Zanger en presentator Gerard Joling

Zanger en presentator Gerard Joling Hij is leuk of verschrikkelijk, veel zit er niet tussen … Gerard Joling. Naast het zingen en zijn RTL4 en Talpa avontuur al weer een tijdje bij SBS6 en opnieuw bij RTL4 aan de slag en inmiddels niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie.

De start

Gerard Jan Joling, geboren in Alkmaar op 29 april 1960 en getogen in Schagen. Van jongs af aan bezig om in de muziek aan de bak te komen. Tot 1985 zonder weinig succes, maar in 1985 nam hij met succes deel aan de Soundmixshow van Henny Huisman.
Hij werd weliswaar 3e maar dit bood hem wel de mogelijkheid nummers als Love is in your eyes en Ticket to the tropics op te nemen. Zijn eerste successen stonden daarmee in de boeken en de basis van zijn carrière was gelegd.

Songfestival

In 1988 vertegenwoordigde Gerard Joling Nederland bij het Eurovisie Songfestival met het nummer Shangri La. Alom bekend is de laatste noot die hij, vanwege een lichte ziekte, een octaaf lager zong dan de bedoeling was en wellicht eindigde hij daarom op slechts de 9e plaats.

Vervolg carrière

In 1989 scoorde hij opnieuw een nummer één hit No more bolero’s. Dit nummer kwam in Nederland en enkele Aziatische landen op één.

Ook presenteren

Vanaf begin jaren 90 gaat hij ook presenteren. Eerst bij RTL4 waar hij Karaoke op 4 presenteert en daarna bij SBS6 De Waarheid.
In 1997 staat hij met veel succes op de ijzers in de Holiday on Ice show en in 2003 vervangt hij Edwin Evers op Radio 538. Dit laatste is geen succes voor Joling. Enkele maanden daarna presenteert hij Shownieuws bij SBS6 en dit pakt goed uit. Hij heeft al snel een duidelijke rol in dit programma.
Vanaf oktober 2005 is Joling samen met Gordon bij Talpa te zien met Joling & Gordon over de vloer. De samenwerking en helpende hand die ze bieden pakt goed uit en het programma wordt een doorslaand succes. Door de overname van Talpa door RTL zijn de shows ook weer zichtbaar bij RTL.
In vanaf 2006 presenteert Joling samen met Nance Sterren dansen op het ijs. Daarnaast presenteerden ze ook samen het programma So you wanna be a popstar en inmiddels maakt hij deel uit van het team van Wie ben ik.
Om in 2013 met Gordon voor de ouderen in de bres te springen bij RTL4 en op basis van een "vrijcontract" ook zo nu en dan een showprogramma bij SBS6 te preseren. RTL4 blijft lonken, want een spelprogramma waar hij het met een team opneemt tegen Gordon en een team, samen met Jandino Asporaat als presentator.

Verder met muziek

Sinds 2005 vormt hij met collega’s Gordon en Rene Froger formatie De Toppers. Jaarlijks leveren de heren een aantal groots opgezet shows en ze mogen in 2009 voor Nederland op het Eurovisie Songfestival verschijnen. Zonder Joling, want die is er even uitgestapt. Het Songfestival is overigens ook geen groot succes. Gordon er uit en Jeroen vd. Boom er in en Joling inmiddels weer terug.
In 2007 brengt Joling een single uit, t.w. Maak me gek en het nummer wordt een enorme hit, met een nummer één notering.
Samen met wijlen Andre Hazes brengt hij vervolgens Blijf bij mij uit en ook nu heeft hij een nummer één hit te pakken.

Eind 2007 (27 en 28 december) geeft hij in Ahoy 2 grote succesvolle concerten onder de naam Stout en nieuw. En begin 2008 komt een volgende single 24 uur verliefd uit, dit nummer maakt deel uit van de nieuwe CD Bloedheet.
In het kader van dit album besluit hij een groots concert getiteld For your eyes only op te zetten. Dit gaat plaatsvinden op het recreatieterrein Spaarnwoude en hoewel de organisatie op het terrein niet goed ging, was de show als vanouds.

Allemaal show

Hij pakt het goed aan, blijft zingen en presenteren en lijkt een allemansvriend. Zelfs zijn t-shirts buit hij commercieel goed uit. Een veelzijdige showman pur sang.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 00: 2007In 2007 maakten we kennis met artiesten zoals Mika, Snow Patrol, Leaf en Amy Winehouse. Dankzij radiozender 3FM werd het…
Alleen muziek van Nederlandse bodem bij 100% NLAlleen muziek van Nederlandse bodem bij 100% NLDrie jaar geleden werd de zender 100%NL opgericht. Bij 100%NL wordt alleen muziek gedraaid van artiesten van Nederlandse…
Hits jaren 80: 1985We are the world van USA for Africa wordt nog steeds regelmatig op de radio gedraaid. Zoveel bekende artiesten in één nu…
Hits jaren 00: 2008In 2008 stonden de hitlijsten vol met nieuwe artiesten, zoals bijvoorbeeld Alphabeat, Duffy, Amy MacDonald, Gabriella Ci…

Opgezwolle; Sticky Steez, Phreako Rico en Dippy DelicOpgezwolle maakt ‘Nederhop’. Bij deze muziekstroming wordt de Amerikaanse hiphop als grondbasis gebruikt met Nederlandse…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Zanger en presentator Gerard Joling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 03-06-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Special: Muziekrecensies
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!