InfoNu.nl > Muziek en Film > Bekende nederlanders > Floor van der Wal - Stand-up comedienne met Cerebrale Parese

Floor van der Wal - Stand-up comedienne met Cerebrale Parese

Floor van der Wal - Stand-up comedienne met Cerebrale Parese Floor van der Wal (1985-2011) was een Nederlandse stand-up comedian met quadriplegie (bilaterale cerebrale parese). Na haar dood kwam er een autobiografie over haar uit (Floor: Broze snippers van een intens leven) dat onder anderen bestond uit sms’jes, mailtjes en dagboekaantekeningen van haar hand. Het werd samengesteld door haar ouders en het begon met haar opdracht: ‘Voor… leg je niet neer bij minder, als meer mogelijk is. Veel leesplezier Ouwe! Dikke zoen. Floor. ‘

Geboorte

Toen Floor van der Wal op 27 januari in Naarden werd geboren had ze een navelstreng om haar nek. Ze werd gereanimeerd en vanwege zuurstofgebrek bleek ze een hersenbeschadiging te hebben. Hierdoor was ze spastisch in haar hele lijf. Ze had een quadriplegie, ook wel bilaterale cerebrale parese genoemd.

Jeugd

Floor groeide op in Huizen. Op de middelbare school werd ze gepest waardoor ze onzeker werd. Op haar 19e verhuisde ze naar Amsterdam. Daar studeerde ze Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de HvA. In 2008 studeerde ze daar af. Tijdens haar studie, in 2006, deed ze mee aan de door Lucille Werner georganiseerde Mis(s) Verkiezing. Een jaar later was ze te zien in het EO-programma Jong, waarin ze vertelde over haar ambities en de beperkingen die haar handicap met zich meebracht. In deze uitzending werd ze gevraagd mee te doen aan een workshop stand-up comedy. Ze werd door Jan-Jaap van der Wal in één middag klaargestoomd als cabaretière. Die avond stond ze voor het eerst met succes op de planken van het Comedy Café.

Stand-up Comedy

Tijdens haar studie is ze gaan optreden als comédienne. In 2011 werd ze officieel lid van de Comedytrain en was iedere week te vinden op het podium van Toomler en andere podia in het land. Hoe onzeker en zelfs kwaad ze soms kon zijn in de huiselijke sfeer, zo sterk kon ze op het podium zijn. Vanwege de constante spierspanning die de quadriplegie met zich meebracht gingen veel dingen bij haar lastiger. Een vol glas drinken vasthouden bijvoorbeeld, of praten. Maar door de beperking had ze ook iets unieks. Door de handicap maakte ze veel mee dat ze kon gebruiken. Spasticiteit is een beladen onderwerp en om die beladenheid eraf te halen werkte ze met zelfspot. Ze zei de dingen hardop die anderen niet durfden te zeggen, maar wel dachten. Kort voor haar overlijden kreeg ze de uitnodiging om op te treden op Lowlands.

BOSK Magazine, voor jou

Floor schreef columns voor ‘BOSK Magazine, voor jou’ (BOSK is de vereniging van mensen met een lichamelijke handicap). Ze liet daarin aan iedereen zien dat ze zich absoluut niet liet tegenhouden door haar spasticiteit. Ze maakte er juist haar kracht van en onderscheidde zich daarmee van alle andere cabaretiers.

Verongelukt

Op 25 maart 2011 overleed Floor van der Wal op 26 jarige leeftijd aan haar verwondingen nadat zij de nacht ervoor om half twee werd aangereden door een auto op het Mercatorplein in Amsterdam. Ze had die avond opgetreden in comedyclub Toomlers. Ze streed een dag voor haar leven. De bestuurder reed na het ongeval door, maar werd korte tijd later aangehouden. Een onbekende graffiti-artiest maakte een graffiti van Floor op het Mercatorplein. In overleg met de gemeentedeelraad van Amsterdam West en de eigenaar van het pand op het plein is besloten de graffiti te laten staan.

Boek Floor, broze snippers van een intens leven

Floor hield dagboeken bij waarin ze openhartig schreef over haar ambities, maar ook over haar heftige stemmingswisselingen. Ze bewaarde haar sms'jes en e-mails, schreef gedichten en theaterteksten en beschreef haar plannen voor de toekomst. Na haar dood stelden haar ouders de autobiografie samen uit haar schrijfsels. Het boek kwam een jaar na haar overlijden uit. Haar ouders presenteerden hun boek onder anderen in De Wereld Draait Door op 29 maart 2012.

Workshops

De moeder van Floor, Lidy van der Wal, geeft op scholen workshops om kinderen te helpen hun dromen waar te maken. Voor kinderen met een beperking is het vaak lastiger te ontdekken wat hun dromen zijn, en al helemaal om deze te realiseren. De workshop is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van Floor van der Wal.

Lees verder

© 2013 - 2019 Gway, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cerebrale palsy/parese (spasticiteit)Cerebrale palsy/parese (spasticiteit)Cerebrale palsy, ook wel cerebrale parese of spasticiteit genoemd, is een ontwikkelingsstoornis welke primair gekenmerkt…
Hersenverlamming: Symptomen aan spieren en bewegingenHersenverlamming: Symptomen aan spieren en bewegingenHersenverlamming (cerebrale parese) is een groep van neurologische aandoeningen waarbij de spieren en bewegingen zijn aa…
Wat is Erbse Parese?Erbse parese (obstetrische plexus brachialis laesie) een verlamming aan de arm door beschadiging aan een zenuw in de sch…
Spasticiteit: Verhoogde spierspanning of spierstijfheidSpasticiteit: Verhoogde spierspanning of spierstijfheidSpasticiteit is de medische term voor verhoogde spierspanning. De patiënt heeft met andere woorden stijve spieren met ee…
Friends, algemene informatieHet is een van de bekendste televisieseries aller tijden. Het werd gekeken door miljoenen mensen over de hele wereld, ‘F…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nemo, Pixabay
  • www.floorvanderwal.nl
  • www.wikipedia.nl
  • www.bosk.nl
  • www.parool.nl
  • https://www.nsgk.nl/actueel/nieuwsarchief/archief-bericht/?bericht=workshop-durf-te-dromen-voor-speciaal-onderwijs
  • Boek: 'Floor: broze snippers van een intens leven'
  • De Wereld Draait Door, 29 maart 2012

Reageer op het artikel "Floor van der Wal - Stand-up comedienne met Cerebrale Parese"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Gway
Laatste update: 07-02-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!