Nederlandse inzendingen Eurovisiesongfestival: 1956 - 2020

Nederlandse inzendingen Eurovisiesongfestival: 1956 - 2020 Het Eurovisiesongfestival bestaat al sinds 1956 en aan deze zangcompetitie heeft Nederland al heel wat keren meegedaan. Helaas niet altijd met een positief resultaat. Nederland mocht dan ook niet ieder jaar meedoen. Welke inzendingen heeft Nederland in de loop der jaren naar het songfestival gestuurd en op welke plaats eindigden ze? Welke jaren waren de dieptepunten en/of hoogtepunten voor Nederland?

1956 - Jetty Paerl

Tijdens het allereerste songfestival mocht Nederland de spits afbijten. Dit deed Jetty Paerl met het nummer “De vogels van Holland”. Deze zangeres was bekend van het cabaretprogramma “de Watergeus” van Radio Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later werd ze zangeres van Swinging Nightingales en trad ze op in de Snip en Snap revue. Het liedje was geschreven door Annie M.G. Schmidt en gecomponeerd door Cor Lemaire. Die avond won Zwitserland. Alle andere liedjes behaalden samen een gedeelde tweede plaats.

1957 - Corry Brokken

In 1957 won Nederland het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse inzending was het lied “Net als toen”, gezongen door Corry Brokken. Corry Brokken was naast zangeres ook radio- en televisiepresentatrice. Ook zij trad een jaar met Snip en Snap op in de revue. Het liedje was geschreven door Guus Jansen (componist) en Willy van Hemert (tekstschrijver).

1958 - Corry Brokken

Het songfestival werd dit jaar gehouden in Nederland, dankzij het resultaat van Corry Brokken tijdens het vorige Songfestival. Nederland wilde dit succes graag voortzetten, dus weer kwam Corry Brokken uit voor Nederland. Dit maal met het lied “Heel de wereld”, geschreven door Benny Vreden. Helaas bracht dit niet het succes van het voorafgaande jaar. Het lied eindigde op een gedeelde negende plaats. Dit was tevens de laatste plaats, omdat er dat jaar maar tien landen mee deden aan het songfestival. De winnaar was Frankrijk met het lied “Dors, mon amour” van de zanger André Claveau.

1959 - Teddy Scholten

En weer winst voor Nederland. Het lied “'n Beetje” van Teddy Scholten behaalde 21 punten en belandde hiermee op een eerste plaats. Teddy Scholten was als zangeres bekend van onder andere het radioprogramma “De bonte dinsdagavondtrein” van de AVRO. Het lied was geschreven door Willy van Hemert (tekstschrijver) en Dick Schallies (componist).

1960 - Rudi Carrell

In 1960 werd het Eurovisiesongfestival gewonnen door Frankrijk. De Nederlandse inzending kwam niet verder dan de twaalfde plaats van de dertien deelnemende landen. Nederland had dit jaar Rudi Carrell naar het festival gestuurd met het liedje ”Wat een geluk”. Rudi Carrell was een creatieve duizendpoot. Hij was zanger, entertainer, showmaster, acteur en filmproducent. Met zijn Rudi Carell Show won hij in 1964 de Zilveren Roos van Montreux. Zijn carrière heeft zich hoofdzakelijk in Duitsland afgespeeld. Het lied was wederom geschreven door Willy van Hemert (tekstschrijver) en Dick Schallies (componist).

1961 - Greetje Kauffeld

In 1964 kwam de winnaar uit Luxemburg. Nederland behaalde een gedeelde tiende plaats met het liedje “Wat een dag”, vertolkt door Greetje Kauffeld. Greetje Kauffeld was zowel jazz- als schlagerzangeres. Met de tekst van het songfestivalliedje was de zangeres niet echt tevreden. Het lied was geschreven door Pieter Goemans op een melodie van Dick Schallies.

1962 - De Spelbrekers

De zege was dit jaar voor Frankrijk. Nederland scoorde bedroevend en eindigde op een gedeelde laatste plaats, samen met België, Oostenrijk en Spanje. Het liedje “Katinka” werd gezongen door De Spelbrekers. Dit was een zangduo bestaande uit Theo Rekkers en Huug Kok. Hun zangcarrière heeft niet lang bestaan. Later werden zij de managers van komiek André van Duin. Het nummer “Katinka” was geschreven door Gerrit den Braber.

