InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Kersthits 2011: Smith & Burrows; Lady Gaga vs Justin Bieber?

Kersthits 2011: Smith & Burrows; Lady Gaga vs Justin Bieber?

Kersthits 2011: Smith & Burrows; Lady Gaga vs Justin Bieber? De kersthit van 2011: When The Thames Froze, van Smith & Burrows, een gelegenheidsduo bestaande uit leden van zowel The Editors als Razorlight. Zij hebben een kerst-cd uitgebracht, Funny Looking Angels. Komt de kerstsingle van dit jaar van Justin Bieber, wordt het een kerstsong van Lady Gaga of een track van het kerstalbum van Michael Bublé? Ook De Killers brengen elk jaar een kersttrack uit voor het goede doel en er is een cd uit met duetten van o.a. Caro Emerald, Marco Borsato en Ben Saunders.

Smith & Burrows (Editors en Razorlight): Funny Looking Angels/When The Thames Froze

De zanger van de Engelse band Editors Tom Smith en voormalige Razorlight-drummer Andy Burrows hebben samen een kerstalbum opgenomen, getiteld Funny Looking Angels. De cd kwam uit op 28 november 2011. Het gelegenheidsduo noemt zich Smith & Burrows. Het nummer When The Thames Froze is uitgebracht als kerstsingle. De track Funny Looking Angels op deze kerstcd is ook getipt als kerstsingle en in diverse versies terug te vinden op YouTube.

Een bijzonder nummer op dit album is The Christmas Song, origineel van het King Cole Trio uit 1947. Op dit kerstliedje zingt de Deense zangeres Agnes Obel mee, in Nederland dit jaar ook door gebroken met haar debuutalbum Philharmonics. Zowel Smith & Burrows als Obel brengen hun muziek uit bij distributiemaatschappij PIAS (Play It Again Sam), vandaar het samenwerkingsverband. Behalve andere covers van Yazoo en The Longpigs, bevat de cd ook eigen materiaal. Tom Smith werkt momenteel aan het vierde album van Editors. Burrows bracht vorig jaar zijn tweede soloalbum uit.

Lady Gaga: jazzy kerstalbum en single?

In een vraaggesprek in mei 2011 met Stephen Frey verkondigde Lady Gaga dat ze plannen had om een kerstalbum uit te brengen. "Ik denk dat het een goed idee zou zijn om een kerstalbum met jazzklassiekers uit te brengen. Ik wil het echt doen, ik heb er al met mijn manager over gesproken", zei ze in het interview voor de Financial Times.
Sindsdien is er van dit plan niets meer vernomen.

In december 2008 verscheen er van Lady Gaga al een kerstsingle, getiteld Christmas Tree, een samenwerkingsverband met de Britse dj en producer Space Cowboy.
Christmas Tree is gebaseerd op de kersttraditional Deck the Halls en bewerkt en voorzien van een nieuwe tekst door Lady Gaga en Rob Fusari. Het niet al te enthousiast ontvangen nummer werd een bescheiden in hit in de VS, Canada en Japan.

The Killers: elk jaar een kerstsingle

De Amerikaanse band The Killers brengt sinds 2006 traditioneel ieder jaar een kerstsingle uit.
De opbrengsten van deze nummers gaan naar projecten om AIDS te bestrijden in Afrika. Deze projecten vallen onder de organisatie Product Red, in 2006 in het leven geroepen door Bono (zanger U2) en Bobby Shriver. De naam van een nieuw nummer voor 2011 is tot op heden nog niet bekend.

Een overzicht:
 • 2006: A great big sled
 • 2007: Donít Shoot Me, Santa
 • 2008: Joseph, better you than me
 • 2009: Happy Birthday Guadalupe
 • 2010: Boots
 • 2011: The Cowboys' Christmas Ball

Kerstcd Telegraaf met o.a. Caro Emerald, Marco Borsato en Guus Meeuwis

O.a. via de webshop van dagblad De Telegraaf is een kerstcd te bestellen waarop 13 bekende Nederlandse artiesten, waaronder Caro Emerald, Marco Borsato, Guus Meeuwis, Do en Frans Duijts meezingen op kerstliedjes van sterren uit het verleden.

