Biografie: Bassie en Adriaan

Bassie en Adriaan vormen samen één van Nederlands bekendste duo's. Wie kent nou niet de uitspraak; 'wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen'. Het was de quote van Bassie de clown die eigenlijk Bas van Toor heet. Bassie en Adriaan zijn ooit begonnen met acrobatentrucjes in de keuken van hun ouders en eindigde met succesvolle series, films en optredens.

Alles begon door Bassie

Bas van Toor was al vanaf jongs af aan 'Bassie'. Hij werd zo genoemd omdat hij vrij klein was. Hij begon al vroeg met het geven van verschillende voorstellingen, maar deze stelden nog niet veel voor. Op zijn 19e besloot hij daarom om bij het circus te gaan. Hij kon daar nog niet als clown terecht, dus werkte Bassie als tentbouwer. Na een tijd werken bij het circus leerde Bassie geen nieuwe dingen meer en besloot hij terug naar huis te gaan. Daar haalde Bassie zijn jongere broertje Adriaan van Toor (destijds nog maar 13 jaar oud) over om acrobatentrucs uit te halen. Door gebrek aan een professionele ruimte oefenden Bassie en Adriaan in de keuken met behulp van stoelen. Deze stoelenact heeft uiteindelijk ook een groot deel gezorgd voor hun hedendaagse beroemdheid.

Van amateurs tot Prof's

Nadat ze een paar kleine optredens hadden gegeven besloten Bassie en Adriaan hulp te vragen aan oud-acrobaat Ferry Assendorf. Na tien jaar trainen en meereizen met een kermistheater hadden Bassie en Adriaan eindelijk twee succesvolle acts. In 1959 werden ze gevraagd om hun stoelenact 'The Crocksons' uit te voeren in de show van Rudi Carrell. Sinds die tijd ging het snel met Bassie en Adriaan. Ze traden op in het buitenland, werden gevraagd voor verschillende televisieprogramma's en schreven liedjes voor bekende artiesten. In 1975 liepen Bassie en Adriaan Joop van de Ende tegen het lijf. Joop van de Ende zorgde dat er in 1976 een televisieprogramma van Bassie en Adriaan werd gemaakt. De eerste reeks van Bassie en Adriaan heette 'De plaaggeest'. Er volgden nog vele series, films, cd's en meer van Bassie en Adriaan.

Aan alles komt een eind

Na 46 jaar brachten Bassie en Adriaan het nieuws te gaan stoppen met hun shows. Adriaan wilde eigenlijk al tien jaar stoppen, maar hij ging door voor Bassie. Ze zouden die zomer nog een laatste tour doen, die moest helaas stop worden gezet omdat Adriaan speekselklierkanker had. Toch betekende dit niet helemaal het einde van Bassie en Adriaan. Adriaan hielp op 70-jarige leeftijd Bassie nog mee met het maken van een nieuwe serie. Adriaan zelf was niet in beeld maar hij hielp achter de schermen.

Televisie

In totaal hebben Bassie en Adriaan 132 afleveringen gemaakt en 9 specials. Deze afleveringen waren op verschillende zenders te zien zoals:
 • TROS
 • BRT7
 • Kindernet
 • Nickelodeon

In de televisieseries en films deden meer personages mee dan alleen Bassie en Adriaan. In het onderstaande tabel ziet u de rollen die een belangrijke en vaste quote gebruiken in de series.

Naamrolqoute
Bas van ToorBassieWat er ook gebeurd, altijd blijven lachen
Ad van ToorAdriaanDag vriendjes en vriendinnetjes
B2Harry Dikmans, Joop DikmansWat zeggie?
B100Hans BeijerIk heb ook altijd pech, ze moeten ook altijd mij hebben.
BaronAad van Toor, Paul van Gorcum Drommels, drommels en nog eens drommels!
Handige Harry Paul van Soest Foutje, moet kunnen

Overige personages waren:
 • Plaaggeest - Jaap Stobbe
 • BB - Paul Meijer, Frans Kokshoorn
 • B1 - Willem Sibbelee
 • Huilprofessor Archibald Chagrijn - Paul van Gorcum
 • Joris - Hans Leendertse
 • Groen Mannetje - Hans Otjes
 • Vlugge Japie - Bas van Toor
 • Inspecteur de Vries - Dick Engelbracht
 • Adjudant - Dick Rienstra
 • Danny - Danny Verbiest
 • Agenten - Willem Sibbelee, Evert van den Bos, Theo Van Woerden

Bassie stopt er ook mee

Bassie maakte op 3 juli 2014 bekend dat hij per januari 2015 ging stoppen met zijn carrière als clown. Daarvoor was Bassie wel al wat minder actief, maar nog altijd gaf hij voorstellingen en interviews. Aangezien hij inmiddels in Spanje woonde waren de voorstellingen en interviews al beperkter. In 2014 was Bassie al 78 jaar oud en bouwde zijn werkzaamheden langzaam af. Op 13 juli 2013 was er bijvoorbeeld nog een Bassie en Adriaan fandag. Bassie zou nog wel boeken schrijven over onder andere zijn eigen leven.

Bassie en Adriaan in de bioscoop

Toch hielden de avonturen van Bassie en Adriaan in 2015 nog niet op. In het voorjaar van 2015 kwam namelijk een bioscoopfilm van Bassie en Adriaan uit. De titel van de film was zijn 'Keet & Koet en de speurtocht naar Bassie & Adriaan'. In de film worden Bassie en Adriaan ontvoerd door de kleinzoon van de Baron. De neefjes van Bassie en Adriaan gaan op missie om hun te redden.
© 2009 - 2020 Bembi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Bassie en Adriaan hype, nu ook als challenge!nieuws uitgelichtDe Bassie en Adriaan hype, nu ook als challenge!Bassie en Adriaan zijn hartstikke beroemd in Nederland, maar dankzij een hype nu over heel de wereld! Matthijs liet zijn…
Bassie en Adriaan: de tv-showsBassie en Adriaan: de tv-showsWie kent ze niet? De clown met de rode neus en de acrobaat met de blauwe blouse. Menig kind is opgegroeid met de avontur…
StembandpoliepenStembandpoliepenStembandpoliepen zijn poliepen op de ware stembanden die heesheid kunnen veroorzaken. Dit komt doordat deze poliepen de…
Renaissancecomponist Adriaan WillaertRenaissancecomponist Adriaan WillaertDe renaissance, letterlijk 'hergeboorte' was een cultuurperiode die ongeveer te plaatsen is tussen 1400 en 1600. Een per…

Dikkertje Dap zingen we allemaal, maar wie is de componist?Paul Christiaan van Westering (9-7-1911/3-3-1991) is de componist van o.a. Dikkertje Dap, Stekelvarkentjes Wiegelied, He…
Bronnen en referenties
 • https://www.nu.nl/film/3686741/bassie--adriaan-film-voorjaar-2015-in-bioscoop.html
 • http://www.bassie-adriaan.nl/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bassie_en_Adriaan

Reageer op het artikel "Biografie: Bassie en Adriaan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bembi
Laatste update: 10-03-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Bekende nederlanders
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!