Regisseur Kathryn Bigelow

Regisseur Kathryn Bigelow Regisseur Bigelow is sinds kort weer volop in de belangstelling met haar film over de mannen van de bomopruimingsdienst in Irak, The Hurt Locker. Maar Bigelow heeft meer moois gemaakt als regisseur en producer.

Persoonlijk

Kathryn Ann Bigelow werd op 27 november 1951 geboren in San Carlos (Californie). Ze is enig kind en haar ouders vormen een middenklas gezin. Na haar middelbare school studeerde ze aan de San Francisco Art Institute en rolde ze via de kunstwereld in de filmwereld. Ze won een studiebeurs van het Whitney Museum in New York, studeerde aan de Columbia University en gaf vervolgens les aan de California Institute of the Arts.

Over haar privé leven is verder niet veel meer bekend dan dat ze eind jaren tachtig begin jaren negentig met topregisseur James Cameron getrouwd was en geen kinderen heeft.

Carrière

Voorop gesteld dat Bigelow niet alleen regisseur is, ze produceert films en schrijft ook filmscripts. Ze begon in 1978 met een korte (20 minuten) – maar heftige - film The Set-Up. Haar eerste echte speelfilm maakte ze in 1982 the Loveless met acteur Willem Dafoe in de hoofdrol, ze regisseerde de film en schreef het script. Een jaar later volgde Born in Flames waar ze in acteerde, dit was geen groot succes. De low budget horrorfilm Near Dark volgde in 1987, maar werd niet echt een succes.

Blue Steel en Point Break

In 1990 maakt ze met actrice Jamie Lee Curtis en acteur Ron Silver de succesvolle speelfilm Blue Steel. De film werd geproduceerd door Oliver Stone. Een jaar later maakte ze de succesvolle cultfilm voor surfers Point break, met Keanu Reeves en Patrick Swayze in de hoofdrollen. Haar toenmalige man James Cameron produceerde de film en deze film zou een klassieker worden. Goed gefilmd, de surfers cult perfect weergegeven en de hoofdrolspelers bleken perfect aan elkaar gewaagd.

In 1995 maakte ze weer een speelfilm welke geproduceerd werd door James Cameron, Strange Days met Ralph Fiennes en Angela Bassett in de hoofdrollen. Deze film flopte helaas behoorlijk.

Het duurde 5 jaar voordat ze weer een film uitbracht te weten the Weight of Water. Het verhaal is gebaseerd op het boek van Anita Schreve, met grote namen in de hoofdrollen zoals Sean Penn, Elizabeth Hurley en Catherine McCormack. Het duurde 2 jaar voor de film daadwerkelijk werd uitgebracht. Ondanks het feit dat een mooie film was, werd het geen groot bioscoop succes.

K-19 the Widowmaker met Harrison ford en Liam Neeson was een groots opgezette film uit 2002 en hoewel het verhaal goed in elkaar zat was het een gematigd succes in de bioscoop, de film verdiende meer. Ze produceerde de film o.a. met Harrison Ford. In 2007 maakte ze nog een korte film Mission Zero.

The Hurt Locker

The Hurt Lockeruit 2009 is de film die men o.a. in Nederland niet in de bioscopen uit durfde te brengen en direct op DVD verscheen. Een harde, realistische film over de Amerikaanse bomopruimers in Irak. De film zou eventueel in een klein circuit gaan circuleren tot de Academy Awards de film oppikte en er nu een stapeltje Oscar nominaties klaar liggen. Een klein opgezette film die het naast de grote Avatar, nota bene gemaakt door haar ex man, moet gaan doen. De Academy Awards zouden wel een statement maken door deze film Oscars te gunnen.

Tenslotte

De films van Bigelow worden over het algemeen niet de grote bioscoopsucces die haar ex man wel maakt, maar ze levert wel goed materiaal af en wordt door menigeen helaas ondergewaardeerd.

Lees verder

© 2010 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 2009De Oscarwinnaars 2009De Academy Awards van het jaar 2009. De beste films van dit jaar waren The hurt locker, Avatar, Crazy hearts, The blind…
Taylor Hackford, eigenzinnig regisseur en producerTaylor Hackford, eigenzinnig regisseur en producerRegisseurs komen meestal pas in de spotlights als ze meerdere mooie speelfilms op hun naam weten te zetten én natuurlijk…
Filmrecensie “Point Break”recensieFilmrecensie “Point Break”Point Break dateert uit 1991 en liet twee niet voor de handliggende Hollywood mannen samen spelen en samen met regisseur…
De Oscarwinnaars 1997De Oscarwinnaars 1997De Academy Awards van het jaar 1997. De beste films van dit jaar waren Titanic, As good as it gets en Good Will Hunting.…

Bernstein’s 'Fancy Free': opmaat naar musicalBernstein’s 'Fancy Free': opmaat naar musicalFancy Free, een ballet van 27 minuten, ging op 18 april 1944 in het Metropolitan Opera House in New York in première. Je…
432 Hertz en het universum432 Hertz en het universumVan oorsprong stond de muziektoon A op 432 Hz gestemd wat de natuurlijke stemhoogte van het universum zou zijn. Als op b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay

Reageer op het artikel "Regisseur Kathryn Bigelow"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 12-02-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!