In het diepste geheim hebben een aantal zangers en zangeressen kerstduetten opgenomen met (vaak al overleden) artiesten. Marco Borsato is te horen met de Supremes, Dean Saunders met Rosemary Clooney, Caro Emerald met Brook Benton, Ruth Jacott met Dean Martin.

Guus Meeuwis zingt mee met het liedje Blue Christmas van Elvis Presley, Caro Emerald met Brook Benton en Marco Borsato met The Supremes.

Tracklist
 • Caro Emerald & Brook Benton - You're All I Want For Christmas
 • Marco Borsato & The Supremes Ė White Christmas
 • Ben Saunders & Rosemary Clooney - Have Yourself A Merry Little Christmas
 • Do & Mel Tormé - The Christmas Song (Chestnuts Roasting On An Open Fire)
 • Rene Forger & Ella Fitzgerald - Sleigh Ride
 • Krystl & Pat Boone - I'll Be Home For Christmas
 • Ruth Jacott & Dean Martin - The Christmas Blues
 • Elvis Presley & Guus Meeuwis - Blue Christmas
 • Wouter Hamel & Nina Simone - I Am Blessed
 • Glennis Grace & The Temptations - Let It Snow
 • Frans Duijts & The Platters - Come Home For Christmas
 • Dean Saunders & Bobby Helms - Jingle Bell Rock
 • Gerard Joling & Demis Roussos - Silent Night

Hendrik Jan Bökkers kerstsingle: Oh Pappie/Please, Daddy (Donít Get Drunk This Christmas), John Denver

Hendrik Jan Bökkers, gitarist van de Achterhoekse band Jovink en de Voederbietels bracht het nummer Oh Pappie uit, een luchtige tekst over alcoholisme in familiaire kring. Het nummer is gebaseerd op Please, Daddy (Donít Get Drunk This Christmas) te vinden op het kerst-album Rocky Mountain Christmas van John Denver, uit 1975.

Paul Simon, Getting Ready For Christmas Day

In april 2011 verscheen van Paul Simon, van het voormalige duo Simon & Garfunkel het album So Beautiful Or So What, dat werd geproduceerd door Phil Ramone.
De openingstrack van deze cd is het liedje Getting Ready For Christmas Day, met tekstfragmenten die refereren aan de traditionele wijze van kerst vieren in de States, maar ook aan de Amerikaanse oorlogsperikelen in Irak en Afghanistan.
een fragment uit de tekst:

I got a nephew in Iraq/ Itís his third time back
But it's ending up the way it began/ With the luck of a beginner
Heíll be eating turkey dinner/ On some mountain top in Pakistan


Het liedje is niet uitgebracht als kerstsong of single, wel actueel en een goede tegenhanger van alle klassieke kerstliedjes, met een sound die doet denken aan zijn fameuze album Graceland. De moeite waard om eens op te zetten tijdens de kerst.

Michael Bublé, Christmas

21 oktober 2011 verscheen Christmas, het kerstalbum van de Canadese zanger Michael Bublé, als opvolger van zijn voorlaatste geluidsdrager Crazy Love, waarvan wereldwijd meer dan zeven miljoen exemplaren werden verkocht. De cd is al in juli dit jaar opgenomen in Vancouver en Los Angeles en telt 15 nummers, hoofdzakelijk bestaande kerstsongs.

De cd klinkt zoals je van Bublé mag verwachten: jazzy en ontspannen. Michael schreef zelf ook een nieuw nummer, getiteld Cold December Night. Zijn landgenote Shania Twain zong mee op het nummer White Christmas, The Puppini Sisters doen dat op Jingle Bells. De van oorsprong Spaanstalige, Mexicaanse zangeres Thalía (Sodi), die tegenwoordig in de V.S. woont verleent haar medewerking aan Mis Deseos/Feliz Navidad.

