InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Band Aid 30 in 2014: Do They Know It's Christmas

Band Aid 30 in 2014: Do They Know It's Christmas

Band Aid 30 in 2014: Do They Know It's Christmas Op maandag 17 november 2014 gaat de singel `Do they know it’s Christmas` van de liefdadigheidsgroep Baind Aid 30 in première. Band Aid is een Britse liefdadigheidsgroep. Band Aid is in 1984 opgericht door Bob Geldof en Midge Ure. Met het uitbrengen van een kerstsingle wil de groep Band Aid 30 zoveel mogelijk geld bijeen proberen te halen. Dit ter bestrijding van Ebola. Bob Geldof, één van de initiatiefnemers van Band Aid, roept mensen dan ook op om de single “Do they know it’s Christmas” te kopen in de winkel of op een legale manier te downloaden en niet opzoek te gaan naar gratis versies van het lied. Een gratis versie van “Do they know it’s Christmas”draagt volgens Bob Geldof niet bij aan het doel van deze actie. Het doel van Band Aid is om hulp te bieden in noodsituaties. Dit met het besef dat de financiële opbrengst niet meer is dan een kleine pleister op een grote wond.

Band Aid

Ter bestrijding van noodsituaties is in 1984 een band opgericht. De (tijdelijke)band noemde zich zelf Band Aid. Band Aid was dus ooit opgericht als een tijdelijke Britse liefdadigheidsgroep. Band Aid bestond bij de oprichting uit vele populaire muzikanten. Tot de deelnemende muzikanten behoorden Phill Collins, Bono, David Bowie en Sting. Band Aid werd in 1984 opgericht door de Ierse zanger Bob Geldof en de Schotse zanger, gitarist en componist Midge Ure. De beide initiatiefnemers hadden in 1984 het doel om geld in te zamelen voor de hongersnood in Ethiopië. De liefdadigheidsgroep Band Aid nam daarvoor op 25 november 1984 de single “Do they know it’s Christmas” op. Met het lied had Band Aid veel succes. Het nummer “Do the know it’s Christmas” wist in vele landen de nummer 1 positie van de hitlijsten te bestormen. Zo ook in Groot Brittannië en in Nederland. In totaal werden er destijds wereldwijd 3,7 miljoen exemplaren van de kerstsingle “Do the know it’s Christmas” verkocht. Door deze verkoop kon er toen maar liefst acht miljoen pond voor Ethiopië bijeen worden gebracht.

Band Aid II

Na het succes van Band Aid in 1984, werd er in 1989 Band Aid II opgericht. Dit met het doel om nogmaals geld in te zamelen voor Ethiopië. In 1989 was Ethiopië opnieuw getroffen door de hongersnood. De groep Band Aid II nam daarom in 1989 opnieuw de single “Do they know it’s Christmas” op. In 1989 was er, financieel gezien, minder succes dan in 1984. Zo kwam het opnieuw opgenomen nummer door Band Aid II in 1989 in de Nederlandse top niet verder dan de 18e plaats.

Band Aid 20

In 2004, dus twintig jaar na het verschijnen van het eerste nummer van “Do they know it;s Christmas”, werd Band Aid 20 opgericht. Het doel van Band Aid 20 in 2004 was geld inzamelen voor Soedan.

Band Aid 30 in 2014

Begin november 2014 liet Bob Geldof weten dat er opnieuw een gelegenheidsgroep voor het goede doel zou worden opgericht. Aangezien het in 2014 dertig jaar geleden is dat Bob Geldof Band Aid oprichtte, zou het moeten gaan om Band Aid 30. Het doel van Band Aid 30 is om in 2014 geld in te zamelen voor de bestrijding en het tegen gaan van Ebola in West-Afrika.
Binnen enkele dagen na lancering van het initiatief lukte het Bob Geldof al om circa dertig grote artiesten bijeen te krijgen. Deze artiesten namen op zaterdag 15 november 2014, in een studio in Londen, de vierde versie van “Do they know it’s Christmas”op. Tot de ongeveer dertig bekende artiesten die belangeloos deelnamen aan Band Aid 30 behoren onder anderen:
 • Bono,
 • Chris Martin,
 • Harry Stiles van One Direction,
 • Robert Plant,
 • Rita Ora,
 • Sinead O'Connor,
 • Ellie Goulding,
 • Sam Smith,
 • Ed Sheeran

Ebola

Speciaal voor Band Aid 30 en het goede doel van 2014, de bestrijding van Ebola, is de tekst van het nummer “Do they know it’s Christmas” enigszins aangepast. De delen uit het nummer die verwijzen naar hongersnood zijn vervangen door teksten die de luisteraar wijzen op de grote problematiek in West-Afrika. In West-Afrika zijn er heel veel slachtoffers die lijden en sterven aan de gevolgen van Ebola.

Band Aid kerstsingle downloaden of kopen

De kerstsingle van Baind Aid 30 is vanaf maandag 17 november 2014 te downloaden voor €1,20. Wie een cd wil met de single zal moeten wachten tot begin december 2014. De kosten van de cd zullen vijf euro bedragen en komen volledig ten goede aan de actie. Om de actie tot een succes te maken wordt door Band AID 30 opgeroepen en geadviseerd om de kerstsingle betaald te downloaden of in de winkel te kopen.
© 2014 - 2019 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Noël est là, Franse versie van Do they Know It´s ChristmasNoël est là, Franse versie van Do they Know It´s ChristmasIn december 2014 verschijnt er een Franstalige versie van het nummer Do they Know It´s Christmas van Band Aid 30. De ker…
DWDD Band Aid - Doen Ze Daar Aan Kerstmis?DWDD Band Aid - Doen Ze Daar Aan Kerstmis?In 2014 heeft Bob Geldof met de Band Aid de hit “Do They Know It’s Christmas” opnieuw uitgebracht. De Engelse liefdadigh…
Meest populaire kerstliedjesBinnenkort staat kerst weer voor de deur. En waar je ook bent, overal hoor je kerstmuziek. Van het ene kerstliedje kan j…
Band Aid: de geldinzamelingsacties van Bob GeldofBand Aid: de geldinzamelingsacties van Bob GeldofBand Aid is het muzikale liefdadigheidsproject van Bob Geldof dat in 1984 wordt opgezet om geld in te zamelen tegen de h…
Band-it: Loom Bands, de Zomerrage van 2014Band-it: Loom Bands, de Zomerrage van 2014Met Band-it kun je zelf sieraden, haarspelden en overige accessoires maken van kleurrijke rubberen bandjes. De zomerrage…
Bronnen en referenties
 • http://www.telegraph.co.uk/culture/11225939/Band-Aid-30-How-long-will-the-cast-last.html
 • http://www.nova.ie/
 • http://www.standaard.be/cnt/dmf20141117_01379507

Reageer op het artikel "Band Aid 30 in 2014: Do They Know It's Christmas"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Gepubliceerd: 17-11-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!