opnames van de clip door vertelde frontman Chris Martin aan Q magazine dat voor de nieuw cd inspiratie geput is uit de White Rose Movement. Dit was een beweging van een groep jonge Duitsers die gedurende de Tweede Wereldoorlog in Duitsland anti-nazi flyers drukten. De titel van de nieuwe cd is nog niet bekend.

Aanval op Wham! en Band Aid?

Al sinds jaren is er eigenlijk geen kerstsong meer bijgekomen in het bekende scala kersthits zoals o.a. "Last Christmas" (Wham!), "Do They Know It's Christmas Time" (Band Aid) en " Driving Home For Christmas" (Chris Rea). Vooral Last Christmas is een evergreen geworden, die moeiteloos overeind blijft en langzamerhand op gelijke hoogte komt te staan met White Christmas van Bing Crosby.

Shake up Christmas' van Train, soundtrack Coca-Cola kerstspot 2010

Op 27 oktober 2010 kondigde de The Coca-Cola Company de nieuwe wereldwijde kerstcampagne aan die inhaakt op de ”iconische geschiedenis van traditionele Coca-Cola beelden zoals van de Kerstman en de magische Coca-Cola kerst-truck.” De reclamecampagne werd ingezet in meer dan 90 landen via o.m. een nieuwe tv-commercial met de soundtrack Shake up Christmas' van de Amerikaanse groep Train. De commercial is gemaakt door het Spaanse reclamebureau McCann Madrid.

Marco Borsato's kerstsingle: Kerstmis

Op het Nederlandstalig grondgebied werpt ook Marco Borsato zich in de strijd om de meest populaire kerstsingle van 2010: van hem verscheen op 28 november het nummer Kerstmis.
De kerstsingle is ook te vinden op de cd Dromen Durven Delen van Marco.
Het is een vrolijk, uptempo kerstnummer, titeltrack van de kerstfilm voor de hele familie Het Geheim, met in de hoofdrollen Daan Schuurmans, Chantal Janzen en Theo Maassen.
Het is het eerste nummer dat Marco in zijn hele actieve carrière heeft opgenomen t.g.v. kerst en het batig saldo van deze single kwam geheel ten goede van Serious Request 2010 (met Coen, Giel en Gerard).

Beans & Fatback – Tonight Girl I’m Coming Back Home (X-mas edit) in De Wereld Draait Door

Op donderdag 16 december 2010 presenteerde in De Wereld Draait Door de Nederlandse band Beans & Fatback hun kerstsingle. Dit is, volgens eigen zeggen, een kerstnummer met een sound, geïnspireerd op het legendarische kerstalbum dat werd geproduceerd door Phil Spector. De single heet Tonight Girl I'm Coming Back Home en is gratis te downloaden op de site van het Excelsior Recordings, het label voor Nederlandse indie-bands. Het enige wat ze in ruil daarvoor verlangen is een tweet op Twitter, of een post op Facebook.
De bijbehorende kerstclip is te zien op YouTube.

Het nummer is afkomstig van de cd en een bijbehorende boek vol smaakvolle foto's en gerechten die de naam draagt van de band: Beans & Fatback, welke al uitkwam in april 2010. De genoemde single is afkomstig van dat album, maar nu in een X-mas edit. Onno Smit, muzikant en food lover is het brein achter Beans & Fatback.

Kerstsingle Miss Montreal: Being Alone At Christmas Time

De Nederlandse Miss Montreal (Sanne Hans) bracht al in 2009 de kerstsingle Being Alone At Christmas Time uit.
Dit nummer is in december 2010 opnieuw uitgebracht en een videoclip ligt in tegenstelling tot vorig jaar wel in de planning.

Kerstsingle The Killers: Boots

The Killers, de Amerikaanse band uit Las Vegas brengt traditiegetrouw dit jaar voor de vijfde keer een kerstsingle uit, getiteld Boots. De opbrengsten van de eindejaarsrelease gaan weer zoals gewoonlijk naar een goed doel.