Justin Bieber, Under The Mistletoe

Van het Amerikaanse meidenidool Justin Bieber verscheen eind oktober de kerst-cd Under The Mistletoe waaraan mee gewerkt is door een aantal beroemde Amerikaanse artiesten. Zo is de ontdekker van Justin, Usher van de partij en zingt Mariah Carey mee op haar eigen kerstklassieker All I Want for Christmas is You.
Ook Boys II Men en Busta Rhymes verlenen hun medewerking. De kerstrelease is het derde album van Justin Bieber, na My World en My World 2.0.

De eerste kerstsingle die van het album verscheen was Mistletoe, de track was vanaf eind oktober te koop op iTunes en stond gelijk op de eerste plaats van meest gedownloade nummers. De opbrengst van de cd gaat naar een goed doel.

Tracklist:
 • Only Thing I Ever Get for Christmas
 • Mistletoe
 • The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire) / featuring Usher
 • Santa Claus Is Coming to Town
 • Fa La La / featuring Boyz II Men
 • Christmas Love
 • All I Want for Christmas Is You /featuring Mariah Carey
 • Drummer Boy / featuring Busta Rhymes
 • All I Want Is You
 • Christmas Eve
 • Home This Christmas

Glee, The Christmas Album Volume 2

Na het succes van volume 1 is er dit jaar een opvolger van The Christmas Album, de eerste kerst-cd, vol gezongen door de cast van de Glee, de Amerikaanse televisieserie. Centraal in de serie staat een groep jongeren van de William McKinley High School, die onder leiding van een van hun leerkrachten een koor beginnen, de kapstok van de serie om hun hits aan op te hangen.

In de reeks komen veelal bekende popsongs voorbij die dan telkens worden vertolkt door een van de hoofdrolspelers, of door de gehele cast. In 2010 zag het eerste kerstalbum het licht, door het succes ervan werd medio 2011 Volume 2 opgenomen. Het album kent 12 kerstsongs, veelal bewerkingen van het standaard kerstrepertoire, het laatste liedje van de cd, de klassieker Do They Know It's Christmas van Band Aidwordt uitgebracht als single.

Carole King, A Holiday Carole

De Amerikaanse singer-songwriter Carole King werd wereldberoemd met haar lp/cd Tapestry uit 1971. Op deze millionseller stonden hits als You've got a friend, (You Make Me Feel Like A) Natural Woman en It's Too Late. Ze is nog altijd muzikaal actief en begin november 2011 verscheen het door haar dochter Louise Goffin geproduceerde A Holiday Carole, een kerstalbum.
Carole King vindt het liedje Chanukah Prayer een persoonlijke favoriet, haar ouders leerden het haar als klein kind. De song kreeg een warm, jazzy arrangement; Carole zingt het samen met haar dochter en kleinzoon.

Chicago - Chicago XXXIII: O Christmas Three

Chicago, de Amerikaanse band uit de gelijknamige stad in de Verenigde Staten werd opgericht in 1967 als The Chicago Transit Authority. De groep brengt een stevige rockgeluid, dat allengs meer invloeden uit de jazz krijgt, gecombineerd met veel percussie en, het meest kenmerkende, de blazerssectie die zich op vrijwel al hun lp's/cd's manifesteert.

Chicago is in Nederland vooral bekend van hun nummer 1 hit If You Leave Me Now uit 1977, Baby What A Big Surprise en Wishing You Were Here. Bijzonder is dat ze niet aan titels doen voor, aanvankelijk hun lp's en later hun cd's, ze worden gewoon voorzien van een volgnummer en hebben altijd een hoes waarop het bandlogo op een bijzondere manier vorm gegeven is.