1963 - Annie Palmen

De winnaar van 1963 was Denemarken. Ook dit jaar eindigde Nederland op een gedeeltelijk laatste plaats. De zangeres voor Nederland was Annie Palmen met het lied “Een Speeldoos”. Het lied was geschreven door Pieter Goemans. Annie Palmen's vertolking van het lied was erbarmelijk waardoor ze allerlei verwijten naar haar hoofd kreeg. Zelf gaf ze het orkest de schuld van het slechte optreden. Vanwege een muzikantenstaking moest Annie het met een Engels orkest doen. Volgens haar hadden zij het liedje veel te langzaam ingezet waardoor ze slecht uit de verf kwam.

1964 - Anneke Grönloh

Voor Nederland deed dat jaar de zangeres Anneke Grönloh mee aan het songfestival met het liedje “Jij bent mijn leven”. De schrijver van het lied was René de Vos en de componist Ted Powder. De Nederlandse inzending eindigde samen met België op een gedeelde tiende plaats. De winnaar was de zangeres Gigliola Cinquetti voor Italië. Anneke Grönloh had in 1962 een grote hit gescoord met het nummer “Brandend zand”.

1965 - Conny Vandenbos

De winnaar was Luxemburg en Nederland eindigde op de elfde plaats met het lied “Het is genoeg” van Conny Vandenbos. Het liedje was geschreven door Johnny Holshuisen en Joke van Soest. Conny Vandenbos was een zangeres met een Nederlandstalig repertoire die haar carrière begon bij het AVRO-kinderkoor in het radioprogramma “Springplank”.

1966 - Milly Scott

De winnaar was Oostenrijk en Nederland moest genoegen nemen met een vijftiende plaats. Deze was voor de zangeres Milly Scott met het nummer “Fernando en Philippo”. Milly Scott is naast zangeres ook bekend als actrice. Ze speelde onder andere een rol in “Vrouwenvleugel”. Het rumbaliedje “Fernando en Philippo” was geschreven door Gerrit den Braber op een melodie van Dolf van der Linden. Milly Scott was de eerste donkere zangeres op het Eurovisiesongfestival. Hierdoor werd haar optreden door veel landen geboycot. Deze landen weigerde punten te geven aan een donkere zangeres.

1967 - Thérèse Steinmetz

De winnaar van 1967 was het Verenigd Koninkrijk met “Puppet on a string”van Sandie Shaw. Nederland eindigde op een gedeelde veertiende plaats samen met Noorwegen en Oostenrijk. De Nederlandse inzending was het liedje “Ring-dinge” van Thérèse Steinmetz. Het liedje was geschreven door Gerrit den Braber op een melodie van John Woodhouse. Thérèse Steinmetz was naast zangeres ook actrice en kunstschilderes. Vanaf 1981 is ze zich volledig op haar schilderijen en galerie in Cannes gaan richten.

1968 - Ronnie Tober

In 1968 werd Spanje de winnaar en eindigde Ronnie Tober met het lied “Morgen” voor Nederland op de laatste plaats. De tekst van het lied was van Theo Strengers en de muziek van Joop Stokkermans.

1969 - Lenny Kuhr

Eindelijk weer eens winst voor Nederland. Lenny Kuhr wint het songfestival met het door haarzelf gecomponeerde lied “De Troubadoer”. De tekst was van David Hartsema. Helaas moest ze de winst wel delen want dat jaar waren er maar liefst vier landen die gezamenlijk de eerste plaats behaalden. Naast Nederland stonden ook Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk op de eerst plaats.

1970 - Heart of Soul

Dit jaar was de overwinningszege voor Ierland. Nederland belandde op de zevende plaats met het nummer “Waterman” van de Nederlands zusjes “Heart of Soul”. Het liedje was geschreven door Pieter Goemans. Twee van de drie zusjes zijn nog steeds als zangeres actief, Patricia Maessen is helaas in 1996 op 44-jarige leeftijd overleden.

1971 - Saskia & Serge

De winnaar in 1971 was Monaco, maar Nederland deed het ook niet slecht met een gedeelde zesde plaats. Voor Nederland deden Saskia & Serge mee met het lied “De tijd”. Het lied was geschreven door Joop Stokkermans en Gerrit den Braber. Het zingend echtpaar Saskia & Serge won in 1967 de talentenjacht “Caberet der Onbekenden” en samen waren ze sindsdien als zangers actief.

