Beroemdheden die in 2014 stierven: Els Borst tot Joe Cocker

Beroemdheden die in 2014 stierven: Els Borst tot Joe Cocker Ook in 2014 overleden naast veel mensen in ieders eigen omgeving veel beroemde mensen die iedereen wel kent. Dat begon met Herman Pieter de Boer op 1 januari en eindigde met Joe Cocker die op 22 december stierf aan de gevolgen van longkanker. Maar ook de Nederlanders Menno Büch en Els Borst-Eilers stierven in 2014. Ook waren er dit jaar weer een aantal zelfdodingen. Zo maakte Robin Williams een einde aan zijn eigen leven.

Zelfdoding en moord

Naast dat veel van die beroemdheden overleden door een ziekte of andere aandoening waren er ook gevallen van moord en van zelfdoding in 2014. Zo kwam oud-minister Els Borst op tragische wijze om het leven door een misdrijf. Robin Williams zag het leven zelf niet meer zitten en beroofde zichzelf van het leven. De voor de buitenwereld altijd vrolijke acteur en komiek bleek er jaren van depressie op hebben zitten.

Wie overleden er op welke datum in januari 2014

 • Op 1 januari 2014 overleed Herman Pieter de Boer. Hij werd 85 jaar. Hij was journalist, schrijver en liedjesschrijver.
 • Op 3 januari 2014 stierf Phil Everly. De 74-jarige was een Amerikaans zanger van The Everly Brothers. Hij was een grote naam in de countryrock.
 • Op 11 januari 2014 stierf Ariel Sharon. De 85-jarige was premier van Israël van 2001 tot 2006. Hij lag al vanaf 2006 in een coma na een hersenbloeding.

Gestorven in februari: Els Borst vermoord

 • Op 2 februari 2014 overleed Philip Seymour Hoffman. De nog jonge acteur van 46 jaar kreeg in 2006 een Oscar voor de beste acteur omdat hij Truman Capote zo goed verbeeldde in Capote. Hij overleed aan een overdosis heroïne.
 • Op 8 februari 2014 werd Els Borst-Eilers dood aangetroffen bij haar woning. De 81-jarige oud D66 politica was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid en betekende veel voor de zorg in Nederland. Zij kwam door een misdrijf om het leven. Eind 2014 zei Peter R. de Vries dat een mogelijke dader in beeld was en het om een persoon met een psychische stoornis zou gaan.
 • Op 10 februari stierf Shirley Temple. Ze was toen 85 jaar oud. Het Amerikaanse kindsterretje en later diplomate brak al door toen ze 5 jaar oud was. Ze was daarna ambassadeur bij de VN en werkte in Ghana en Tsjecho-Slowakije.
 • Op 14 februari 2014 overleed Ferry Hoogendijk. De 80-jarige journalist en politicus werkte bij Elsevier Magazine, bij de AVRO, en zat in de Tweede Kamer voor de Lijst Pim Fortuyn.
 • Op 18 februari 2014 overleed Maria von Trapp. De 99-jarige was het laatste lid van de familie die in de Sound of Music speelde.
 • Op 22 februari 2014 overleed Leo Vroman. Hij werd 98 jaar. De dichter en bioloog woonde een groot deel van zijn leven in de VS. Hij kreeg in 1964 de PC Hooftprijs en in 1989 het eredoctoraat in Groningen voor zijn hele oeuvre.
 • Op 28 februari 2014 stierf Hugo Brandt Corstius. De 78-jarige was wiskundige, auteur en woordkunstenaar. In 1984 werd de P.C. Hooftprijs aan hem geweigerd omdat hij harde kritiek had geuit op Onno Ruding, de toenmalige minister.

In maart overleden geen beroemdheden

In de maand maart zijn er geen sterfgevallen van beroemdheden te melden.

