Voetbalvrouwen: Nicolette van Dam

Nicolette Van Dam speelt in de tv-serie Voetbalvrouwen de rol van Solange, de vriendin van Italo Ferrero. Maar deze jonge Nederlandse actrice heeft nog meer projecten op haar palmares staan.

Biografie

Nicolette Helena Elizabeth van Dam werd geboren op 14 augustus 1984 in Amsterdam. Ze heeft één broer. Haar ouders, René en Karin van Dam, exploiteren een drukke slagerij in Amsterdam Oud-Zuid. Voorts hebben ze een traiteurszaak, brasserie en cateringbedrijf. Vader van Dam verzorgt de catering van alle filmpremières in het Tuschinski-theater in Amsterdam. Vanaf haar veertiende werkte Nicolette in de zaken van haar ouders.

Vanaf haar zeventiende tot haar tweeëntwintigste had ze een relatie met een Italiaan, Carmine Dantuono, eigenaar van twee restaurants in de Nederlandse hoofdstad, twee zaken waarbij ze ook nauw betrokken was. Sinds begin 2007 heeft Nicolette een relatie met Bas Smit, met wie ze ondertussen verloofd is. Op 1 februari 2012 verwelkomde het koppel hun dochter Lola-Lily in hun gezin.

Na haar Havo-opleiding begon Nicolette aan de Hbo-opleiding Communicatie en Marketing. Deze opleiding maakte ze echter nooit af omdat ze werd ontdekt als model en aansluitend daarop begon mee te spelen in verschillende videoclips. Nicolette kreeg al snel de drang om te gaan acteren en presenteren en volgde verschillende workshops om haar prestaties aan te scherpen.

Actrice

ZOOP

Tussen 2004 en 2007 speelde Nicolette de rol van Bionda Kroonenberg in ZOOP, een Nederlandse jeugd-soapserie waarin acht jongeren een opleiding tot dierenverzorger volgen in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Bionda weet dat ze mooi is en dat ze mensen totaal kan inpakken. Hoewel ze gezellig en gemakkelijk in de omgang is, maakt ze toch constant gebruik van haar uiterlijk om dingen voor elkaar te krijgen. Aangezien ze veel met haar uiterlijk bezig is, verwaarloost ze de dieren geregeld.

Nicolette speelde ook mee in de drie films die gebaseerd zijn op de serie: Zoop in Afrika (2005), Zoop in India (2006) en Zoop in Zuid-Afrika (2007).

De serie werd tussen april 2004 en juni 2006 uitgezonden op de jeugdzender Nickelodeon. Op 15 juli 2007 liet regisseur Johan Nijenhuis weten dat er geen nieuwe afleveringen en films meer komen; de man staat echter bekend om geregeld van gedachten te veranderen, dus niets is zeker. In totaal werden er 325 afleveringen ingeblikt. Voor de serie en films werden ook enkele liedjes gemaakt, zoals Bionda's solosingle Jadoo Jadoo, eveneens de titelsong van Zoop in India.

Voor haar rol als Bionda in Zoop in India werd Nicolette in 2006 genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Actrice. Het was echter Carice van Houten die met de eer ging lopen, voor haar rol in Zwartboek.

Picture This!

Picture This! is een absurde komedie uit 2004 en werd geregisseerd door Michiel van Jaarsveld. Nicolette speelt in deze kortfilm de rol van Jony, een fotomodel. Als Karel een nieuwe gsm koopt, merkt hij dat de personen die hij fotograaft met het toestelletje bij hem in het appartement terechtkomen. Hij besluit het ook eens een keer te proberen met het fotomodel waar hij vaak over droomt.

Deuce Bigalow: European Gigolo

In 2005 maakte Nicolette haar opwachting als spa attendant in de internationale film Deuce Bigalow: European Gigolo. In de tweede Deuce-film trekt Deuce Bigalow naar Amsterdam om er een vriend en Nederlandse pooier T.J. uit de nood te helpen. Deze wordt namelijk verdacht van een moord op een gigolo. Duece neemt het beroep van gigolo weer op om zo de moordenaar te ontmaskeren. Hij wordt echter tegengewerkt door een hoge politieofficier, een rol voor Jeroen Krabbé. Naast Jeroen Krabbé en Nicolette kregen nog meer Nederlandse sterren een rolletje in deze komedie.

Baantjer

Nog in 2005 speelde Nicolette de rol van Juliëtte Kuijpers in de detectiveserie Baantjer. Het ging om de aflevering: De Cock en de moord op de middenstip deel 2. In de eerste aflevering wordt het lijk van Edwin Kuijpers op de middenstip van de ArenA aangetroffen. Deze profvoetballer stond op het punt een transfer naar een Britse club te maken. Was er jaloezie in het spel? Als in de tweede aflevering een nieuwe dode, Juliëtte Kuijpers, wordt gevonden, vermoedt men een zelfmoord. Een gebroken ruit bij de voordeur van het slachtoffer doet De Cock echter twijfelen.

Ice Age 2

Begin 2006 sprak Nicolette de stem in van een kalkoenmoeder voor de animatiefilm Ice Age 2. Wanneer de wereld vergaat, moet ze haar kleintjes en zichzelf zien te redden. In de tweede film van Ice Age nadert het einde van de ijstijd, en de dieren vinden de nieuwe natte, warme omgeving heerlijk. Al snel duikt er een probleempje op: de ijsberg die hun vallei beschermt tegen het water van de oceaan, staat op smelten. Hun enige kans op overleven ligt aan de andere kant van de vallei.