1972 - Sandra & Andres

De winnares van deze avond was Vicky Leandros voor Luxemburg en Nederland eindigde niet onverdienstelijk op een vierde plaats. Dit hadden we te danken aan Sandra & Andres met het nummer “Als het om de liefde gaat”. Het lied werd geschreven door Hans van Hemert en Dries Holten. Dries Holten was de manlijke helft van het duo Sandra & Andres, wat tussen 1966 en 1975 samen optrad. De vrouwelijke helft bestond uit de zangeres Sandra Reemer, die na haar zangcarrière verder ging als presentatrice.

1973 - Ben Cramer

De winnaar in 19973 was Luxemburg en Nederland eindigde op de veertiende plaats met het nummer “De oude muzikant” gezongen door Ben Cramer. Het lied was geschreven door Pierre Kartner.

1974 - Mouth & MacNeal

Dit festival werd gewonnen door ABBA met het nummer “Waterloo”. Hierdoor ging de zege naar Zweden. Nederland gooide hoge ogen met het nummer “I see a star”, gezongen door Mouth & MacNeal. Het nummer werd geschreven door Hans van Hemert, Gerrit den Braber en Piet Souer. Het duo Mouth & MacNeal bestond uit Willem Duyn en Sjoukje van 't Spijker en trad op tussen 1971 en 1974.

1975 - Teach-In

De winnaar was Nederland. Het lied “Ding-a-dong” van Teach-In. Het lied was geschreven door Will Luikinga, Eddy Ouwens en Dick Bakker. De groep Teach-In werd opgericht in 1967 en heeft met wisselende bezettingen bestaat tot 1980. Ook tussen 1985 en 1987 heeft de groep nog opgetreden.

1976 - Sandra Reemer

In 1976 ging de overwinningszege naar het Verenigd Koninkrijk. Voor Nederland eindigde de zangeres en presentatrice Sandra Reemer op de negende plaats met het nummer “The party's over”. Het nummer werd geschreven door Hans van Hemert. Sandra had in 1972 al eerder meegedaan aan het songfestival. Toen eindigde ze op de vierde plaats.

1977 - Heddy Lester

Dit songfestival werd gewonnen door Frankrijk en Nederland behaalde een twaalfde plaats met het nummer “De Mallemolen”, gezongen door de zangeres en actrice Heddy Lester. Het lied was geschreven door haar broer Frank Affolter.

1978 - Harmony

In 1978 werd het songfestival gewonnen door Israël en Nederland eindigde als dertiende met het nummer “'t Is O.K.” van Harmony. Harmony was een Nederlandse groep bestaande uit Ab van Woudenberg, Donald Lieveld en Rosina Lauwaars. Het lied is geschreven door Toon Gispen, Dick Kooiman en Eddy Ouwens.

1979 - Xandra

Weer ging de zege naar Israël en Xandra eindigde voor Nederland op de twaalfde plaats met het nummer “Colorado”. Achter de naam Xandra gaat nogmaals de zangeres Sandra Reemer schuil. 1979 was dus het derde jaar dat ze ons land vertegenwoordigde op het songfestival. De tekst van het lied Colorado werd geschreven door Gerard Cox en de muziek was van Bolland & Bolland.

1980 - Maggie MacNeal

In 1980 werd het Eurovisiesongfestival gewonnen door Ierland en deed Maggie MacNeal voor de tweede keer mee voor Nederland. Zij zong het nummer “Amsterdam” en eindigde hiermee op een vijfde plaats. Het lied werd gecomponeerd door haarzelf in samenwerking met Robert Verwey en Frans Smit. De tekst was van Alex Alberts.

1981 - Linda Williams

Dit festival werd gewonnen door het Verenigd Koninkrijk en Nederland eindigde als negende met het nummer “Het is een wonder”, gezongen door Linda Williams. Het lied werd geschreven door Cees de Wit. Linda Williams mocht naar het songfestival omdat Oscar Harris zich op het laatste moment terugtrok. Linda Williams heeft in 1999 nogmaals aan het festival meegedaan. Toen zong ze samen met haar dochter Eva Jane in het achtergrondkoor van Vanessa Chinitor die België vertegenwoordigde. Ze belandden voor België in 1999 op een twaalfde plaats.