Overleden in april: bankier doodt vrouw en dochter en zichzelf

 • Op 5 april overleed Jan Peter Schmittmann. De 57-jarige was Nederlands bankier. Hij doodde zijn vrouw en dochter en nam vervolgens zijn eigen leven.
 • Op 7 april stierf missionaris Frans van der Lugt. Hij werkte in Syrië, in Homs waar hij sinds 1976 woonde Hij bleef in de stad toen de oorlog uitbrak. Hij werd doodgeschoten.
 • Op 17 april overleed de grote schrijver Gabriel Garcia Marquez. De 87-jarige Colombiaanse schrijver kreeg in 1982 de Nobelprijs voor Literatuur. Zij bekendste boek was ‘Honderd jaar eenzaamheid’.

Mei 2014: oud premier van België overlijdt en Wubbo Ockels de eerste Nederlandse ruimtevaarder

 • Op 6 mei overleed Wil Albada. De 88-jarige was econoom en CDA-politicus in het eerste kabinet Van Agt van 1977 tot 1981.
 • Op 15 mei overleed Jean-Luc Dehaene. De 73-jarige was Belgisch christendemocraat en premier van 1992 tot 1999.
 • Op 18 mei 2014 stierf de 68-jarige Wubbo Ockels. Hij was de eerste Nederlandse ruimtevaarder die in 1985 de ruimte inging.
 • Op 25 mei overleed de 90-jarige Poolse generaal Wojciech Jaruzelski. Hij was de laatste communistische president van Polen.

Sterfgevallen in juni: Rik Mayall van The young ones

 • Op 9 juni overleed Rik Mayall. De 56-jarige Brits acteur en komiek was bekend van The youg ones en Bottom.

Juli 2014: Menno Buch overleden en de ramp met de MH17

 • Op 7 juli stierf Edoeard Sjevardnadze. Hij was de 86-jarige oud-politicus van de Sovjetunie Ook was hij tot eind 2003 president van Georgië. Hij werkte ook mee aan het perestrojkabeleid van Michail Gorbatsjov en de Duitse hereniging in 1990.
 • Op 8 juli overleed Menno Büch aan de gevolgen van keelkanker. De 62-jarige programmamaker was bekend van onder andere Seks voor de Büch en Buch in de Bajes. Hij was tevens de broer van schrijver en programmamaker Boudewijn Buch.
 • Op 17 juli overleed Joep Lange. De 59-jarige aids deskundige was op weg naar een aidsconferentie in Melbourne, maar kwam om bij de ramp met de MH17, het vliegtuig dat boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten.
 • Op 29 juli overleed Sheik Umar Kan op 39-jarige leeftijd. Hij was arts en hoofdbestrijder van het ebolavirus in Sierra Leone. Hij stierf zelf aan de ziekte die in 2014 zeker aan 8000 mensen het leven kostte in Guinee, Sierra Leone en Liberia.

In augustus beneemt Robin Williams zichzelf het leven en onthoofdt IS James Foley

 • Op 7 augustus overleed Christina Deutekom. De 82-jarige Nederlandse operazangeres werd over de hele wereld bekend toen ze optrad in de Staatsopera in München in 1966.
 • Op 11 augustus benam Robin Williams zichzelf het leven. De 63-jarige acteur en komiek werd bekend van Mork and Mindy, speelde in Popey en Good Will Hunting. Hij leed aan een depressie en leed aan Parkinson werd later duidelijk.
 • Op 12 augustus overleed de 89-jarige Lauren Bacall. De Amerikaanse filmactrice was onder andere bekend van haar hoofdrol in To have and to have not met Humphrey Bogard. Ze was overigens ook met Bogard getrouwd van 1945 tot 1957 (toen stierf hij).
 • Op waarschijnlijk 19 augustus 2014 werd de Amerikaanse fotojournalist en correspondent James Foley onthoofd door IS. Hij werd in 2012 al ontvoerd, maar was de eerste gijzelaar die werd onthoofd. Na hem werden ook David Haines, Alan Henning en Peter Kassig onthoofd.
 • Op 24 augustus stierf de 90-jarige Richard Attenborough. Hij was acteur en regisseur. Hij speelde onder andere in The Great Escape en speelde in Jurasic Park.