Op 4 oktober 2011 kwam dus het 33ste album van de band uit: Chicago XXXIII, een kerstalbum. Niet hun eerste, ook in 1995 werd een cd met kerstsongs uitgebracht, Chicago XXV. Op de nieuwe plaat staat o.a. Wonderful Christmas Time, met medewerking van Dolly Parton en de kerstsong Merry Christmas Darling, met de Amerikaanse gospellegende Bebe Winans.
Deze cd is, net als de bovengenoemde cd en cd-track van Paul Simon, Getting Ready For Christmas Day, geproduceerd door Phil Ramone.

Rinus (en Debora): Heb Jij M'n Piek Gezien?

Rinus Dijkstra, de volkszanger uit Drachten die inmiddels een cultstatus geniet scoorde al met hitjes als Met Romana Op De Scooter en Hey Marlous (Ďk Wil Met Je Onder De Douche).
Kerst 2011 probeert hij ook een kersthit te scoren met zijn liedje Heb Jij M'n Piek Gezien?
In de bijbehorende clip is te zien hoe Rinus met vriendin Debora op zoek gaat naar een kerstboom en het huis versiert op zijn eigen onnavolgbare manier.

Kerst met Thomas Berge

Voor de liefhebbers van het Nederlandstalige repertoire brengt Thomas Berge, de zanger afkomstig uit het Twentse Haaksbergen opnieuw een kerstalbum uit in 2011. Ook in 2006 verscheen een cd met liedjes voor de jaarwisseling van zijn hand.
De cd is verkrijgbaar via de TROS-webwinkel en alleen verkrijgbaar voor TROS-leden of als welkomstgeschenk voor nieuwe leden.

De Kast/ Syb van der Ploeg: Overal Was Vrede

Syb van der Ploeg en zijn band De Kast hebben een kerstnummer opgenomen, getiteld Overal was vrede, dat op 6 december uitkomt. Op 21 december geven de Friezen samen met het Frysk Promenade Orkest en het Bogerman Popkoor een speciaal kerstconcert in de Bonifatiuskerk in Leeuwarden, aanvang 20.00 uur. Naast eigen repetoire en de nieuwe single, worden ook bekende kerstliederen opgevoerd.
De Kerstspecial met De Kast wordt op zaterdag 24 december uitgezonden op Nederland 2, om 22.45 uur bij het RKK.

Lees verder

© 2011 - 2018 Kroezenier, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slechtste kerstliedjes ooitSlechtste kerstliedjes ooitKerstliedjes zijn vaak tenenkrommend. De mensen die kerstmuziek wel kunnen waarderen, kunnen met Kerst ook geen kerstmuz…
Wat verdienen Nederlandse en buitenlandse beroemdheden?Wat verdienen Nederlandse en buitenlandse beroemdheden?Wij willen graag weten wat andere mensen verdienen, zeker als het gaat om het inkomen van beroemdheden.
Lady Gaga, waar kom je vandaan?Lady Gaga, waar kom je vandaan?Lady Gaga, is een Amerikaanse zangeres en songwriter, die zich voornamelijk bezighoudt met elektronicamuziek. Ze is van…
Bekende kerstliedjesBekende kerstliedjesVeel artiesten hebben nummers in de kerststijl gezongen. Sommige daarvan zijn grote, bekende hits, die ieder jaar weer v…
Zwarte magie van Lady GagaZwarte magie van Lady GagaLady Gaga Fame is een primeur op het gebied van eau de parfum. Het is namelijk het allereerste "black to clear" eau de p…
Bronnen en referenties
 • http://www.michaelbuble.com
 • http://www.justinbieber.nl
 • http://www.pias.com/nl
 • http://imwan.com
 • http://www.chicagotheband.com
 • http://www.zangerrinus.nl
 • http://www.sybvanderploeg-info.nl
 • www.telegraaf.nl

Reageer op het artikel "Kersthits 2011: Smith & Burrows; Lady Gaga vs Justin Bieber?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kroezenier
Laatste update: 13-12-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!