InfoNu.nl > Muziek en Film > Dans > Jump(style): terug van weggeweest

Jump(style): terug van weggeweest

Jump(style): terug van weggeweest Steeds bekender en terug van weggeweest. Jumpstyle wordt vooral door jongeren van middelbare schoolleeftijd gedaan. Waar komt deze hype vandaan, welke kleding hoor je te dragen als jumper en welke moves zijn er.

Wat is jumpen

Jumpen is een dansstyle met als kenmerk vrolijke melodieën met een harde bass. Op deze muziek wordt op verschillende manieren rondgesprongen (gejumpt) met afwisselend zowel de voeten op de grond als met de benen in de lucht of zelfs bijde benen in een sprong door de lucht.

Hoe is jumpstyle ontstaan

Oorspronkelijk komt het jumpen uit Amerika. In 1997 ontstond het jumpen in Belgie hier werd het erg populair. In het begin werd het jumpen vaak verward met de hardcore waarop de ‘gabbers’ op ongeveer dezelfde wijze ‘hakten’. Bij de gabbers ligt echter het tempo van de muziek hoger (160/170 bpm) dan bij de jumpers (140/145 bpm) de bewegingen die de jumpers maken zijn ook gevarieerder en uitbundiger. Overeenkomstig zijn echter wel de nike air maxjes waar bijde groepen vaak op lopen.
Nadat Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland ook het jumpvirus te pakken kregen deed het jumpen pas in 2005 zijn intrede in Nederland. Pas in 2007 werd de jumpstyle bekend bij het grotere publiek. Dit is mede gekomen door de hit die ‘Jeckyll & Hyde’ (Ruthless & Vorwerk) scoorden met het nummer ‘Frozen Flame’ waarin lego- poppetjes in de clip aan het jumpen zijn.

De moves

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je kunt jumpen.
 • Jump: de basis van de hele jumpstyle
 • Duojump: met zijn 2en of meer tegelijk jumpen
 • Skimove: het ene been voor de andere en weer terug zetten
 • Hardjump: met beide voeten wordt er harder op de grond gestampt
 • Freestyle: de jumper maakt zelfbedachte jumps die hij zichzelf aanheeft geleerd.

De kleding

 • Lacoste
 • Nike air max
 • Puta madre
 • Petje van een bekend merk, meestal Lacoste
 • spijkerbroek die strak zit, liefst een maatje te klein
 • spijkerbroek aan de onderkant iets in de witte sportsok gestopt
© 2007 - 2019 M_vermaat, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jumpstyle lerenHet is een ware trend aan het worden; jumpstyle. Je kunt de discotheek nog niet veilig oversteken of je hebt wild jumpen…
Jumpstyle, hardstyle, hardcore en meer!Jumpstyle, je hoort iedereen erover tegenwoordig. Maar wat is jumpstyle nu precies? En welke andere stijlen zijn er binn…
Trampolineparken in NederlandTrampolineparken in NederlandNa de opening van het eerste trampolinepark in 2011, wordt trampolinespringen in 2018 in Nederland steeds populairder. I…
Kangoo Jumps. Wil jij Kangoo Jumps?Kangoo Jumps. Wil jij Kangoo Jumps?Kangoo Jumps bieden een relatief nieuwe manier van sporten, lopen, rennen, dansen, bewegen. Je draagt zogenaamde Kangoo…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Jump(style): terug van weggeweest"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Sanne, 24-10-2007 10:05 #1
'welke kleding hoor je te dragen als jumper'

Waarom hoor je een bepaald soort kleding te dragen als je wilt jumpen?
Onzin! Reactie infoteur, 24-10-2007
Vaak dragen jumpers bovengenoemde kleding. Natuurlijk doet niet iedereen die van jumpen houdt dit. Denk maar eens aan de gabbertijd waarin de gabbers in aussie's liepen in nike air max schoenen en een petje op met een kale kop. Natuurlijk hadden niet alle gabbers een kale kop of de meiden een strakke paardenstaart in een vlecht maar hier waren ze wel aan te herkennen en de 'hardcore' gabbers deden het allemaal. Tuurlijk waren er ook mensen bij die wel naar gabbermuziek luisterden en zelf ook hakten maar er niet in deze kleding bij liepen net als nu met het jumpstylen.

Infoteur: M_vermaat
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!