Het achtste Internationale Festival van Stadspijpers, 2018

Het achtste Internationale Festival van Stadspijpers, 2018 Het Engelse King’s Lynn was van 18 tot 20 mei 2018 het toneel van verschillende culturele evenementen. Zo stond de stad in het teken van de Hanse-feesten, maar ook van het tweejaarlijkse Festival van Stadspijpers, dat in 2018 alweer voor de achtste keer plaatsvond. Een combinatie van muziek, folklore en plezier!

Een stapje in de historie

Tijdens de middeleeuwen en de renaissance hadden belangrijke steden over het algemeen stadsmuzikanten in dienst. Enerzijds speelden trompetters een belangrijke rol in het doorgeven van signalen, anderzijds zorgden muzikanten voor de opluistering van belangrijke gebeurtenissen. Denk aan feesten, ontvangsten van belangrijke hoogwaardigheidsbekleders, of bij andere evenementen. In de meeste gevallen ging het om een beperkt aantal muzikanten, maar voldoende om vier- of vijfstemmige muziek te kunnen spelen. De muzikanten werden ‘stadspijpers’ genoemd, het woord ‘pijpen’ verwijst naar het oude woord voor spelen op blaasinstrumenten. De muzikanten speelden muziek van in die tijd bekende componisten. Denk hierbij aan Susato, Waelrant, Orologio, Schein en vele anderen. Namen die ook in onze tijd nog bekend zijn.

Oude en nieuwe stadspijpers

In veel steden verdwenen ergens in de 17e eeuw de stadspijpers. Steden traden niet langer op als beschermheren. De hernieuwde belangstelling voor de boeiende periode die de renaissance toch is, zo vol van hernieuwde kennismaking met oude kunsten in het ontluikende individualisme, maakte dat in de tweede helft van de afgelopen eeuw op veel plaatsen stadspijper-groepen opnieuw zijn opgericht.

De Stadspijpers van ’s-Hertogenbosch

Ook in de Nederlanden waren alle stadspijper-groepen verdwenen. Voor ’s-Hertogenbosch lag dat moment waarschijnlijk rond de verovering van de stad door Frederik Hendrik. In 1984 bestond de stad 800 jaar, een mooi moment om het verleden nieuwe glans te geven en de Stadspijpers van ’s-Hertogenbosch werden heropgericht. Anno 2018 is dit de enige groep stadspijpers die in Nederland en zelfs in de Benelux bekend is, al zijn er natuurlijk meer formaties die met replica’s van de oude instrumenten hun muziek vertolken.

Internationaal gilde

Zijn de Stadspijpers van ’s-Hertogenbosch dan misschien de enige groep stadspijpers in de Benelux, in het Verenigd Koninkrijk ligt dat anders. Hier zijn verschillende formaties die hun liefde voor de renaissancemuziek niet onder stoelen of banken steken. Sinds 2002 hebben de Stadspijpers zich met de bekende formaties aaneengesloten in een gilde, het ‘International Guild of Town Pipers (IGTP). In Engeland wordt over het algemeen in plaats van stadspijpers (of: town pipers) gesproken over waits (soms ook waites).

Het festival in King’s Lynn

King's Lynn

Van 18 mei tot 20 mei 2018 vormde King’s Lynn in Engeland het decor voor zowel de Hanse-feesten als voor het International Festival of Townpipers (Het Internationale Festival van Stadspijpers), dat alweer voor de achtste keer werd gehouden. Na de ontvangst door de burgemeester op de 18e mei werden bezoekers op 19 mei op verschillende locaties in de stad verrast door welluidende renaissanceklanken. Op zondag 20 mei trok een bonte processie door de stad met vertegenwoordigers van Hansesteden, uiteraard in passende kledij. Maar het meest verrassende element was voorin de stoet te vinden. Alle aanwezige stadspijper-groepen speelden samen een tweetal vooraf ingestudeerde muziekstukken. Zestig muzikanten op schalmeien, kromhoorns, renaissancetrompetten, fluiten, trommels en zelfs een lizard, een uniek gezicht én een uniek gehoor!


