InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Beatbox, Vocale Percussie

Beatbox, Vocale Percussie

Beatbox, ook wel het vijfde element van de Hiphop genoemd, is een in de late jaren '70 ontstane muziekstijl. het gaat om het maken van geluiden door middel van je mond. Hierbij kunnen allerlei geluiden gemaakt worden. Het woord beatboxen is afgeleid van het imiteren van de eerste generaties drummachines.

Beatbox

Beatbox is ontstaan in New York, en vooral in de achterstandswijken waar de mensen geen geld hadden voor dure muziekapparatuur. Maar toch wilden deze mensen muziek maken, en zo is het eigenlijk begonnen. Niemand weet wie de echte uitvinder is. Beatbox wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt door bekende artiesten. Een goed voorbeeld is Justin Timberlake met zijn nummer 'Rock Your Body'. Pioniers van de beatbox zijn Rahzel, Doug E Fresh & Biz Markie. Rahzel is waarschijnlijk de bekendste beatboxer ter wereld, door zijn vele overwinningen op wereldkampioenschappen. Beatbox wordt veel gebruikt in de rapscene, maar tegenwoordig ook in de hip-hop muziekstijl.

Moet je ergens over beschikken voordat je begint met beatboxen?

Beatbox kan door iedereen gedaan worden, zolang je maar over een redelijk gevoel voor ritme beschikt. Verder moet je zo veel mogelijk muziek luisteren om ideeën op te doen. En je moet veel oefenen.

Hoe begin je met beatboxen?

De basis van het beatboxen is het nabootsen van 3 geluiden. De bass drum, snare en de hi-hat. De bass drum maak je door een 'B' te maken met je lippen. Om de snare na te bootsen moet je proberen de combinatie 'PF' te maken met je lippen. En de hi-hat is een simpele 'T'. En zo begin je met een basis beat: B T PF T B T PF T B T PF T. Net als een basis beat bij een drumstel. Maar daar houdt het niet bij op, je kan gitaren, trompetten, geluidseffecten enzovoort met je mond creëren. Hoe meer je je verdiept in het beatboxen, hoe beter je zal worden en uiteindelijk zal je van alles na kunnen bootsen met je mond. Van een simpele beat tot aan een geheel nummer.

Er zijn al een paar nummers uitgekomen waarbij de gehele nummer met de mond is gemaakt. Een goed voorbeeld hiervan is Faith SFX met zijn nummer 'Oh My'. In dit nummer is elk geluid met de mond gemaakt. Er zijn een heleboel websites waar je je kunt aanmelden om te leren beatboxen. Je kunt op forums allerlei vragen stellen die met beatbox te maken hebben, en er zijn genoeg professionals die je vraag kunnen beantwoorden.

Beatbox in Nederland

In Nederland is beatbox relatief onbekend, maar het begint steeds bekender te worden. Met name door Boris van Idols.
Er worden in Nederland ook beatbox kampioenschappen gehouden, waar je aan mee kan doen. De huidige beatbox kampioen van Nederland is: Sniggy.
© 2009 - 2017 Beattmb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Samba instrumentenDe instrumenten die bij Braziliaanse percussie gebruikt worden zijn verschillend en minder bekend dan wat meestal onder…
Het verschil tussen een fanfare en een harmonieMensen vragen zich wel eens af wat nu eigelijk het verschil is tussen een fanfare en een harmonie, want "dat is toch all…
Cd recensie Martirio Mucho CorazonCd recensie Martirio Mucho CorazonDe Spaanse zangeres Martirio werd geboren in Huelva, een plaats in het zuiden tegen de grens met Portugal. Haar artistie…
De Cajon veelzijdig percussie instrumentDe cajon is een percussie instrument dat in Europa vooral bekend is geworden via de flamenco muziek van Paco de Lucia. H…
Algemene geschiedenis van de muziek: RenaissanceAlgemene geschiedenis van de muziek: RenaissanceDe muziek in de Renaissance verschilt van de Middeleeuwen doordat er diepte in de muziek komt door ontwikkeling van meer…

Reageer op het artikel "Beatbox, Vocale Percussie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Beattmb
Gepubliceerd: 04-03-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!