InfoNu.nl > Muziek en Film > Artiesten > Kerst 2011: Jazz van eigen bodem met DSC band en Makintosh

Kerst 2011: Jazz van eigen bodem met DSC band en Makintosh

Vele kerstnummers hebben duizenden varianten, miljoenen interpretaties. Toch zijn op de radio slechts enkele versies te horen die tot in den treuren worden herhaald, zodat het feestgevoel rond kerst smelt voor een zon die niet schijnt. De Dutch Swing College Band featuring Lils Mackintosh gaan daar deze kerst verandering in brengen.

Nu zijt wellekome

De jazz als muziekstroom komt tot leven in New Orleans.(1) Het is een stijl die gekenmerkt wordt door Afrikaanse elementen, wat onder andere naar voren komt in het ritme van de muziek. In eerste instantie wordt het gespeeld door Afro-Amerikanen, het is voor hen een welkome manier om vast te houden aan eigen tradities en tegelijkertijd te assimileren in de Amerikaanse samenleving. Het is dan zelfs de vraag of blanken deze muziek wel eigen kunnen maken. Als er echter gekeken wordt naar de samenstelling van de jazzmuziek, blijkt dat er duidelijke invloeden zijn uit de Afrikaanse muziekcultuur maar dat deze ook gemixt is met fanfaremuziek, een typische vorm van Amerikaanse populaire muziek.

Dixieland wordt vaak gezien als een ‘blanke’ tegenhanger van de ‘zwarte’ New Orleans jazz, maar feitelijk refereert het naar de naam die het tiendollarbiljet in New Orleans kreeg, de ‘dixie’.(2) In de streek die al snel de bijnaam Dixieland heeft gekregen, was dit biljet geldig. Dixieland refereert dus naar de streek rondom New Orleans, niet naar de huidskleur van de musici.

Komt allen tezamen

Kort na de Tweede Wereldoorlog wordt de band opgericht als kwartet en groeide al snel uit tot een 6 á 8 leden tellend orkest. Al bij de oprichting hadden de leden grootse plannen voor de band. Hun eigen opname studio en jazz magazine is dan wel nooit van de grond gekomen, de Dutch Swing College Band ( DSC band) is een wereldberoemd beroepsorkest geworden en het oudste jazzorkest van Nederland.

Peter Schilperpoort leidde de band vanaf 1946 en was een groot fan van Dixielandmuziek. Schilperpoort geeft in de documentaire naar aanleiding van het zestig jarig bestaan van de band aan dat de muziek zoals de band haar ten gehore brengt een eigen vorm van de Chicago en New Orleans Jazz is met die typische Swing College flavour.(3) Essentiele jazz, zo noemt Schilperpoort het in de documentaire, is een mix van improvisatie van de groep, individuele improvisatie en improvisatie binnen de composities zelf.

Wybe Buma, die in de jaren vijftig trompettist was bij DSCB, geeft in diezelfde documentaire te kennen dat Schilperpoort duidelijk een stempel heeft gedrukt op de muziek van de DSC band, dat duidelijk meer swing en meer pit heeft dan New Orleans Jazz.
Op dit moment wordt de band geleid door Bob Kaper, die het altijd goed heeft kunnen vinden met Schilperpoort. Naast zijn eigen inbreng is hij, zo zegt hij in de documentaire, bijna een conservator van de muziekstijl van Schilperpoort te noemen. Wellicht, zo bekent hij voorzichtig, is het ook om die reden dat de luisteraars DSCB al herkennen nadat zij zes noten hebben gespeeld.

De band heeft het voorrecht gehad met vele grote jazz artiesten te spelen zoals Teddy Wilson, Sydney Bechett, Neva Raphaello en Lils Mackintosh. Met deze laatste is de band deze kerst op tournee.

Go Tell It On The Mountain

Mackintosh werd geboren in Amsterdam uit twee muzikale ouders. (4) Ze begon niet als jazz vocaliste, de eerste keer dat ze op professioneel niveau zong was in de musical Hair. Na jarenlang in diverse muziekstijlen te hebben gezongen, won ze in 1990 de Vocalistenprijs op het Nederlandse Jazzconcours in Breda. Ze hakte de knoop door en richtte zich vanaf dat moment voornamelijk op jazz.

