InfoNu.nl > Muziek en Film > Bekende nederlanders > Expeditie Robinson 2014 - Jubileumeditie

Expeditie Robinson 2014 - Jubileumeditie

Expeditie Robinson 2014 - Jubileumeditie Op 4 september 2014 gaat het vijftiende seizoen van Expeditie Robinson van start, de realityserie en het afvalspel waarbij een groep deelnemers - in editie 2014 zijn dat bekende Nederlanders - op een tropisch eiland wordt geplaatst zonder voorzieningen. Ze moeten zich zien te redden met wat er op het eiland te vinden is of wat de vloed hen op het strand bezorgt. Belangrijk element van de serie zijn de spellen en opdrachten. Elke week valt er een deelnemer af en de winnaar ontvangt een som geld.

Overleven zonder voorzieningen


Jubileumeditie Expeditie Robinson

Expeditie Robinson editie 2014 is een jubileumeditie. Het is de vijftiende keer dat het programma in Nederland op de buis is. RTL 5 zendt het programma vanaf donderdag 4 september uit. Het is te zien van 20.30 uur tot 21.30 uur. RTL belooft spannende afleveringen met intriges en enerverende gebeurtenissen. De deelnemers zijn bekende Nederlanders. Ze worden niet meer deelnemer maar cast genoemd. Deze editie doen er meer kandidaten mee en gaat de reis verder dan ooit.

Voorheen kon iedereen die dacht goed te kunnen overleven op een tropisch eiland zich opgeven en werd een selectie gemaakt uit de aanmelders. Dat is in de loop van de jaren veranderd in een samengestelde groep van acteurs, actrices, presentatoren en sporters die gewend zijn om voor een camera te staan: kortom, mensen die de camera weten te gebruiken en die hun mondje weten te roeren. Het is daarmee meer een soap geworden dan een overlevingsspel. De vijver om deelnemers uit te vissen wordt na 14 edities ook steeds kleiner, waardoor de bekendheid van de Nederlanders die meedoen ook geringer is. De deelnemers zijn vooraf niet of nauwelijks bekend, maar worden bekende Nederlanders door de serie.

De deelnemers / Bron: RTL5De deelnemers / Bron: RTL5

De deelnemers

Veertien bekende Nederlanders gaan met elkaar het spel aan.
 • Ancilla (29) is playmate en ze schrijft voor een mannenblad en is politiek actief. Haar specialisme is latex mode.
 • Anouk (28) is musicalactirice. Ze speelde in Flashdance, Shrek en The Sound of Music. Ze presenteert bij Nickelodeon.
 • Coosje (24) is zangeres en actrice. Ze was een van de deelnemers van The Voice of Holland. Voor haar rol in de film Joy kreeg ze een Gouden Kalf. Coosje is samen met Ferry de jongste van het stel.
 • Ferry (24) is vooral bekend van GTST. Hij presenteert, zingt en acteert. Ferry is samen met Coosje de jongste van de groep.
 • Freddy (31) is bekend als Vieze Fur. De rapper treedt samen met Willie Wartaal en Faberayo op als De Jeugd van Tegenwoordig. Een bekend nummer van hem is Watskeburt?!
 • Juliette (30) is actrice en bekend van Zoop, New Kids Nitro en Dokter Tinus.
 • Kay (31) vormt samen met zijn broer de band Valerius. Hij is muzikant en model.
 • Bron: RTL 5Bron: RTL 5
  Krystl. Krystl (31) is zangeres. Ze is bekend van Bubbles en Im in love. Ze kreeg een Edison voor beste nieuwkomer.
 • Leo (33) is acteur en cabaretier. Hij heeft zijn eigen programma en is deel van het cabaretduo Alkema & Bloemen.
 • Lobke (33) is een van de topzeilster van Nederland. Ze won medailles op twee Olympische Spelen en werd meervoudig wereldkampioen.
 • Loek (40) is acteur die in verschillende series meespeelt, ondermeer in Penoza.
 • Lone (45) is actrice die we ondermeer kennen uit Voetbalvrouwen en de musical Zorro. Lone is de oudste van de deelnemers.
 • Manuel (27) deed tv-werk voor Spuiten en Slikken en speelde in de serie Feuten, Spangas en Verliefd op Ibiza.
 • Mr. Polska (geen leeftijd) komt oorspronkelijk uit Polen. Hij maakt deel uit van het rapperscollectief Nouveau Riche.
 • Nadia (33) is model en presentatrice bij Powned.
 • Remy (38) is voormalig thaibokser is drievoudig winnaar van de K-1 world Grand Prix.
 • Rick (30) is presentator van verschillende televisieprogramma's. Hij is ondermeer bekend van 'Wie is de reisleider.'
 • Sabrina (34) is soul & jazz zangeres. Ze heeft vier albums op haar naam staan en een theatertour.

