InfoNu.nl > Muziek en Film > Diversen > Abbey Road Studios gered

Abbey Road Studios gered

De Abbey Road Studios in Londen zijn van de ondergang gered dankzij een actie van ex-Beatle Paul McCartney. Zijn ongenoegen zorgde ervoor dat EMI niet verkocht en ze door de overheid als beschermd gebouw werden vastgelegd. De studio’s danken hun reputatie onder andere door de platen die de Beatles en Pink Floyd er opnamen.

Oorspronkelijk een herenhuis

Rond 1830 werd een Georgisch herenhuis met negen slaapkamers op Abbey Road nr. 3 gebouwd. Nadien werd het verbouwd tot een appartementsgebouw tot de Gramophone Compagnie het in 1929 voor 100.000 euro opkocht en er studio’s liet inrichten. Daar werd vooral klassieke muziek die elders was opgenomen geremastered.

EMI

De Gramophone Compagnie, bekend om zijn label ‘His Master’s Voice’, en de Columbia Gramophone Compagnie gingen samen onder de naam EMI (Electric and Musical Industries). Onder Emi werd de rock in Engeland geïntroduceerd. In 1958 nam Cliff Richard er ‘Move it’ op tezamen met zijn begeleidingsgroep The Drifters die nadien The Shadows werden. John Lennon noemde dat nummer indertijd het eerste Britse rocknummer. Richard en The Shadows bleven Abbey Road als hun favoriete studio behouden.

The Beatles

Enkele jaren later brak het tijdperk van de Beatles aan en Abbey Road werd ook hun vaste opnamestudio. Met hun ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band’-LP vernieuwden ze de rockmuziek en introduceerden zij totaal nieuwe opnametechnieken zoals flanging (twee identieke klanken die met een fractie van een seconde verschil worden weergegeven), omgekeerd opnemen en double tracking (een stem wordt twee keer opgenomen en samengevoegd).

De beroemdste hoes aller tijden

In 1969 brachten ze ‘Abbey Road’ uit met de legendarische door Paul McCartney ontworpen hoesfoto op het zebrapad die talloze malen werd gekopieerd en gepersifleerd onder andere door Booker T and the MG’s, de Red Hot Chili Peppers (die het zebrapad overstaken alleen gekleed met een condoom om hun penis) en The Shadows met hun ‘Live at Abbey Road’.
Ook Pink Floyd was er vaste gast aan huis en nam er succesrijke platen op zoals ‘Dark Side of the Moon’ en ‘Wish You Were Here’. Door het succes van de Beatle-plaat veranderden de studio’s hun naam in The Abbey Road Studios.

Verkoop afgewend

Op 17 februari 2010 besloot EMI de studio’s te verkopen omdat ze met een immense schuldenberg zaten en geen andere uitweg zagen. Enkele projectontwikkelaars betoonden interesse om er een luxe-appartementensite van te maken. Maar dat wekte zoveel verontwaardiging in de muziekwereld dat Sir Andrew Lloyd Webber (componist van musicals als ‘Jesus Christ Superstar’, ‘Evita’ en ‘Cats’) een bod deed van 30 miljoen pond. Ook de National Trust, een officiële organisatie die waakt over het behoud van historische panden, wou het gebouw kopen. Geen van beide transacties vond doorgang, waarop Paul McCartney met een aantal mensen die met de studio verbonden waren een gezamenliijk bod voorbereidde.
Daarop besloot de Britse regering de Abbey Road Studio’s te klasseren waardoor het nu onder Monumentenzorg is terechtgekomen. Dit betekent dat er geen essentiële veranderingen aan het gebouw mogen worden doorgevoerd.

Bedevaartsoord

Zoals geweten zijn de Abbey Road Studio’s een bedevaartsoord voor vele rockliefhebbers die willen komen kijken waar de meesterwerken van hun favorieten werden opgenomen. De wiite muur voor de studio’s moet om de drie maand worden herschilderd vanwege de talloze boodschappen die bezoekers er achterlaten terwijl de straatnaambordjes om de haverklap als souvenir worden meegenomen. Het originele zebrapad van de Beatlehoes werd jammer genoeg verplaatst.
© 2010 - 2019 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - Abbey RoadHet laatste album van de legendarische band is vernoemd naar de straat waar de studio zich bevond. Het album is uitgebra…
recensieThe Beatles - Let it beHet allerlaatste studio album van de Beatles verscheen op 8 mei 1970. Het album werd uitgebracht toen de band al uit elk…
Biografie: BeatlesDe Beatles. Wie kent ze niet? De mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn over de gehele…
Rauw liefdeslied van John LennonRauw liefdeslied van John LennonLiefdesliedjes zijn doorgaans, tedere, lieflijke songs die je als het ware kan nazingen voor je geliefde. John Lennon sc…
De laatste drie Beatlesongs waren van McCartneyDe laatste drie Beatlesongs waren van McCartneyDe Beatle die het langst had gehoopt dat de Beatles hun carrière niet in 1970 zouden afsluiten was Paul McCartney. Niet…

Reageer op het artikel "Abbey Road Studios gered"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vosje
Gepubliceerd: 26-02-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!