Drie jaar later bracht Mackintosh haar debuutalbum It’s Not Perfect To Be Easy uit. Het album leverde haar een nominatie voor de Edison Jazz Award op. Veel recensenten noemen haar sindsdien ‘De Europese Billie Holiday’. Hoewel ze het repertoire van Billie Holiday bijna kan dromen en ze haar ook graag vertolkt, wil ze toch graag haar eigen swing geven aan de nummers. ““Soms zegt iemand tegen me: ‘Maar dat klinkt helemaal niet als Billie Holiday’.” Dan wordt ze boos, ze is van mening dat je nog zo mooi kunt zingen, maar alleen kopieren niets oplevert. Nadoen is een kunstje.” (5)

Meerdere keren heeft Mackintosh al met de Dutch Swing College Band opgetreden en ze heeft twee keer met hen een cd opgenomen, waaronder A Happy Dixie Christmas in 2006. Bij deze cd worden instrumentale nummers mooi afgewisseld met nummers waarbij Mackintosh de muziek van tekst voorziet, want voor haar is zingen niets anders dan het vertellen van een verhaal.(6) “Zingen is voor mij een uiting van gevoel. Van diepe droefenis of grote vreugde, als het me maar raakt.”

Santa Claus Is Coming To Town

Nu, vijf jaar na het uitbrengen van de cd gaat de Dutch College Swing Band samen met Lils Makintosh op tournee door Nederland met een Happy Dixie Christmas. Wilt u live horen hoe uniek hun interpretatie van kerstklassiekers als ‘Jingle Bells’ en ‘Rudolph The Red-nosed Rendeer’ is? De Dutch swing College band featuring Lils Makintosh maakt nog tot 26 december 2011 een negenstedentocht en komt hierbij langs de volgende steden:
  • 24-12-2011 (za) in SS De Rotterdam in Rotterdam
  • 26-12-2011 (ma) in het Chassé Theater in Breda
  • 26-12-2011 (ma) in De Vest in Alkmaar (7)

Inmiddels is er ook een recensie van het concert van 17 december 2011 toen de DSC band en Lils Mackintosh de Anton Philipszaal in Den Haag aandeden.
© 2011 - 2018 Primaverita, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Billie Holiday - Jazz ZangeresBillie Holiday is misschien wel de beroemdste zangeres in de jazz ooit. Haar stem was onnavolgbaar hoewel ze die later m…
Lisette Autumn, een Nederlandse Ella Fitzgerald in wordingWat doe je wanneer je relatie stuk loopt? Je dompelt je onder in liefdesverdriet of je geeft dat negatieve gevoel een po…
recensieRecensie: Kerstconcert 2011 van DSC band en Lils MackintoshHet was 17 december 2011 en de Dutch Swing College Band featuring Lils Mackintosh deed met de Anton Philipszaal in Den H…
De oorsprong van JazzDe oorsprong van JazzDe meeste mensen weten zo globaal wel te vertellen waar jazz vandaan komt. Het is een muziekstijl die is meegenomen uit…
Filmrecensie: When the Levees BrokerecensieFilmrecensie: When the Levees BrokeDe documentaire When the Levees Broke (‘’Toen de dijken braken”) van de Amerikaanse regisseur Spike Lee is een aangrijpe…
Bronnen en referenties
  • http://www.jazzarchief.nl/geschiedenis/hoofdstuk1.html
  • Jean- Pierre De Smet. New Orleans: De hartslag van de jazz. Berchem: EPO: 2007, blz. 45.
  • Dutch Swing College Band, The Story: 60 Years 1945 2005[ dvd], T2 Entertainment, Drachten: 2005
  • http://www.lilsmackintosh.nl
  • Corrie Verkerk. Vergeet Kate Bush, weg met de imitaties. Parool Theater, maart 2010.
  • Marianne Lammers. Niet te sexy zingen, maar wel kreunen. Parool Theater, april 2010
  • Deze data zijn overgenomen van http://www.dscband.nl

Reageer op het artikel "Kerst 2011: Jazz van eigen bodem met DSC band en Makintosh"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Primaverita
Laatste update: 23-12-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!