Gerrit Kouwenaar in september

 • Op 4 september 2014 stierf de Nederlandse dichter Gerrit Kouwenaar. Hij behoorde tot de Vijftigers, een groep dichters die de Nederlandse vleugel van de Cobra dichters vormde.
 • Op 12 september 2014 overleed de Noord-Ierse dominee en politiek leider Ian Paisley. Hij was 88 jaar. Hij was de oprichter van de antikatholieke Democratische Unionistische Partij of wel DUP. Deze partij vocht voor behoud van Noord-Ierland binnen het Verenigd Koninkrijk. Ook zat hij twee keer in de gevangenis.

Dictator van Haïti overlijdt in oktober

 • Op 4 oktober overleed Jean-Claude Duvalier. De 63-jarige was van 1971 tot 1987 dictator van Haïti. Hij werd afgezet nadat hij met harde hard het land had geregeerd en woonde daarna 25 jaar in ballingschap in Frankrijk. In 2011 ging hij terug naar Haïti en werd daar aangeklaagd voor misdaden tijdens zijn bewind.
 • Op 21 oktober 2014 stierf Seth Gaaikema. De 75-jarige Nederlandse cabaretier en vertaler van musicals vertaalde onder andere My Fair Lady en The Phantom of the Opera. Vanaf 1967 hield hij conferences tijdens oud en nieuw.

Tragische dood van jonge cricketspeler Hughes in Australië in november

Op 27 november werd cricketinternational Philip Hughes uit Australië door een bal in zijn gezicht geraakt en raakte hij in een coma. Hij overleed op 25-jarige leeftijd.

Koningin Fabiola, Udo Jurgens en Joe Cocker overleden in december 2014

 • Op 5 december 2014 overleed Koningin Fabiola van België. De 86-jarige van Spaanse afkomst trouwde in 1960 met koning Boudewijn. Hij overleed in 1993. Ze was erg vroom en katholiek.
 • Op 21 december stierf Udo Jurgens, de 80-jarige Oostenrijkse zanger, acteur en componist die in 1966 met Merci cherie het Eurovisiesongfestival won. Hij schreef wel 900 liedjes en verkocht meer dan honderd miljoen platen.
 • Op 22 december 2014 overleed Joe Cocker. De 70-jarige zanger uit Engeland was bekend over de hele wereld met songs als With a little help from my friends en Unchain my heart. In de jaren ’70 stond hij bekend om zijn vele drank- en druggebruik, maar in de jaren zeventig maakte hij een comeback.
© 2015 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Acteur: Robin WilliamsActeur en comedian Robin Williams brak door met zijn rol van Mork in Happy Days. Hierna vreesde hij dat deze rol altijd…
Pacino en Williams in ‘Insomnia’recensiePacino en Williams in ‘Insomnia’Insomnia, of slapeloosheid in het Nederlands, is zo’n film met een goed verhaal, schitterende hoofdrolspelers en wat toc…
Beroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 ClubBeroemdheden die op 27 jaar overleden: de 27 ClubBeroemdheden die op 27-jarige leeftijd overleden of te wel de 27 Club. Het zijn er nogal wat. Amy Winehouse, Kurt Cobain…
Pharrell Williams – Het brein achter megahit HappyNiemand heeft het kunnen missen, of je hebt wel heel diep onder een steen gelegen: Het nummer 'Happy' is een megahit, he…

Stijgende lijn in verkoop van langspeelplaten op vinylStijgende lijn in verkoop van langspeelplaten op vinylTerwijl wereldwijd de verkoop van cd's, downloads en alle andere moderne vormen waarin mensen muziek ‘consumeren’ afneem…
Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1990-1999Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1990-1999Het afzetgebied voor de in Nederland gemaakte muziek verandert in de jaren negentig grondig. De ontwikkeling van verschi…
Bronnen en referenties
 • Friesch Dagblad De wereld rouwde om deze prominente overledenen in 2014
 • Leeuwarder Courant: wie stierven in 2014

Reageer op het artikel "Beroemdheden die in 2014 stierven: Els Borst tot Joe Cocker"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Gepubliceerd: Januari 2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!