Alfred Hitchcock - Master of suspense

Alfred Hitchcock - Master of suspense Dat kan niemand anders als Alfred Hitchcock zijn. Deze master of suspense heeft een batterij aan schitterende films geregisseerd, waar hij zelf ook altijd een minuscuul rolletje in vervulde. Het verhaal over deze Engelse filmregisseur.

Jeugd en adolescent

Alfred Hitchcock werd in 1899 geboren in Londen als jongste van 3 kinderen en werd grotendeels opgevoed door zijn labiele moeder. Zijn vader overleed toen hij 14 was. Omdat zijn moeder bevriend raakte met een politieman en zelf niet altijd in staat was voor haar kinderen te zorgen, vertoefde Alfred met enige regelmaat op het politiekantoor. Maar ook daarvoor nog stuurde zijn vader hem met enige regelmaat naar het lokale politiekantoor om hem straf te geven vanwege iets wat hij mogelijk gedaan zou hebben. Dit aspect is in veel van Hitchcock’s films terug te vinden. Volgens eigen zeggen is Norman Bates uit Psycho hier mede op gebaseerd.

Op zijn 14e ging hij studeren op de London County Council School of Engineering and Navigation in London en na zijn afstuderen (18 jaar) ging hij in de reclamewereld advertenties ontwerpen. In deze periode raakte hij geobsedeerd door de fotografie en ging in een productiemaatschappij in London. Dit bedrijf zou later Paramount Pictures worden. In 1921 werd hij bij Fainsborough Pictures titel ontwerper bij de stomme films.

Duitsland

Door zijn werk in London kwam hij in Duitsland terecht en raakte beïnvloed door het expressionisme, bij deze filmstroming worden de emoties van de personages uitgebeeld door middel van de vormgeving (decors, kostuums, make-up, locatie, licht etc). Deze stroming duurde tot ca. 1940. Hij kreeg hier de kans om dichtbij F.W. Murnau te werken en in zijn latere carrière gebruikte hij vaak de ontwerptechnieken van Murnau. Naast Murnau is hij ook beïnvloed door Fritz Lang.

Regiedebuut

In 1925 kreeg Hitchcock voor zijn regiedebuut met de film The Pleasure Garden. (hij verving de eigenlijke regisseur). Een wezenlijk andere film dan hij later zou maken. In 1926 maakt hij The Lodger en deze was geheel in genre wat hij later in zijn carrière zou maken, de onterecht veroordeelde die moet vluchten. Deze film is bepalend geweest voor zijn toekomst, bij dit genre is zijn basis gelegd.

Privé

In 1926 trouwde hij zijn assistent regisseur van The Lodger, Alma Reville en in 1928 werd dochter Patricia geboren. Alma heeft altijd samengewerkt met hem en schreef ook verschillende scripts.

Zijn Succes

Engeland

Hitchcock was een perfectionist en was continu bezig zijn nieuwste film weer beter te maken dan de vorige. Dit was ook daadwerkelijk zijn overtuiging.
Vanaf eind jaren 20 begon Hitchcock in rap tempo thrillers te maken. Enkele hoogtepunten:
 • Blackmail (1928)
 • The '39 steps (1935)
 • The Man who knew too much (1935)
 • The Lady Vanishes
 • Foreign correspondent (1940)

Verenigde staten

Zijn succes gaf hem de mogelijkheid te onderhandelen en dit bracht hem in 1940 naar de filmindustrie in de Verenigde Staten. Zijn eerste film in 1940 Rebecca, gebaseerd op de roman van Daphne du Maurier, was ook meteen een enorm kassucces. Sir Laurence Olivier en Joan Fontaine speelde in de melodramatische verhaal de hoofdrollen. Hij haalde hiermee ook meteen zijn eerste Oscar voor beste film binnen.

Hij maakte succes na succes en werkte met Selznick samen. Deze stond bekend om zijn strakke regelgeving. Dit hinderde Hitchcock in zijn creatieve proces. Ze botste nogal eens. Hitchcock wilde volledige vrijheid in zijn functioneren en dit resulteerde in 1948 in zijn eigen productiemaatschappij. Door zelf zijn eigen producent te zijn had Hitchcock volledige controle over scenario en montage en in enorm tempo werden de films afgeleverd. Vanaf die tijd zou Universal Pictures zijn films gaan distribueren. Enkele van zijn topfilms:
 • Strangers on a train (1951)
 • Rear window (1954)
 • Dial M. for murder (1954)
 • To catch a thief (1955)
 • The wrong man (1957)
 • Vertigo (1958)
 • Psycho (1960)
 • The Birds (1963)
Na 1964 volgen wat minder films als Marnie en Frenzy. Het succes van de eerdere films haalde hij niet meer.

TV

“Alfred Hitchcock Presents...” was een TV serie met 30 minuten durende griezelige verhalen en werd goed bekeken. Later zijn deze verhalen nog in paperback verschenen.

Persoonlijkheid

Uiterlijk werd hij gekenmerkt door zijn begrafenispak wat hij altijd droeg en een nogal droge vorm van humor. Daarnaast had hij ook altijd een rolletje in het begin van zijn films. Een karakteristieke man die op 80 jarige leeftijd in Los Angeles stierf aan nierfalen. Zijn as is uitgestrooid in de Stille Oceaan. Sir Alfred Hitchcock.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De filmstijl van Alfred HitchcockDe bekende regisseur van veel films, die nu nog steeds door een grootschalig publiek worden bekeken. Aanleiding om het l…
Speelfilm Rebecca van HitchcockrecensieSpeelfilm Rebecca van HitchcockDe filmklassieker Rebecca van Alfred Hitchcock dateert uit 1940 en bracht Hitchcock definitief naar Hollywood. Het is ee…
Spanning in ‘What lies beneath’recensieSpanning in ‘What lies beneath’Iets van Hitchcock en toch ook weet niet, maar spannend zeker met Harrison Ford en Michelle Pfeiffer in de uit 2000 afko…
Vitale functiesVitale functies zijn de functies van je lichaam, die veranderen van uur tot uur. Er zijn 4 fitale functies; ademhaling,…

EK: Zing mee met de volksliederenSing along. Hier vind je de volksliederen van de landen die mee doen aan het EK. Print ze uit en zing mee op de muziek.…
Nederlands succes musicalsOf moet er aan de titel “... en droom Joop van den Ende” toevoegen? Het is nagenoeg alles Van den Ende wat de klok slaat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay

Reageer op het artikel "Alfred Hitchcock - Master of suspense"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 14-06-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!