1982 - Bill van Dijk

De winnaar was Duitsland met de Duitse Nicole. Nederland werd zestiende met het lied “Jij en ik”, gezongen door Bill van Dijk. Het nummer was geschreven door Liselore Gerritsen en Dick Bakker.

1983 - Bernadette

Voor Nederland werd het liedje “Sing me a song” gezongen door Bernadette naar het Eurovisiesongfestival gestuurd. Het lied was geschreven door Martin Duiser en Piet Souer. Bernadette is de artiestennaam van de Volendamse Bernadette Kraakman. Nederland werd zevende en de winnaar dat jaar was Corine Hermes, met Si la vie est Cadeau, voor Luxemburg

1984 - Maribelle

Maribelle vertegenwoordigde Nederland met het suikerzoete liedje “Ik hou van jou”, geschreven door Richard Debois en Peter van Asten. Het nummer eindigde op de dertiende plaats en Zweden won dat jaar het Eurovisiesongfestival.

1986 - Frizzle Sizzle

Na een jaar niet meegedaan te hebben aan het songfestival kwam Nederland in 1986 met het lied “Alles heeft een ritme” van de meidengroep Frizzle Sizzle. Het lied was geschreven door Rob ten Bokum en Peter Schön. Nederland eindigde als dertiende en de winnaar dat jaar was Sandra Kim voor België.

1987 - Marcha

Nederland eindigde op een gedeelde vijfde plaats met het nummer “Rechtop in de wind”, gezongen door Marcha. Het lied werd geschreven door Peter Koelewijn. Achter de naam Marcha gaat de zangeres en presentatrice Marga Bult (Groeneveld) schuil. Zij is vooral bekend geworden van de meidengroep Babe. Het Eurovisiesongfestival werd dat jaar gewonnen door Ierland.

1988 - Gerard Joling

Celine Dion won dit songfestival voor Zwitserland. Nederland werd negende met het nummer “Shangri-la”, gezongen door Gerard Joling. Het nummer werd geschreven door Peter de Wijn. Gerard Joling is een Nederlandse zanger en presentator. Hij werd in 1985 bekend doordat hij dat jaar meedeed aan de Soundmixshow van Henny Huisman.

1989 - Justine Pelmelay

De winnaar was Joegoslavië en Nederland werd vijftiende. Dit was met Justine Pelmelay, die het nummer “Blijf zoals je bent” zong. Aan dit nummer werkte een heel team, bestaande uit Cees Bergman, Elmer Veerhoff, Aart Mol, Erwin van Prehn, Geertjan Hessing en Jan Kisjes.

1990 - Maywood

Italië won in 1990 en Nederland eindigde wederom op een vijftiende plaats. Deze keer probeerde de zusjes Maywood hun carrière nieuw leven in te blazen door mee te doen met het songfestival. Ze brachten het lied “Ik wil alles met je delen” ten gehore. Het lied was geschreven door Alice May, de jongste van de twee zussen.

1992 - Humphrey Campbell

Na wederom een jaar niet meegedaan te hebben (vanwege de dodenherdenking) werd Humphrey Campbell voor Nederland naar het songfestival gestuurd met het liedje “Wijs me de Weg”. Het lied was geschreven door Edwin Schimscheimer. Nederland werd negende en de winnaar was Ierland. In het achtergrondkoor zong Ruth Jacott.

1993 - Ruth Jacott

Dit maal werd Nederland vertegenwoordigd door Ruth Jacott met in het achtergrondkoor Humphrey Campbell. Dit stuivertje wisselen pakte gunstig uit, want Nederland behaalde dit jaar de zesde plaats met het liedje Vrede, wat geschreven werd door Henk Westbroek. Ierland kwam wederom als winnaar uit de bus.

1994 - Willeke Alberti

Een dieptepunt in Eurovisiesongfestival geschiedenis. Willeke Alberti eindigde met het lied “Waar is de zon” op de drieëntwintigste plaats. Het liedje was geschreven door Coot van Doesburgh (tekst) en Edwin Schimscheimer (componist). Winnaar in 1994? Alweer Ierland.

