InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Songfestival 2014: Axel Hirsoux, en de kansen voor België

Songfestival 2014: Axel Hirsoux, en de kansen voor België

Songfestival 2014: Axel Hirsoux, en de kansen voor België Op dinsdag 6 mei 2014 gaat de 59e van het Eurovisie Songfestival, van start met eerste halve finale. Aan deze halve finale zal de Belg Axel Hirsoux deelnemen. Hirsoux, zal met zijn Engelstalige en klassieke nummer Mother, België vertegenwoordigen en proberen de overwinning in de wacht te slepen. België wist slechts eenmalig het Songfestival te winnen. In 1986 won de Belgische Sandra Kim het festival.

België op het Eurovisie songfestival

België neemt sinds de eerste editie, van 1956 in Zwitserland, deel aan het Songfestival. In 2014 zal België voor de 56e keer vertegenwoordigd zijn op het liedjesfestijn. Alleen Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben meer deelnames achter hun naam staan. Ondanks de vele deelnames van België, wist het land slechts éénmalig te winnen. Dat gebeurde in 1986, toen de tiener Sandra Kim, met haar liedje J'aime la vie de meeste punten wist te behalen. Sandra Kim, die ten tijde van het Songfestival nog net geen veertien jaar oud was, is daarmee de jongste winnares van het Eurovisie songfestival ooit.

Vlaanderen - Wallonië

In België worden drie officiële talen gesproken. Het grootste gedeelte van de bevolking, ongeveer zestig procent, spreekt Nederlands. Daarnaast is ongeveer veertig procent Franstalig. Ook Duits is een officiële taal in België, al wordt deze door minder dan 1 procent gesproken. Nederlands en Frans, worden dan ook gezien als hoofdtalen van België. Door deze tweetaligheid in België, wordt de inzending van België elk jaar afwisselend gekozen door de VRT en de RTBF. Opvallend is dat, dat de inzending van 2014 meedeed aan de selectieprocedure voor de VRT, maar oorspronkelijk uit Wallonië komt.

Axel Hirsoux

De Belgische zanger Axel Hirsoux zal in 2014 België vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen met het Engelstalige nummer Mother. Het nummer is geschreven en gecomponeerd door Ashley Hicklin en Rafael Artesero. Hirsoux werd verkozen tot deelnemer aan het Eurovisie Songfestival 2014, via het programma Eurosong, de Belgische voorronde van het Eurovisiesongfestival. Hirsoux won de finale van dit programma met een overmacht. Liefst 57.31% van de televoters stemde voor de Waal. De nummer twee Bandits kregen slechts, 17.29%, voor de nummer drie Eva Jacobs, die genoegen moest nemen met 13.12% van de publiekstemmen.

Talentenshows

Het is voor het eerst in de geschiedenis, dat er een Waal aan het Eurovisie Songfestival gaat deelnemen terwijl de inzending door de Vlaamse tv wordt geregeld. Waar de Vlaamse kijker gecharmeerd is van Axel, lukt het hem tot nu toe niet om in Wallonië potten te breken. Zo deed hij in 2013 mee aan het tv-programma The Voice Belgique, waar hij sneuvelde in de tweede ronde. Zelf denkt Axel, dat men in Wallonië te veel geobsedeerd is door zijn uiterlijk. De Waal mag dan een gouden keeltje hebben, naar eigen zeggen is hij niet moeders mooiste.

Gaat België het songfestival 2014 winnen?

Ondanks dat Axel Hirsoux in België met het nummer Mother veel fans heeft gekregen, heeft men in Europa wisselend gereageerd op de inzending van België. De schrijver van de website Oneeuropa.biz heeft laten weten dat hij de inzending van België saai en ongepast vind. Hij beaamt dat Hirsoux een goede stem heeft, maar vindt dat klassieke muziek niet thuis hoort op het Songfestival. Van hem mag Hirsoux dan ook stranden in de halve finale. Echter, verwacht de schrijver, dat België met dit nummer juist wel de finale gaat halen. Volgens de verwachtingen van de bookmakers op zaterdag 3 mei 2014, gaat België ook zeker deze finale halen. België zou volgens hen op de twaalfde plaats eindigen.

Hirsoux en het Songfestival 2014

Tijdens de loting van 20 januari 2014, is bepaald dat België is ingedeeld in de eerste halve finale. Deze vind plaat op dinsdag 6 mei 2014. Axel Hirsoux zal als tiende van zestien acts optreden. Naast België, is ook buurland Nederland veroordeeld tot de eerste halve finale. Voor Nederland zullen The Common Linnets optreden met hun nummer Calm after the storm.

Upadate 6 mei 2014

Tijdens de halve finale van 6 mei wist Axel Hirsoux uiteindelijk geen finale plaats af te dwingen. Na afloop van de finale werd duidelijk dat België tijdens de halve finale van 6 mei op de 14e plaats was geëindigd.

Lees verder

© 2014 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nederland en het Eurovisie Songfestival 2015nieuws uitgelichtNederland en het Eurovisie Songfestival 2015Ieder jaar wordt er een Eurovisiesongfestival georganiseerd. Aan het Eurovisie Songfestival doen (bijna) alle Europese l…
Eurovisie Songfestival 2014Eurovisie Songfestival 2014De 59ste editie van het Eurovisie Songfestival zal in mei 2014 georganiseerd worden in Denemarken. In 2013 wist Denemark…
Eurovisie songfestival 2009Op dinsdag 12 mei vond de eerste halve finale voor het Eurovisie Songfestival plaats en op p donderdag 14 mei vindt de t…
Kan Nederland het Eurovisie Songfestival 2014 winnen?nieuws uitgelichtKan Nederland het Eurovisie Songfestival 2014 winnen?Reeds jaren wordt in Europa het meest harmonieuze multiculturele saamhorigheidsfestival ter wereld georganiseerd. Miljoe…
Eurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenEurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenOp dinsdag 14 mei en donderdag 16 mei vinden de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2013 plaats. Op zaterdag 18…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Albin Olsson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • De Standaard
  • www.Eurovison.tv
  • www.oneeuropa.biz
  • www.songfestival.nl

Reageer op het artikel "Songfestival 2014: Axel Hirsoux, en de kansen voor België"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 24-06-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Eurovisiesongfestival
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!