InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > OG3NE naar het Eurovisie Songfestival 2017

OG3NE naar het Eurovisie Songfestival 2017

OG3NE naar het Eurovisie Songfestival 2017 Jaarlijks wordt in mei het Eurovisie Songfestival georganiseerd door het winnende land van het jaar ervoor. In 2016 won Oekraïne het Songfestival en organiseert daarom in 2017 het Eurovisie Songfestival. Oekraïne mag het evenement organiseren omdat zangeres Jamala het festival in 2016 voor Oekraïne wist te winnen met het liedje 1944. Het Eurovisie Songfestival wordt in 2017 voor de 62e keer georganiseerd. Tijdens de 62e editie van het Eurovisie Songfestival zal de meidengroep O'G3NE Nederland vertegenwoordigen. De halve finales van het Songfestival 2017 zullen worden gehouden op dinsdag 9 en donderdag 11 mei 2017. De finale staat gepland voor zaterdag 13 mei in het International Exhibition Centre in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Het International Exhibition Centre in Kiev is een concert- en exhibitiehal, waarvan de centrale hal plaats kan bieden aan 11.000 toeschouwers. O'G3NE doet mee aan de tweede halve finale.

In het International Exhibiton Centre in Kiev Songfestival 2017 georganiseerd

Eurovisie Songfestival 2017


Eurovisie Songfestival 2017 in Oekraïne

Het eerste Eurovisie Songfestival werd georganiseerd in 1956. In 1956 deden zeven landen mee aan het Eurovisie Songfestival. Twee en zestig jaar later is het Eurovisie Songfestival niet meer weg te denken uit de muziekliefhebbende samenleving. Zo deden in 2016 al 42 landen mee aan het Eurovisie Songfestival. Ook in de Oostblok landen is er grote belangstelling voor het Eurovisie Songfestival. Zo wordt het Eurovisie Songfestival in 2017, voor de tweede keer in de geschiedenis van het liedjesfestijn, gehouden in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Oekraïne

Oekraïne doet sinds 2003 mee aan het liedjesfestijn. Sinds 2003 heeft Oekraïne dertien keer deelgenomen. De laagste score kreeg Oekraïne in 2005. In 2003 debuteerde Oekraïne destijds in Riga met het nummer Hasta la vista en wist toen 30 punten te scoren. Vijftien jaar later mag Oekraïne het Songfestival voor de tweede keer organiseren. Dit omdat zangeres Jamala in 2016 het Songfestival wist te winnen. Eerder werd het Songfestival van 2005 al in Kiev gehouden. In 2005 mocht Oekraïne het evenement organiseren, nadat Ruslana in 2004 met het liedje Wild Dances het Eurovisie Songfestival voor Oekraïne wist te winnen. 2005 was een jubileum jaar voor het Eurovisie Songfestival. Het werd toen voor de vijftigste keer georganiseerd.

International Exhibition Centre

Het Eurovisie Songfestival wordt in Oekraïne georganiseerd en uitgezonden door de NTU. Op 9 september 2016 maakte het Oekraïense omroep NTU bekend dat het Eurovisie Songfestival 2017 zal worden gehouden in het concertgebouw van Kiev. Het International Exhibiton Centre in Kiev kreeg de voorkeur boven Odessa en Dnipro.

De zussen Lisa, Amy en Shelley Vol

De meidengroep O'G3NE, bestaande uit de zussen Lisa, Amy en Shelley Vol, werd op 25 oktober 2016 benaderd door de AVRO/TROS om Nederland te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival 2017. De drie zussen hadden twee dagen bedenktijd nodig, maar lieten vervolgens weten op de uitnodiging in te willen gaan. De enige voorwaarde die door de drie zusjes werd gesteld was dat de AvroTros niet te lang zou wachten met de bekendmaking van hun deelname aan het Eurovisie Songfestival. Op 29 oktober 2016 werd dan ook al door de AvroTros officieel bekend gemaakt dat O'G3NE de Nederlandse inzending is van het Songfestival 2017. O'G3NE is de opvolger van Douwe Bob die in 2016 voor Nederland deelnam aan het Songfestival. Douwe Bob eindigde met zijn nummer Slow Down op de elfde plaats.

Betekenis naam O'G3NE

De drie zussen, Lisa en de tweeling Amy en Shelly, treden sinds 2014 op onder hun bandnaam O'G3NE. De betekenis van deze naam is te herleiden doordat de O staat voor de bloedgroep van de moeder van de zussen. G3NE slaat op hun genen.

Deelname talentenjachten

Het is niet de eerste keer dat de zussen Vol zullen deelnemen aan een grote talentenjacht. De meiden deden onder anderen al mee aan het Junior Songfestival, The Voice of Holland en De Beste Zangers van Nederland.

