InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Radiozenders met Nederlandstalige muziek

Radiozenders met Nederlandstalige muziek

Radiozenders met Nederlandstalige muziek Nederlandstalig muziek wordt door veel mensen geluisterd. In Nederland zijn er diverse radiozenders die voornamelijk Nederlandstalige muziek draaien. Deze zenders kunt u luisteren op een FM radio of op een DAB+ radio. Op een FM radio zullen niet alle radiozenders te ontvangen zijn, omdat sommige radiozenders alleen in bepaalde delen van Nederland te beluisteren zijn. Via een digitale radio (DAB+) kunt u wellicht de meeste radiozenders goed ontvangen.

Verschil FM radio en digitale Radio

FM radio kunt u luisteren via de ether. In 2017 zijn er steeds meer commerciële radiozenders te ontvangen in vergelijking tot 10 tot 20 jaar geleden. Het probleem is dat deze commerciële zenders vaak geen landelijk bereik hebben via FM. Hiernaast is er ook weinig ruimte voor nieuwe aanbieders van radiozenders. Sinds 1 september 2013 kunt veel zenders ontvangen met digitale radio. De zenders kunt u ontvangen via een digitaal signaal. Digitale radio kunt u beluisteren op de volgende manieren:
 • Via de ether met DAB+
 • Internet en apps
 • Digitale set via uw tv

In 2017 is de verwachting dat DAB+ op termijn de opvolger wordt van FM.

RadioNL

RadioNL is te beluisteren op FM radio en digitale radio. De FM frequentie verschilt per regio en is terug te vinden op de website van RadioNL. In 2017 ziet het dagelijks programma van RadioNL er als volgt uit:
 • 07.00-09.00 uur: ‘Morgenstond’ met Kevin Smit
 • 09.00-12.00 uur: ‘Werk in uitvoering’ met Marcel de Vries
 • 12.00-15.00 uur: ‘Op volle kracht’ met Hessel Wijkstra
 • 15.00-18.00 uur: ‘Rondje regio’ Hierbij wordt veel aandacht besteedt aan lokale artiesten uit de regio.

Op zaterdag tussen 13.00-17.00 uur is er muziek met liveoptredens van artiesten. Het is mogelijk dat op zaterdagen de uitzending live op een locatie komt. Dit kan bijvoorbeeld bij een braderie, sportkantine of buurthuis zijn.

Sterren NL

Sterren NL is een radiozender van de omroep AVROTROS. De gedraaide muziek is voornamelijk gericht op Nederlandstalige en volksmuziek. Sterren NL is niet te ontvangen op FM-radio. Wel is Sterren NL te beluisteren op de digitale radio, app en reguliere zendtijd op de publieke zenders. Sterren NL besteedt veel aandacht aan Nederlandstalige artiesten en biedt de clips aan op de website van Sterren NL.

Puur NL

De radiozender Puur NL, voorheen Radio Hollandio, is voornamelijk te beluisteren in de provincie Noord-Brabant en Zeeland. Voor de juiste frequentie wordt verwezen naar de website van Puur NL. Via DAB+ is de radiozender in de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg te beluisteren. De radiozender kunt u ook beluisteren via de website van Puur NL, de kabel of de Puur NL smartphone app.

In 2017 ziet de programmering op werkdagen er als volgt uit:
 • 10.00-13.00 uur: ‘Puur NL café’ met Emily Sleeven. Tijdens de uitzending kunt u iemand feliciteren.
 • 14.00-18.00 uur: ‘Goede middag Brabant’ met Rudy Evers.

Elke zaterdag van 14.00-18.00 uur wordt de Puur NL top 20 uitgezonden. Dit is een lijst met de beste Nederlandstalige nummers van Zuid-Nederland.