Great Noyse

Om half één stond een van de absolute hoogtepunten op het programma. In de fraaie St Nichalas’ Chapel kwamen alle aan het festival deelnemende groepen om beurten al spelend naar voren. Daarna speelden alle groepen ieder nog een eigen nummer om daarna met een viertal gezamenlijke stukken af te sluiten. Een bont palet aan uniformen en kleuren, en daarbij een gevarieerd muziekaanbod. Mooi, bijzonder en uniek!

De deelnemende groepen

 • King’s Lynn Waits
 • Colchester Waits
 • Blondel
 • York Waits
 • City of Lincoln Waits
 • The Waites of Gloucester
 • Doncaster Waits
 • Blondel
 • Worcester Waits
 • Speelluden van Campen
 • Stadspijpers van ’s-Hertogenbosch
 • Waits & Strays (Een combinatie van de Ely Piper met twee Amerikaanse speelsters en een muzikant uit Bristol)

Historie van de Internationale Festivals

Hieronder zie je een lijstje van de Internationale Festivals tot en met 2018. Zoals te zien is ’s-Hertogenbosch al drie keer een locatie voor het festival geweest.
 • 2004 ’s-Hertogenbosch: Gastheer: Stadspijpers van ‘s-Hertogenbosch
 • 2006 York. Gastheer: The York Waits
 • 2008 Lincoln. Gastheer: The City of Lincoln Waits
 • 2010 ’s-Hertogenbosch. Gastheer: Stadspijpers van ‘s-Hertogenbosch
 • 2012 Colchester. Gastheer: Colchester Waits
 • 2014 Gloucester. Gastheer: The Waites of Gloucester
 • 2016 ’s-Hertogenbosch. Gastheer: Stadspijpers van ‘s-Hertogenbosch
 • 2018 King’s Lynn. Gastheer: The King’s Lynn Waits

En het volgende festival?

Het festival van 15 tot 17 mei 2020 in Worcester in het Verenigd Koninkrijk is in verband met de Corona-uitbraak uitgesteld. Een nieuwe datum in 2021 zal nog bepaald worden.

De Stadspijpers in St Nicholas'Chapel, King's LynnDe Stadspijpers in St Nicholas'Chapel, King's Lynn

Meer muziek

Liefhebbers van renaissancemuziek hoeven niet op het volgende internationale festival te wachten. De Stadspijpers van ’s-Hertogenbosch zijn in Nederland op diverse plekken te bewonderen en soms zijn ook Engelse groepen in Nederland.
© 2018 - 2021 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barokfestival 2012 in Brindisi: La Notte BiancarecensieBarokfestival 2012 in Brindisi: La Notte BiancaIn de Zuid-Italiaanse stad Brindisi is in 2012 alweer voor de vijftiende keer het barokfestival gehouden. Nationale en i…
Ierland – Willie Clancy Summer School & FestivalIerland – Willie Clancy Summer School & FestivalIn de Ierse stad Miltown Malbay is sinds 1973 een muziek festival met workshops in traditionele Ierse muziek. Het is het…
Brielle Blues festivalBrielle Blues festivalBrielle Blues is sinds de begin jaren negentig van de vorige eeuw een jaarlijks terugkerend gratis bluesfestival dat in…
Gilde Nederland: een nieuwe en eigentijdse organisatievormGilde Nederland: een nieuwe en eigentijdse organisatievormZeer veel ouderen die niet meer aan het arbeidsproces deelnemen hebben er behoefte aan hun kennis, kunde en ervaring te…

Artiesten met twee verschillende liedjes met dezelfde titelArtiesten met twee verschillende liedjes met dezelfde titelLiedjes uit de wereld van de lichte en de populaire muziek hebben allemaal een titel. Doordat er in de decennia die acht…
Record Store Day: geschiedenis, instores en releasesRecord Store Day: geschiedenis, instores en releasesRecord Store Day is al enkele jaren een vaste waarde in Nederland; op deze dag worden onafhankelijke platenzaken in het…
Hansvg (524 artikelen)
Laatste update: 25-03-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.