1996 - Maxine & Franklin Brown

Na de ellende van 1994 mocht Nederland in 1995 niet mee doen. In 1996 werd er een lied geschreven door Piet Souer en Peter van Asten, genaamd “De eerste keer”. Dit nummer werd gezongen door Maxine & Franklin Brown. Ze eindigden op de zevende plaats. De winnaar in 1996 was alweer Ierland.

1997 - Mrs. Einstein

Ed Hooijmans schreef het liedje “Niemand heeft nog tijd”, wat Mrs. Einstein voor Nederland zong in 1997. Ze eindigde op de tweeëntwintigste plaats. De winnaar was deze keer niet Ierland. Zij werden tweede, maar het Verenigd Koninkrijk.

1998 - Edsillia Rombley

Edsillia Rombley zong voor Nederland het nummer “Hemel en aarde”. Het lied was geschreven door Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. Edsillia werd vierde en Israël won dat jaar, met dank aan Dana International.

1999 - Marlayne

Het nummer “One good reason”werd geschreven door Tjeerd van Zanen en Alan Michael. De zangeres en presentatrice Marlayne zong dit in 1999 voor Nederland en eindigde hiermee op een gedeelde achtste plaats. De winnares was afkomstig uit Zweden.

2000 - Linda Wagenmakers

In 2000 kwam de winnaar van het Eurovisiesongfestival uit Denemarken. Linda Wagenmakers (musicalzangeres) eindigde voor Nederland als dertiende met het nummer “No goodbyes”. Het nummer was geschreven door John O'Hare en Ellert Driessen.

2001 - Michelle

Michelle zong in 2001 het lied “Out on my own”, geschreven door André Remkes & Dirk Jan Vermeij. Ze eindigde hiermee op een gedeelde achttiende plaats. De winnaar werd het lied Everybody voor Estland. Michelle is zangeres, maar haar carrière moet nog steeds van de grond komen.

2003 - Esther Hart

Het Eurovisiesongfestival krijgt een steeds stoffiger imago. De winnaar dit jaar is Turkije en Nederland word dertiende met het liedje “One more night”, gezongen door Esther Hart. Het lied werd geschreven door Tjeerd van Zanen en Alan Michael.

2004 - Re-union

Dit keer doet Nederland mee met het liedje “Without You”, geschreven door Angeline van Otterdijk en Ed van Otterdijk. Het lied wordt gezongen door Re-union en eindigt op de twintigste plaats. De winnaar is Oekraïne.

2005 - Glennis Grace

Glennis Grace, soundmixshow winnares met een kwakkelende carrière, doet dit jaar mee aan het Eurovisiesongfestival. Ze komt niet door de halve finale. Ze vertegenwoordigt Nederland met het nummer “My impossible dream”, geschreven door Bruce Smith en Robert D. Fischer.

2006 - Treble

De Limburgse band Treble komt met een eigen liedje “Amambanda”. Niemand had voor het songfestival van deze band gehoord en ook na het festival zijn ze in de vergetelheid verdwenen. Het liedje werd niet in het Nederlands of in het Engels gezongen, maar in een zelf verzonnen taal. Nederland kwam wederom niet in de finale. Van de 24 landen die er wel in kwamen, won Finland.

2007 - Edsilia Rombley

Edsilia Rombley probeert het nog een keer. In 1998 werd zij vierde, maar nu beland ze niet eens in de finale. Ze zong het nummer “Nooit meer zonder jou”, geschreven door Tjeerd Oosterhuis en Martin Gijzemijter. Servië won in 2007.

2008 - Hind

Idoolszangeres Hind probeert met het lied “Your heart belongs to me” gekwalificeerd te worden voor de finale. Dit mislukt helaas jammerlijk. Het lied was geschreven door Tjeerd van Zanen en Bas van den Heuvel. Winnaar dat jaar werd Rusland.

2009 - De Toppers

Noorwegen won dat jaar. Het nummer “Shine”, geschreven door Gordon en Bas van de Heuvel werd gezongen door “De Toppers”. Natuurlijk haalde ook dit lied niet de finale en dat was niet alleen te danken aan de niet werkende lampjespakken.