Plop in de Stad

In de zesde Kabouter Plop-film Plop in de Stad speelde Nicolette de hoofdrol. Haar personage Lisa, de enthousiaste aanvoerster van een sambafanfare, verovert het hart van Kabouter Lui. Die laatste belandt, na het eten van een verkeerde bos, in de grote stad en de anderen gaan naar hem op zoek .

Van Speijk

Nicolette mocht in de eerste aflevering van de detectiveserie Van Speijk de rol van Nicky Helmers op zich nemen. Deze aflevering begint met een ruzie tussen een taxichauffeur en een Marokkaanse familie, die een piano in hun huis probeert te heffen. Een Marokkaanse groep jongeren die het gebeuren bekijkt, port de chauffeur aan om de piano te vernietigen. Het team wordt ter plaatse geroepen. Als één van de jongeren in elkaar stuikt terwijl hij door agent Sylvester wordt tegengehouden, begint het gevecht pas echt. En dan stapt de nieuwe chef, Van der Voort, bureau Van Speijk binnen.

Voetbalvrouwen

Nicolette vertolkte in de tien afleveringen van het eerste seizoen van Voetbalvrouwen de rol van Solange de Reuver, de vriendin van Italo Ferrero. Ondanks zijn agressief gedrag en zijn omgang met andere vrouwen, vindt Solange dat ze het met Italo goed getroffen heeft. Ze probeert een onderbroekenlijn voor hem op te zetten en serveert hem smoothies met kalmeringspillen. Nadat haar hondje Duschi wordt ontvoerd, krijgt Solange de kans om naar Milaan te gaan. Italo saboteert de trip echter door haar paspoort achter te houden. Ze loopt bij hem weg maar zwicht uiteindelijk voor zijn huwelijksaanzoek, maar onder voorwaarden.

Videoclips

  • Te Blond: een single van het cabaretduo Veldhuis & Kemper
  • Doe dit doe dat: een single uit 2007 van Jim Bakkum, runner up van de Nederlandse Idols 2002/2003.

Presentatrice

Kids Choice Awards 2004

Op 23 oktober 2004 werd de eerste Nederlandse editie van de Kids Choice Awards gehouden in de Pepsi Stage in Amsterdam. Zangeres Do en Erik der Hoff presenteerden de show, die werd uitgezonden op de kidszender Nickelodeon. Het is een jaarlijks evenment geworden waarbij prijzen worden uitgereikt voor o.a. de beste film, de beste artiest en de beste televisieserie. De stemmen van de kinderen bepalen de uitslag. Voor de show treden traditioneel enkele artiesten op om het publiek al wat op te warmen. In 2004 prestenteerde Nicolette samen met haar ZOOP-collega Vivienne deze préshow.

Pimp my Room

Samen met cabaretier Leon van der Zanden presenteerde Nicolette Pimp my Room, een MTV-programma waarbij ze krappe studentenkamers omtoverden tot echte paleiskamertjes. Pimp my Room is de Nederlandse tegenhanger van het Amerikaanse Pimp my Ride.

Jetix Max

Jetix Max is een ochtendshow waarin veel lol wordt getrapt. Samen met Jamai ontvangt Nicolette op zondagochtend leuke gasten en artiesten, en elke week nemen twee klassen het tegen elkaar op in een spel. Verder worden er ook tekenfilms uitgezonden tijdens de show. Sinds begin oktober 2006 is het programma te bekijken bij de Nederlandse televisiezender Jetix.

Leuke weetjes

  • Nicolette werd ooit persoonlijk door Roberto Cavalli gevraagd om als model voor hem te komen werken. De Amsterdamse schone weigerde vriendelijk zijn aanbod.
  • Nicolette houdt van uit eten gaan en natafelen. Reizen en buitenlandse talen leren, zijn twee van haar grootste passies.
  • Lone van Roosendaal, Melanie in Voetbalvrouwen, speelde in ZOOP de rol van Mevrouw Kroonenberg.
© 2007 - 2020 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Warme klassieke koffiecocktailsWie houd er nu niet van een lekkere koffie na de maaltijd. Hieronder zijn 4 klassieke recepten te vinden om een koffie t…
De lekkerste roomcocktailsDe lekkerste roomcocktailsEr zijn honderden verschillende cocktails, elk met z'n eigen kenmerk (kleur, geur, vormgeving etc.). Room is in sommige…
Chocolade in drankjesChocolade is een sfeerbepaler, een geestverruimer, een heerlijkheid. Wie heerlijke drankjes van chocolade maakt, kan zij…
Finale Algarve Cup 2018: Nederland-Zweden, live op tvFinale Algarve Cup 2018: Nederland-Zweden, live op tvOp woensdag 7 maart 2018 zou het Nederlands vrouwenvoetbalteam in Portugal de finale spelen van het toernooi om de Algar…

Luciano Pavarotti, Italiaanse operazangerLuciano Pavarotti, één van de beroemdste operazangers ter wereld. Pavarotti is in het Italiaanse Modena geboren en werd…
CD's van Muse: van Showbiz en Absolution tot DronesCD's van Muse: van Showbiz en Absolution tot DronesMatthew Bellamy, Christopher Wolstenhome en Dominic Howars vormen samen Muse. Muse is een band die alternatieve rockmuzi…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Kidsplanet

Reageer op het artikel "Voetbalvrouwen: Nicolette van Dam"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Laatste update: 06-05-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!