Junior Songfestival

De meidengroep O'G3NE hadden in 2007 ook al de eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen tijdens een Songfestival. De drie zussen, die destijds nog optraden onder hun artiestennaam Lisa, Amy en Shelley, deden toen mee aan het Junior Songfestival 2007 in Rotterdam. Met hun zelfgeschreven lied Adem in, Adem uit behaalden zij de elfde plaats. Winnaar van het Junior Songfestival 2007 werd Wit-Rusland.

The Voice of Holland

In 2014 melden de drie zussen zich als trio aan voor de Voice of Holland onder hun nieuwe artiestennaam O'G3NE. Hiermee waren ze het eerste drietal ooit in deze talentenjacht. Onder begeleiding van hun Voice of Holland coach, Marco Borsato, wisten ze uiteindelijk de Voice of Holland te winnen.

De Beste Zangers van Nederland

In 2016 nam O'G3NE deel aan het tv-programma De Beste Zangers van Nederland. Ook tijdens deze wedstrijd bleken de drie zussen weer de besten te zijn. Meerdere malen wisten zij de aanwezige artiesten te ontroeren met hun optredens. Vooral hun vertolking van Clown van Emeli Sandé zorgde toen voor veel ontroering. Het optreden werd vervolgens ook een hit op YouTube en na het optreden in De Beste Zangers van Nederland kwam OG3NE op nummer 1 in de iTunes Top 40.

Het Songfestivalliedje van O'G3NE

O'G3NE heeft speciaal voor het Eurovisie Songfestival nationale en internationale tekstschrijvers uitgenodigd om voor het optreden in het Eurosong Festival van 2017 een liedje te schrijven. In totaal hebben veertig tekstschrijvers gehoor gegeven aan deze oproep. Onder andere Han Koreneef, Gordon Groothedde en de 3JS hebben een liedje geschreven. Alle tekstschrijvers die een liedje voor het trio hebben geschreven kregen begin december 2017 de kans om het door hen ingezonden liedje aan de drie zussen te presenteren. Op 2 maart 2017 werd bekend dat het liedje waarmee O'G3NE zal deelnemen aan het songfestival 'Lights and Shadows' heet. Het lied is geschreven door de vader van de zussen.

Het Songfestival in Nederland op TV

Het Eurovisie Songfestival zal op de Nederlandse televisie worden uitgezonden door de AvroTros op NPO1. De presentatie is, evenals in 2016, weer in handen van Jan Smit en Cornald Maas. Jan Smit is vanaf 2011 de vaste presentator en Cornald Maas is sedert 2014 eveneens weer teruggekeerd als presentator. Daarvoor was hij in de periode 2004 tot en met 2010 de vaste presentator.

Finale Eurovisie Songfestival 2017

O'G3NE werd ingedeeld in de tweede halve finale en werd daarin volgens de presentatoren van het Eurovisie Songfestival vijfde. Later bleken ze volgens de gepubliceerde uitslagen zelfs vierde geworden te zijn. Genoeg om deel te nemen aan de finale waarin de zussen elfde werden.

Lees verder

© 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom gaat Australië naar het Eurovisie Songfestival 2015?Waarom gaat Australië naar het Eurovisie Songfestival 2015?Op 19, 21 en 23 mei 2015 wordt de 60ste editie van het Eurovisie Songfestival gehouden in de Oostenrijkse hoofdstad Wene…
Eurovisie songfestival 2009Op dinsdag 12 mei vond de eerste halve finale voor het Eurovisie Songfestival plaats en op p donderdag 14 mei vindt de t…
Eurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenEurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenOp dinsdag 14 mei en donderdag 16 mei vinden de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2013 plaats. Op zaterdag 18…
Nationaal Songfestival 2012Nationaal Songfestival 2012Op zondag 26 februari zullen zes Nederlandse artiesten, tijdens het Nationaal Songfestival strijden om een ticket naar A…
Lisa, Amy en Shelley: O'G3NEDe Nederlandse meidengroep O'G3NE bestaat uit de drie zusjes Lisa, Amy en Shelley. Als jonge meisjes doen Lisa, Amy en S…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Robin Kamphuis, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • https://songfestival.be/landen/ua/officieel-kiev-gaststad-voor-songfestival-2017
  • http://www.songfestivalweblog.nl/2016/12/og3ne-op-zoek-naar-songfestivalinzending/
  • http://www.nporadio2.nl/gemist/uitzending/238838/NaN-NaN-NaN

Reageer op het artikel "OG3NE naar het Eurovisie Songfestival 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 22-05-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!