Presentatoren Weening en Kluijver

Dennis Weening, in 2011 zelf deelnemer die tijdens het spel afhaakte en naar huis ging, werd in 2012 presentator van de serie, samen met Evi Hanssen. Sinds 2012 wordt de serie niet meer samen met België uitgezonden, doen er geen Belgische deelnemers meer mee en is er ook geen Belgische presentator of presentatrice meer. Naast Weening presenteert Nicolette Kluijver Expeditie Robinson 2014.Voor Nicolette Kluijver is het de eerste keer dat ze dit programma aankondigt, voor Dennis Weening is het de derde keer. Na de opnames lag Nicolette Kluijver een week lang in het ziekenhuis met een longinfectie die ze op het eiland had opgelopen. Ze herstelde voorspoedig.

Eiland van de Filipijnen

De opnames vinden plaats op een eiland in de zuidelijke Filipijnen. Het is een vruchtbaar eiland, zodat de deelnemers er vruchten en noten konden vinden. De groep deelnemers wordt in de eerste aflevering verdeeld over drie locaties: de hemel, de aarde en de hel, genoemd naar de aanwezigheid of juist afwezigheid van voorzieningen.

Sponsor

In sportschoenenfabrikant Teva heeft RTL een sponsor gevonden. De deelnemers dragen de sandalen van Teva en na elke uitzending staan de sandalen prominent in beeld. De sportsandalen waar Teva op voortborduurt zijn ontwikkeld door de riviergids Mark Thatcher die in de Colorado River werkt. In 1984 maakte hij zijn eerste sportsandaal. Hij kon toen niet bevroeden wat een succesnummer dat schoeisel zou worden. Het was het begin van een schoenenrevolutie. De schoenen worden gemaakt onder de naam Teva en inmiddels is die naam uitgegroeid tot een merk van wereldfaam. De Original Sandal is dé sandaal waar het allemaal mee begon. Die wordt nog steeds gekoesterd door Teva. Het bedrijf ontwikkelde intussen vele soorten met frisse kleuren en ook met retro design.

Serie in 15 afleveringen

Aflevering 1 - 4 september 2014

In de eerste aflevering maken we kennis met de deelnemers.

Aflevering 2 - 11 september 2014

In aflevering 2 komen de deelnemers aan op het eiland en moeten ze de grote groep in drie gelijkwaardige groepen verdelen. Ze doen daarna een estafette. De winnaar gaat naar de Hemel, de nummer twee naar de Aarde en de verliezers gaan naar de Hel.
Coosje gaat naar huis vanwege een te snelle hartslag en te hoge bloeddruk. De groep die in de Hel terechtkomt moet naar de eerste stemming. Ancilla wordt naar huis gestemd. Team geel zit op Aarde en team rood in de Hemel.

Aflevering 3 - 18 september 2014

De drie groepen strijden tegen elkaar om te proberen van locatie te veranderen, of, als ze goed zitten op hun locatie, te blijven.
Groep blauw verliest en moet in de hel blijven en weer voor een eleminatieronde stemmen. Juliette wordt naar huis gestemd. Team geel wint en verhuist van de Aarde naar de Hemel. Rood moet vertrekken naar de aarde.

Aflevering 4 - 25 september 2014

Er volgt een loodzware proef met een monsterbal. De sterke Remy wordt ingezet maar hij en zijn team verliest de proef. Lone van Roosendaal wordt in de vierde aflevering van Expeditie Robinson naar huis gestuurd. Ze is helemaal verbaasd van de uitslag van de eliminatiestemming. Freddy loopt een verbrandingswond aan zijn voet op.

Aflevering 5 - 2 oktober 2014

De drie groepen worden herverdeeld in twee. Aarde en Hemel strijden samen om de verdeling van de Hel-mensen. Kamp Aarde stemt Leo er in de eliminatieronde uit. Hij gaat niet naar huis maar mag in z'n eentje naar de Hel.

Aflevering 6 - 9 oktober 2014

Groep Aarde, het gele team, verliest de proef en moet iemand elimineren. Nadia wordt unaniem naar de Hel gestuurd.

Aflevering 7 - 16 oktober 2014

Nadia en Leo zitten samen in de Hel en Leo besluit dat het genoeg is geweest: hij slaat op de gong en dat betekent dat hij opgeeft. Team rood wint voor de derde keer op rij een proef: team geel moet weer iemand uit hun groep wegstemmen. Het wordt Sabrina, maar zij hoeft niet naar de Hel. Ze moet tegen Nadia een puzzelproef doen. De winnaar mag mee naar de samensmelting die de volgende dag plaatsvindt.

