InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Top 2000, een fenomeen op radio 2

Top 2000, een fenomeen op radio 2

Als eenmalige uitzending tijdens de eeuwwisseling gestart en uitgegroeid tot iets wat inmiddels onlosmakelijk verbonden is met de kersttijd … de Top 2000 op radio 2. Wat maakt een programma – van één week - met liedjes, die we normaal gesproken overal zomaar vandaan kunnen halen, toch zo populair? Waarom zijn er zoveel mensen in deze periode 'mee bezig' en waarom is het soms het gesprek van de dag?

Herkenning

Strikt genomen vinden we het competitieve van hitlijsten leuk, wie is de populairste, waarom is deze zo populair en werken naar die ultieme nummer één. Een die we bij de Top 2000 al kennen, maar dat maakt niet uit. Echter, meer nog werken naar de nummer één is de herkenning. Allerlei populaire nummers van bekwame artiesten in verschillende stijlen door elkaar. Ook de muzikale omlijsting van het programma, wat begint op eerste kerstdag en eindigt eind van het jaar, is inmiddels uitermate herkenbaar en associëren we met de kersttijd, het is een bepaalde sfeer die in een periode als kerst extra gewenst is. Een tijd dat we feestend bij elkaar zijn en wat comfortabel, gezellig en erg prettig ervaren wordt. Daar hoort de Top 2000 inmiddels bij.

Muziekstijlen en herinneringen

Een ander punt van herkenning is de muziek die, door haar diversiteit, bij iedere leeftijdscategorie wel herinneringen oproept. Immers vanaf pakweg de jaren 50 tot nu komen de hits kriskras door elkaar voorbij.

De Top2000 spreekt veel mensen aan omdat muziek door de meeste mensen geassocieerd wordt met specifieke herinneringen. Herinneringen in positieve zin die prettig zijn om boven te halen. Tijdens de kerstperiode hebben relatief veel mensen meer vrije tijd en is er meer ruimte om of herinneringen op te halen, er over te vertellen, banden aan te halen etc.

Bron: Alexas Fotos, PixabayBron: Alexas Fotos, Pixabay

Goede muziek

Ieder mens is anders dus ieder muziekstuk komt anders aan, maar dat neemt niet weg dat er muziekstukken zijn die bij meer mensen “goed” aankomen. Dat maakt ook dat muzieklijsten waar men meer met “van alle tijden” bezig is steeds weer boven komen drijven. De Britse band Queen is daar een voorbeeld van. Goede teksten, vernieuwende muziek en zang in verschillende stijlen die naadloos in elkaar overgaan en dit gebracht door een performer die een blauwdruk in de hersenen achterlaat. Niet voor niets dat Bohemiun Phapsody vanaf 2000 de meeste jaren op nummer één heeft mogen staan.

Natuurlijk zijn er veel meer artiesten die de eerdergenoemde combinatie in zich hebben, maar wat Queen wellicht extra heeft is de grote diversiteit van hun oeuvre en ze komen uit een tijdperk dat er al clips waren. Niet erg veel artiesten hebben een zo grote diversiteit aan nummers die stuk voor stuk hits zijn geworden én iedere keer weer verrassende clips die het muziekstuk onderschrijven.

Beatles

Wellicht is wel opvallend dat de Beatles, die toch ook relatief uiteenlopende nummers met een hoogstaande kwaliteit gemaakt hebben, niet echt heel hoog staan. Maar waar ze mogelijk tekort schieten ten opzichten van Queen is de performance (al dan niet in clips). Eind jaren 60 al gestopt en de “aankleding” van nummers was toch beduidend soberder dan vanaf eind jaren 70 begin jaren 80.

Dood

Wat “helpt” om hoger te komen, hoe basaal het ook klinkt, is het overlijden van een artiest. In de daaropvolgende Top 2000 zijn dan meestal meer nummers van deze artiest te vinden. Logisch ook, want radio en televisie spenderen altijd veel aandacht aan een artiest die net overleden is en meestal komt dan het hele oeuvre voorbij, worden er weer meer CD’s of downloads verkocht en ligt de muziek van die artiest weer top-of-mind.

Nederlandse muziek

Van de Nederlandse muziek komen eigenlijk altijd wel de bekende artiesten om de hoek en verschijnen ze ook in de top 20. Enkele voorbeelden:
  • Golden Earring
  • Blof
  • Anouk
  • Marco Borsato
  • Ramses Shaffy (evt. met Liesbeth List)
  • Boudewijn de Groot
  • Robert Long
  • Andre Hazes
  • Ilse de Lange

Tot slot

Al met al is het draaien van de gehele lijst op radio 2 een niet uit te wissen week tussen kerst en nieuw. Geen zender is zo populair tijdens deze periode.

Lees verder

© 2012 - 2018 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De top 2000 in 2013, de lijst, statistieken en artiestenDe top 2000 in 2013, de lijst, statistieken en artiestenDe Top 2000 van 2013 is op woensdag 25 december 2013, dus op eerste Kerstdag, van start gegaan met het nummer "I want yo…
De Top 2000 van het jaar 2014Elk jaar opnieuw kijken mensen uit naar het moment dat het eerste nummer van de jaarlijkse editie van de top 2000 in dec…
2014 en de Top 20002014 en de Top 2000Ieder jaar is vanaf eerste Kerstdag tot en met 31 december op NPO radio 2 de Top 2000 te horen. Dat is al zo sinds 1999.…
De Top 2000 van het jaar 2009Al jaren wordt in December de top 2000 uitgezonden door Radio 2. Dit is een tijd van muziek waar velen naar uitkijken. E…
Top 2000 van NPO Radio 2Top 2000 van NPO Radio 2Elk jaar wordt aan het eind van het jaar de Top 2000 van populairste platen samengesteld door luisteraars en gepresentee…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Top 2000, een fenomeen op radio 2"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 06-10-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Muziekrecensies
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!