2010 - Sieneke

Pierre Kartner schrijft zijn tweede songfestivalliedje. “Ik ben verliefd” wordt vertolkt door Sieneke. Had iemand al eens van haar gehoord? Weer kwam Nederland niet in de finale. Van de vijfentwintig landen die zich wel kwalificeerden voor de finale won Duitsland.

2011 - 3JS

De 3JS kwamen voor Nederland met een eigen liedje, genaamd “Je vecht nooit alleen”. Wij kwamen niet in de finale en Azerbeidzjan won.

2012 - Joan Franka

Joan Franka kwam naar het songfestival met een eigen liedje “You en Me”. De winnaar dat jaar was Zweden en Nederland kwam wederom niet in de finale.

2013 - Anouk

Dit wordt een verrassend jaar voor Nederland op Eurovisiesongfestival gebied. Jaren lang zijn derderangs artiesten naar het festival gestuurd, die nooit een carrière hadden gehad of hem uit het slop wilde halen en nu gebeurt er iets bijzonders. Nederland wordt dit jaar vertegenwoordigd door een echte artiest, namelijk de rockzangeres Anouk. Ze vertegenwoordigt Nederland met een eigen liedje. Dit liedje “Birds” is anders dan het gebruikelijke repertoire van de zangeres, maar door haar inzet verandert het Eurovisiesongfestival imago. Het songfestival wordt ineens hip in plaats van saai en stoffig. Denemarken wordt eerste en Anouk eindigt voor Nederland op een negende plaats. Haar verdienste ligt hem dus niet in haar prestatie, maar zij heeft het Eurovisiesongfestival in Nederland weer op de kaart gezet.

2014 - The Common Linnets

Voor Nederland gaan The Common Linnets naar het songfestival met het nummer “Calm after the storm”. Achter het onbekende The Common Linnets gaan twee artiesten schuil die hun sporen in de muziek ruimschoots hebben verdiend, namelijk Ilse DeLange en Waylon. De tekst van het nummer is geschreven door Jan Bart Meijers, die ook op het podium stond en de gitaarsolo voor zijn rekening nam. Het nummer werd gecomponeerd door Ilse DeLange, Rob Crosby, Matthew Crosby en Jake Etheridge. Oostenrijk wint dit songfestival en Nederland belandt op een tweede plaats. Het duo 'The Common Linnets' was verder geen lang leven beschoren. Kort na het songfestival gingen ze uit elkaar.

2015 - Trijntje Oosterhuis

Tijdens deze zestigste editie van het Eurovisie Songfestival wordt ons land vertegenwoordigd door Trijntje Oosterhuis met het lied "Walk Along". Een lied wat geschreven werd door Anouk, die Nederland vertegenwoordigde in 2013. Voor Nederland werd het aiaiaia; dit lied gezongen door Trijntje in een zwart trappelpak kwam helaas niet door de halve finale. De winnaar dit jaar was Zweden (alweer).

2016 - Douwe Bob

Het rustig liedje "Slow Down" van zanger Douwe Bob werd in Zweden (waar het songfestival werd gehouden) goed ontvangen en zo vertegenwoordigde Douwe Bob Nederland in de finale. Uiteindelijk eindigt Nederland op de elfde plaats en wordt het Songfestival gewonnen door Oekraïne met een anti-Russische klaagzang. Het lied gezongen door Jamala gaat over de deportatie van een kwart miljoen Krim-Tartaren door de Sovjet-Unie in 1944. Detail: het Oekraïnse lied eindigde bij de Russische vakjury op de 22ste plaats, maar onder de Russische bevolking op de eerste plaats. Zou het feit dat het Krim-gebied door de Russen is geannexeerd en de stemmen daar als Russisch meetelden, daar iets mee te maken hebben?

2017 - OG3NE

De meidengroep OG3NE vertegenwoordigt Nederland in 2017 in Kiev op het Eurovisie Songfestival met het liedje "Lights and shadows". Met dit liedje eindigde de groep op de elfde plaats. De eerste plaats was voor Salvador Sobral uit Portugal met het liefdesliedje Amar Pelos Dois.

2018 - Waylon

Waylon stond in 2018 voor de tweede keer voor Nederland op het podium. Hij behaalde de achttiende plaats met het nummer "Outlaw in 'em". Het songfestival werd gewonnen door de Israëlische zangeres Netta met het nummer "Toy".

