SellaBand is crowdfunding voor muziekliefhebbers

SellaBand is crowdfunding voor muziekliefhebbers Liefhebbers van muziek, opgelet. De traditionele muziekindustrie werd door SellaBand op zijn eigen terrein aangevallen. Succesvol muziek uitgeven kan nu via SellaBand. Daar is dus geen traditionele platenmaatschappij meer voor nodig. Ook ex Idols finaliste Hind is tegenwoordig actief op Sellaband. Sellaband is een voorbeeld van crowdfunding via het internet. Crowdfunding wordt steeds neer succesvol gebruikt om geld op te halen voor muziek, films of bijvoorbeeld goede doelen.

Platenmaatschappijen en crowdfunding

Platenmaatschappijen klagen voortdurend steen en been. Er is altijd wat. De kosten zijn te hoog en de verkoop van cdís valt tegen door internet. Niet omdat de cdís in het algemeen duur zijn, maar door de downloaders. Volgens de platenmaatschappijen tenminste.

SellaBand en crowdfunding

Sellaband bestaat sinds 2006. Sellaband maakt het mogelijk dat jezelf platenbaas wordt. Voor slechts 10 dollar. SellaBand is een ongelooflijk leuke site, met player, artiesten en profielen van bands en artiesten. Op de site kunnen artiesten worden gezocht op naam of genre. Je kunt er ook met elkaar communiceren.

Oud concept

Normaal gesproken gaan scouts het land door, op zoek naar nieuw talent. Een soort van continue Idols, waarbij demoís worden beluisterd en na veel vijven en zessen door een platenmaatschappij contact met de nieuwe artiest wordt gelegd. Ze mogen dan een album opnemen en zitten vaak vast aan langdurige contracten.

Nieuw concept met crowdfunding

SellaBand biedt een volledig nieuw concept voor uitgifte van muziek. Bij SellaBand bepalen namelijk de luisteraars zelf welke artiesten een cd mogen opnemen. Zonder dat er ook maar één scout aan te pas komt. Wie in een artiest gelooft, kan 10$ investeren. Omdat 50.000$ dollar voor een album nodig is, zijn er dus 5000 investeerders, believers in de terminologie van SellBand, nodig om de nieuwe plaat te kunnen opnemen.

De believers

De believers blijven de baas over hun ingelegde geld. Ze kunnen er altijd nog mee schuiven als zich een beter talent aandient. Als ze zich volledig bedenken, kunnen ze het geld terug laten storten naar de eigen rekening. Hitlijsten op de site geven aan hoeveel geld er al is ingezameld. Meer dan 1.500 artiesten in de dop hebben hun demo op de site geplaatst en 10 zijn er inmiddels professioneel geproduceerd.

De nieuwe contracten van SellaBand

Als het eenmaal zo ver is dat een cd geproduceerd gaat worden, kan SellaBand gedurende één jaar het album exploiteren. Na dat jaar kan de artiest met SellaBand ophouden en zijn eigen weg zoeken of alsnog overstappen naar een andere platenmaatschappij. Het zal duidelijk zijn dat een artiest die met succes via SellaBand bij een maatschappij binnen stapt, gemakkelijker een goed contract verwerft, dan iemand die nog van scratch af aan moet beginnen.

Goede investering

SellaBand verdeelt bijna alle opbrengsten van de muziek en marketing onder de muzikanten, SellaBand en de believers. Dat is ook weer slim, omdat daardoor de believers eerder geneigd zullen zijn om hun activiteiten voort te zetten. Het zelfde geldt natuurlijk ook voor de muzikanten. Bij dit concept zijn er bijna geen verliezers. Zelfs niet de traditionele patenbonzen, want die kunnen nu het scouten aan de luisteraars van SellaBand overlaten.

Amazon.com

De Britse versie van internetwinkel Amazon heeft inmiddels laten weten te gaan samenwerken met de Nederlandse Sellaband.
Op Amazon krijgt Sellaband een eigen muziekwinkel. Bovendien krijgen de bands die bij Sellaband 30.000 dollar hebben bereikt, 1.000 dollar van Amazon. Dat kan nog wat worden!
© 2007 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kickstarter: crowdfunding Nederland 2018Kickstarter: crowdfunding Nederland 2018Crowdfundingsite Kickstarter is het grootste crowdfunding platform in de wereld. Deze crowdfundingsite opende in 2014 zi…
Investeren door middel van crowdfunding: De voor- en nadelenCrowdfunding, oftewel het aantrekken van vermogen via een groot aantal mensen die allemaal een klein bedrag investeren,…
Is crowdfunding een betrouwbare manier om aan geld te komen?Is crowdfunding een betrouwbare manier om aan geld te komen?Het wordt steeds moeilijker om bij banken geld te krijgen voor financiering van zakelijke of persoonlijke uitgaven. Het…
Hits jaren 00: 2003In 2003 kregen we te maken met grote hits van nieuwkomers zoals Coldplay en Black Eyed Peas. 2003 was ook het jaar van d…

Julio Iglesias, grootmeester van de romantiekJulio Iglesias, grootmeester van de romantiekJulio Iglesias is de bestverkopende latin artiest in de wereld. De Spaanse topzanger verkocht meer dan 250 miljoen album…
Anni-Frid Lyngstad, de diepe stem in ABBAAnni-Frid Lyngstad, de diepe stem in ABBAAnni-Frid Lyngstad, oftewel Frida, heeft tot op heden een onvoorstelbaar leven geleid. Dochter van een Noors meisje en e…

Reageer op het artikel "SellaBand is crowdfunding voor muziekliefhebbers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Schrijf mee!