Aflevering 8 - 23 oktober 2014

Nadia en Sabrina moeten de torenpuzzel malen om te bepalen wie mee mag naar de samensmelting. Sabrina wint en Nadia moet naar huis. Loek krijgt last van een slijmbeursontsteking in zijn schouder en hij besluit uit de expeditie te stappen. Er moeten voor de samensmelting nog twee deelnemers afvallen. Het zijn Krystl en Anouk die op het laatst afvallen. Dan mogen zij samen nog een keer duelleren om alsnog een plaats in de samensmelting te winnen. Krystl wint en Anouk moet naar huis.

Aflevering 9 - 30 oktober 2014

Het is het eerste spel sinds de samensmelting en de complotten vliegen over en weer het tropische eiland door. Rick wint immuniteit bij het spel waar kleurige schotels met een katapult kapot moeten worden geschoten. Manuel had al immuniteit. Er worden afspraken gemaakt en geschonden en bij de eilandraad wordt duidelijk wat daar het effect van is. Remy wordt onverwacht uit het spel gestemd.

Aflevering 10 - 6 november 2014

Freddy wint immuniteit bij de proef en Sabrina is de laatste en krijgt daardoor een extra stem bij de komende eilandraad. Freddy mag naar winnaarseiland waar lekker eten en drinken en een bad klaar staat. Hij mag twee meiden en een jongen meenemen en kiest voor Lobke, Sabrina en Ferry. Manuel wordt uit het spel gestemd.

Aflevering 11 - 13 november 2014

De complotten vliegen het eiland over. Om met Polska te spreken: "Het strand brandt!" Krystl en Freddy lopen een zwarte stem op bij de eerstvolgende eilandraad. Rick wint weer immuniteit en hij mag naar de bewoonde wereld met nog drie mensen. Hij kiest Krystl, Polska en Ferry. In het vissersdorp eten ze lekker en gaan daarna naar een Karaoke bar. Ze moeten zingen voor een vierkoppige jury met ondermeer de burgemeester van het dorp. Krystl wint met een gave vertolking van een Adèle-nummer. Sabrina besluit de expeditie te verlaten. De anderen hoeven daarop niet meer te stemmen. De immuniteit en de zwarte stemmen gaan mee naar de volgende eliminatieronde.

Aflevering 12 - 20 november 2014

Het spel waarmee immuniteit is te winnen is het modderspel en Kay wint. Rick heeft nog immuniteit van de vorige week. Ze mogen met de nummer twee van het modderspel, Polska, naar een eiland waar koffie en lekkers staat en waar brieven, foto's en een videoboodschap klaar liggen. De andere expeditieleden mogen hun brieven lezen, maar dan mogen ze niet stemmen. Niemand maakt daar gebruik van, zodat alle brieven in de vlammen verdwijnen. Bij de stemronde aan het einde van de aflevering is Mr. Polska degene die uit het spel wordt gestemd.

Aflevering 13 - 27 november 2014

Lobke wint het doolhof-puzzel-spel en mag de immuniteitsketting dragen. Ze mag met twee gasten naar winnaarseiland en kiest voor Krystl en Freddy. Ze eten er heerlijk en kunnen douchen. Op het eiland is een 'dode stem' te winnen, waar ze om moeten zoeken. De dode stem kan aan iemand gegeven worden die dan niet meer mag stemmen. Krystl heeft hem gevonden maar zet hem deze ronde nog niet in. Rick wordt bij de eliminiatieronde naar huis gestemd.

Aflevering 14 - 4 december 2014

Freddy, Kay, Lobke, Ferry en Krystl spelen de laatste ronde voor de halve finale. De winnaar van de proef mag met nog iemand een half uur boven de archipel vliegen in een helikopter. Het is een proef met vuur maken en Kay wint immuniteit. Krystl is de laatste en zij krijgt een zwarte stem. Kay kiest Freddy om met hem mee te gaan in de helikopter. Bij de eilandraad krijgt Freddy een dode stem, wat betekent dat hij niet mag stemmen. Het is onderdeel van een tactiek die Lobke fataal wordt. Zij krijgt alle stemmen behalve haar eigen en moet naar huis.

Aflevering 15 - 11 december 2014

Freddy, Kay, Ferry en Krystl zitten voor de finale. Kay en Freddy vertellen nu ook aan Ferry dat ze al jarenlang vrienden zijn en tijdens de Expeditie alles aan elkaar hebben doorgespeeld. De proef voor de finale gaat in duels waar durf, kracht en uithoudingsvermogen voor nodig is. Het is een proef met een grote draaiende rol boven water. Freddy valt op zijn oor in het water en krijgt een gat in zijn trommelvlies. Hij moet noodgedwongen afhaken. Kay, Kristl en Ferry zitten in de finale. Ze doen een proef vanuit een kooi die tien meter boven het water hangt, moeten roeien, vuur ophalen en een labyrintspel spelen. In aflevering 16 wordt duidelijk wie de winnaar is.