2019 - Duncan Laurence

Duncan zong het prachtige nummer "Arcade" en bereikte hiermee de finale van het songfestival. Hij was bij de bookmakers al favoriet en in de finale won hij het songfestival. Het was vanaf 1975 geleden dat Nederland het songfestival had gewonnen. Er was tijdens de puntentelling in 2019 iets misgegaan, maar het uiteindelijke resultaat was dat Nederland op de eerste plaats eindigde met 498 punten en dat de tweede plaats voor Italië was met 472 punten. Dit betekende voor Duncan 6 punten meer dan bij de eerste uitslag.

2020 - Jeangu Macrooy

In 2020 was er vanwege de coronacrisis geen songfestival. Nederland zou vertegenwoordigd worden door Jeangu Macrooy, met het nummer Grow. De inzendingen voor 2020 mochten volgens de songfestivalreglementen niet mee worden genomen naar de eerstvolgende editie van het songfestival. Organisator EBU heeft als regel dat de tekst en melodie van een liedje niet eerder gepubliceerd mag zijn dan op 1 september van het voorafgaande jaar.

2021 - Jeangu Macrooy

In 2021 werd het songfestival gehouden in Rotterdam en Nederland werd vertegenwoordigd door Jeangu Macrooy met het lied 'Birth of a new age' ook wel het broccoli-lied genoemd. In het lied werden enkele zinnen in het Sranantongo gezongen. Dit nummer eindigde op de 23ste plaats. De winnaar dit jaar werd de Italiaanse rockgroep Måneskin met het nummer Zitti e buoni.

2022 - S10

In 2022 deed in Italië voor Nederland S10 mee aan het songfestival met het liedje "De diepte". Ze belandde hiermee op de 11de plaats. De winnaar werd de Oekraïnse rapgroep Kalush Orchestra met het lied Stefania. De winst werd deels veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

2023 - Mia Nicolai & Dion Cooper

Het Verenigd Koninkrijk organiseerde het songfestival aangezien de oorlog in Oekraïne nog steeds gaande was. Voor Nederland deden Mia Nicolai & Dion Cooper mee met een door Duncan Laurence geschreven liedje, nl. Burning daylight. In de aanloop werd al duidelijk dat het duo het liedje niet live kon zingen. Nederland mocht dan ook niet meedoen aan de finale. De winnares dit jaar was de Zweedse Loreen (die al eerder had meegedaan) met het nummer Tattoo.

2024

Aangezien Zweden in 2023 voor de zevende keer het songfestival heeft gewonnen, wordt het songfestival gehouden in het Zweedse Malmö.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2014Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2014Zaterdag 10 mei 2014 was de finale van het Eurovisiesongfestival 2014. Het was de 59e keer dat het songfestival gehouden…
Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2016Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2016De uitslag van de finale van het Eurovisiesongfestival 2016. Zaterdag 14 mei 2016 traden er 26 deelnemers (landen) op de…
Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2015Uitslag finale Eurovisiesongfestival 2015Op zaterdag 23 mei werd de finale van het Eurovisiesongfestival 2015 gehouden. Wie heeft het Eurovisiesongfestival 2015…
Eurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsEurovisie Songfestival – Anouk breekt ban met BirdsNederland staat in mei 2013 voor het eerst in negen jaar in de finale van het Eurovisie Songfestival. Zangeres Anouk ver…

Met mooi zingen alleen, valt je koor echt niet in de prijzenMet mooi zingen alleen, valt je koor echt niet in de prijzenVoor zangeressen en zangers van een zangkoor is het altijd leuk om met een korenfestival mee te doen. Je kunt tevens gen…
De leukst voetballiedjes, top tien voetbalhits aller tijdenDe leukst voetballiedjes, top tien voetbalhits aller tijdenDe Nederlanders zijn echte feestgangers. Dat is vooral te merken tijdens sportevenementen. Nederland zou Nederland niet…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Songfestival
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovisiesongfestival
Reactie

Jan van der Hoek, 22-07-2017
Bestaat hier ook een cd van? Hartelijke groeten Jan van der Hoek Reactie infoteur, 27-07-2017
Er bestaat een CD met de naam 'De grootste Nederlandstalige Songfestival hits' Fonos CD-88952ABCD BACD 301122. Volgens mij staan ze hier allemaal op.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 29-10-2023
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.