100% NL

De radiozender 100% NL is in heel Nederland op FM te beluisteren. Voor de frequentie wordt verwezen naar de website van 100% NL. In 2017 ziet de programmering op werkdagen er als volgt uit:
 • 06.00-10.00 uur: Lars Boele
 • 10.00-13.00 uur: Marjon Keller
 • 13.00-16.00 uur: Colin Banks
 • 16.00-19.00 uur: Koen Hansen
 • 19.00-00.00 uur: 100% muziekavond
 • 00.00-06.00 uur: 100% muzieknacht

Op zaterdag en zondag geldt er een andere programmering. Op zondag tussen 22.00-0.00 uur wordt ‘Candlelight’ uitgezonden door Jan van Veen. In de uitzending worden romantische gedichten voorgelezen en wordt er romantisch Nederlandstalige muziek gedraaid.

Nederlandstalige radiozenders te beluisteren via internet (2017)

De onderstaande zenders zijn te beluisteren via internet. Wanneer u naar de website van deze radiozenders gaat, kunt u de uitzending beluisteren.

Radio Oranje

Radio Oranje is een radiozender waar veel non-stop hits worden gedraaid. Een aantal dagen in de week wordt er muziek gedraaid door Dj’s. Als er live wordt gedraaid, is het mogelijk om verzoekjes in te dienen.

Radio Caramba

Op Radio Caramba wordt 24 uur per dag feestmuziek gedraaid. Naast Nederlandstalige muziek worden er ook dancehits en happy hardcore gedraaid. De muziek is een mix tussen de muziek die op RadioNL wordt gedraaid en op Slam!.

Gigant FM

Bij Gigant FM wordt er Nederlandstalige muziek, gouwe ouwe en piratenhits gedraaid.

Olympia Radio

Op de radiozender van Olympia Radio wordt 100% piratenhits gedraaid. Het is mogelijk om via de website verzoekjes in te dienen. Deze worden dan in de live-uitzendingen gedraaid.

Sanne FM

Sanne FM is een radiozender met Nederlandstalige muziek uit Vlaanderen en Nederland. De verhouding van de muziek dat gedraaid wordt is 85% Vlaamstalig, 5% Nederlandstalig en 10% anderstalig van artiesten afkomstig uit België en Nederland. Bij Sanne FM worden nummers van bekende artiesten gedraaid, maar ook van artiesten die hun eerste stappen in de showbizz zetten.
© 2017 Thijs1993, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is DAB (Digital Audio broadcasting) radio?DAB (Digital Audio Broadcasting) is de digitale variant van FM/AM radio. VHS-videoband werd DVD, LP werd CD en AM/FM wor…
Grooveshark: de gratis online muziek streaming-siteGrooveshark: de gratis online muziek streaming-siteGrooveshark is een website waar je volledig gratis en legaal je favoriete muziek kan upstreamen en beluisteren. Op Groov…
Frans leren: Tips en trucsFrans leren: Tips en trucsHoewel je bij Duits veel begrippen kunt afleiden van onze eigen taal omdat het hier ook om een Germaanse taal gaat, is d…
ITunes tagging in nieuwe Ford auto'sHet is je waarschijnlijk al meer dan eens overkomen. Je zit in de auto naar de radio te luisteren wanneer je plots een s…
Alleen muziek van Nederlandse bodem bij 100% NLAlleen muziek van Nederlandse bodem bij 100% NLDrie jaar geleden werd de zender 100%NL opgericht. Bij 100%NL wordt alleen muziek gedraaid van artiesten van Nederlandse…
Bronnen en referenties
 • http://digitalradio.nl/wat-is-digitale-radio
 • http://www.dabtuners.nl/van-fm-naar-dab
 • http://www.radionl.fm/
 • http://www.allradio.nl/zoek/nederlandstalig
 • http://www.sannefm.be/
 • https://www.gigantfm.nl/
 • http://www.olympia-radio.nl/
 • http://www.radiocaramba.nl/
 • http://www.radiooranje.nl/

Reageer op het artikel "Radiozenders met Nederlandstalige muziek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Thijs1993
Gepubliceerd: 10-02-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!