Filmmaker en acteur Roman Polanski

Filmmaker en acteur Roman Polanski Een bewogen leven, dat kunnen rustig zeggen over het leven van filmmaker en acteur Roman Polanski. De in 1933 geboren Polanski maakte ondanks of misschien dankzij zijn bewogen leven een aantal erg mooie films.

Persoonlijk

Roman Polanski werd in 1933 geboren in Parijs. Hij was een kind van Joods Poolse ouders, welke in 1937 er voor kozen om terug te gaan naar Polen. Kort daarna zou Nazi-Duitsland Polen binnen vallen en de familie kwam terecht in de achterbuurten van Krakau. Als 10 jarig kereltje wist hij echter te ontsnappen en in zijn poging werd hij in zijn been geschoten. Een zwaar gewond been en 150 km later kwam hij bij een boer terecht. Hij knapte weer op en ging voor de boer werken om een onderdak te hebben.

Polanski’s moeder bleek, zo vond hij in 1946 uit, te zijn vermoord in Auschwitz. Zijn vader was nog wel in leven maar vond – zijn vlucht - verraad van zijn zoon en wilde geen contact meer. Op zijn 21e startte hij aan de filmacademie in Warschau en niet uit gedrevenheid, maar om niet in dienst te hoeven.

Met actrice Emanuelle Seigner is hij getrouwd en heeft hij 2 kinderen, t.w. Morgane en Elvis.

Carrière

Na zijn start aan de filmacademie startte ook meteen zijn carrière. Hij maakte een aantal korte slapstick films. Typisch dat in zijn films de onsympathieke het meestal wonnen. Zijn achterliggende gedachten is dat het egoïstisch karakter van zijn hoofdpersonen meer overlevingskans hebben. Het duurde tot 1962 voordat hij voor het eerst een lange film maakte “Noz w wodzie” wat zoveel betekent als Het mes in het water en waar zijn specialisme meteen tot uiting kwam nl. de psychologische thriller. De film werd bejubeld en kort daarna vertrok Polanski naar Engeland en maakte in 1964 Repulsion, opnieuw een psychologische thriller. Een jaar later Cul-de-Sac, een zwarte komedie.

Hij werd door deze films opgemerkt door Hollywood en in 1967 maakte hij in Hollywood The Fearless Vampire Killers, een horror parodie en de wereldberoemde Rosemary’s Baby met Mia Farrow in de hoofdrol. Vervolgens ging hij weer naar Engeland om een film af te ronden en in de tijd dat hij in Engeland was, werd zijn 8 maanden zwangere vrouw, de actrice Sharon Tate, door Charles Manson en zijn volgens afgeslacht in haar eigen huis. Polanski was kapot en kwam in een diepe depressie terecht.

Pas in 1974 maakte hij weer een meesterwerkje, Chinatown. Maar hij kwam niet alleen door het meesterwerk in beeld, ook door zijn vermeende misbruik van het 13-jarige meisje Samatha Gailey. Hij gaf toe onwettig seksueel contact te hebben gehad en moest de gevangenis in. Hij kreeg echter wat uitstel voor het afmaken van een film en vluchtte naar Londen en aansluitend Parijs. Omdat hij nog Fransman was werd een uitleveringsverzoek afgewezen. Polanski kan dan ook de Verenigde Staten niet meer in.

Vervolgens maakte hij in 1979 het historisch drama Tess, met Nastassja Kinski in de hoofdrol. Jaren later zou hij de films als The Ninth Gate met Johhny Depp, The Pianist en Oliver Twist maken. Voor The Pianist mocht hij als regisseur een Oscar in ontvangst nemen.

Een bewogen leven, een bewogen regisseur.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 2002De Oscarwinnaars 2002De Academy Awards van het jaar 2002. De beste films van dit jaar waren Chicago, Lord of the Rings (deel 2), The Pianist…
Taylor Hackford, eigenzinnig regisseur en producerTaylor Hackford, eigenzinnig regisseur en producerRegisseurs komen meestal pas in de spotlights als ze meerdere mooie speelfilms op hun naam weten te zetten én natuurlijk…
Musical: Dans der VampierenMusical: Dans der VampierenDe musical Dans der Vampieren is gebaseerd op de film "The fearless vampire killers" van Roman Polanski. Eerst werd er e…
Jack Nicholson, Hollywood-icoonJack Nicholson werd geboren op 22 april 1937 in Neptune, New Jersey. Hij is een van de meest prominente filmacteurs van…

Het muziekschrift: muzieknoten en de notenbalkMuziek kent een eigen schrift, een verzameling tekens en termen waarmee een melodie kan worden omgezet naar een vaste vo…
Band - BeginnenEen band beginnen is de droom van menig Nederlander.Vaak gaat dit fout omdat de voorbereidingen en de eerste stappen nie…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Filmmaker en acteur Roman Polanski"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 13-07-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!