Aflevering 16 - 18 december 2014

FINALE

Winnaar van Expeditie Robinson 2014 is Kay

Het vocabulaire

Expeditie Robinson is een bron van uitdrukkingen die hun stempel zetten op de serie. Soms klinken er zoveel Engelse woorden dat het wel een Engelse in plaats van Nederlandse serie lijkt. We verzamelen enkele kenmerkende en waar nodig plaatsen we een vertaling of verklaring:
 • Deze zag ik niet aankomen - onverwachte wending
 • een pact (uitgesproken als pekt) - een samenzwering
 • je bent een fokking naaier - je hebt me voor de gek gehouden
 • voor de groep gaan - inzet voor de groep
 • oh my god! - jeetje!
 • Jezus! - zo hee!
 • what the fuck! - wat is dit!
 • that's the game - zo is het spel
 • we moeten fired-up zijn - we moeten hem van jetje geven
 • dat is wel echt kakkiedekak - dat is wel heel vervelend
 • last in, first out - die het eerste komt het eerste maalt
 • worst case - op z'n slechtst
 • most wanted - favoriet
 • no pressure - geen druk
 • snitch - verrader
 • smack in the face - klap in m'n gezicht
 • ik vind het k.u.t. - ik vind het he-le-maal niets
 • ik voel me top - ik voel me best
 • Yes! We made it, we're gonna eat and we're gonna drink - Jahaa! We hebben de samensmelting gehaald, we gaat vreten en zuipen
 • ik ben fokking trots! - ik ben wel heel erg trots, hoor!
 • the game is on - het spelletje is begonnen
 • fokking geniaal! - slim gespeeld, zeg!
 • je reet afvegen met een bananenblad, daar ben ik wel klaar mee - ik heb liever zacht toiletpapier
 • ik ben extra gemotiveerd om iedereen de ass te kicken - ik wil beslist winnen
 • ik heb een paar keer moeten huilen omdat ik mijn emoties niet de baas was, maar ik ben geen homo! - uitspraak van een stoere bink die op mannen valt
 • het lijkt wel seks met een schuurmachine - uitspraak tijdens spel met kruipen, puzzels, heet zand en veel zweet
 • ik ben helemaal naar de kloten! - ik ben op!
 • ik ben er nu wel een beetje kotsklaar mee - uitspraak na het zoveelste bananenhapje
 • als ik terugvlieg heb ik een staart aan mijn kont - ik heb het spel wel heel rattig gespeeld
 • one woman standing! - je zit wel in de finale, meissie!
 • dit is wel kut - dit is helemaal niet leuk
 • schiet op, hoereding! - toe touw, brandt nu toch door!

Lees verder

© 2014 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Expeditie Robinson 2019 - de deelnemers en presentatorenExpeditie Robinson 2019 - de deelnemers en presentatorenIn september 2019 start een nieuwe serie uitzendingen van het overlevingsprogramma Expeditie Robinson, het 20ste seizoen…
Filipijnen Duizenden eilanden en zwemmen met zeekoeienFilipijnen Duizenden eilanden en zwemmen met zeekoeienDe Filipijnen zijn een eilandengroep die bestaat uit 7107 eilanden. Van al die eilanden, die over het algemeen bestaan u…
Tourette On Tour: effect van muziek (maken) op de hersenenTourette On Tour: effect van muziek (maken) op de hersenenOp 1 september 2014 was de eerste aflevering van het televisieprogramma Tourette On Tour. Het programma werd gepresentee…
TV-serie Faking itrecensieTV-serie Faking itKarma en Amy zijn niet populair maar willen dat wel zijn. Als ze 'uit de kast' komen als lesbiënnes, kent iedereen hen o…
Kandidaten Wie is de Mol? 2017: de geruchtenKandidaten Wie is de Mol? 2017: de geruchtenHet nieuwe seizoen van Wie is de Mol? wordt elk jaar opgenomen in het voorjaar of de zomer. Seizoen 17 moet opgenomen zi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Expeditie Robinson
 • http://www.televizier.nl/nieuws/sterren/interview-dennis-weening-over-expeditie-robinson.833535.lynkx geraadpleegd op 16 augustus 2014
 • http://www.expeditierobinson.nl/nieuws geraadpleegd op 16 augustus 2014
 • http://rtlxl.nl/#!/rtl-boulevard-9652/1f04d8c6-4727-4c4b-ab07-85ea5c9a7e69 geraadpleegd op 16 augustus 2014
 • Afbeelding bron 1: RTL5
 • Afbeelding bron 2: RTL 5

Reageer op het artikel "Expeditie Robinson 2014 - Jubileumeditie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 28-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Special: Reality Shows
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!