Een tekstfragment:

"I can see my mother in the kitchen / My father on the floor / Watching television / It's a wonderful life / Cinnamon candles burning / Snowball fights outside / Smile below each nose and above each chin / Stomp my boots before I go back in."

Opmerkelijk feit is dat dit het enige songmateriaal is dat de band uitbrengt dit jaar: zanger Brandon Flowers is momenteel solo zeer succesvol en het is niet duidelijk of en wanneer er weer nieuw materiaal van The Killers uitkomt.

Agnes Obél, Just So

Geen specifiek kerstnummer, wel zeer passend in de donkere dagen voor en na kerst, het stemmige piano-liedje Just So, van de van oorsprong Deense singer-songwriter Agnes Obél. Dinsdag 30 november 2010 stond ze in Paradiso in Amsterdam en de single Just So, veelgedraaid op 3FM, stond op punt van doorbreken in Nederland.
Het liedje was al eerder te horen in verschillende sterspotjes van T-Mobile.
In oktober 2010 kwam van haar het album Philharmonics uit.

Overzicht mogelijke kersthits 2010

 • The Futureheads/Christmas was better in the 80s (verschijnt op 18 december 2010)
 • Shane MacGowan en The Priests/Little drummer boy - Peace on earth
 • The Killers/Boots (verscheen op 30 november 2010, The Killers brengen traditiegetrouw elk jaar een kerstsingle uit)
 • Mariah Carey/Oh Santa
 • Train/Shake up Christmas' (uit de nieuwe Coca-Cola kerstcampagne)

Trijntje Oosterhuis/This is the Season

Op 22 november verscheen de kerst-CD This is the Season van Trijntje Oosterhuis. Op de cd staan zowel covers van oudere kerstliedjes als kerstnummers van de afgelopen jaren, die Trijntje samen met gitarist Leonardo Amuedo in de studio in haar tuinhuis opnam, in een akoestische setting.

Mariah Carey/Merry Christmas II You

Zestien jaar na haar kerstalbum Merry Christmas, waarvan er wereldwijd 12 miljoen exemplaren zijn verschenen, kwam op 2 november 2010 van Mariah Carey een nieuwe kerstalbum uit, getiteld Merry Christmas II You
Behalve een bewerking van haar klassieker "Al I want for Christmas" en andere vertolkingen van andere evergreens bevat de cd ook vier nieuwe nummers, waaronder de single "Oh Santa". In de clip die is gedraaid in het Amerikaanse wintersportwalhalla Aspen zal een nog geheime ster zijn of haar opwachting maken.

Lees verder

© 2010 - 2018 Kroezenier, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is iTunes Match?IPhone-fabrikant Apple lanceerde onlangs zijn muziekdienst iTunes Match. Wat is dit voor een dienst?
Gratis iTunes Store account zonder creditcardDe iTunes Store is een handige online winkel van Apple die ingebouwd is bij Itunes. Hier kun je gratis Podcast, Video's…
ITunes gebruiken voor je iPodITunes gebruiken voor je iPodMet iTunes kan je heel eenvoudig je muziek beheren, bewerken en overzetten naar je iPod. Hoe iTunes precies werkt en wat…
ITunes tagging in nieuwe Ford auto'sHet is je waarschijnlijk al meer dan eens overkomen. Je zit in de auto naar de radio te luisteren wanneer je plots een s…
Meest populaire kerstliedjesBinnenkort staat kerst weer voor de deur. En waar je ook bent, overal hoor je kerstmuziek. Van het ene kerstliedje kan j…
Bronnen en referenties
 • www.coldplay.com
 • www.dailymail.co.uk
 • www.YouTube.com
 • www.reclamewereld.blog.nl
 • www.sevenfootsounds.com
 • Dealternatievemuziekman.blogspot.com
 • www.excelsior-recordings.com/beansxmas/

Reageer op het artikel "Kersthits 2010: Coldplay versus Wham!, of Marco Borsato?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kroezenier
Laatste update: 14-12-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!