Eurovisie Songfestival 2015: alle deelnemers

Eurovisie Songfestival 2015: alle deelnemers Het Eurovisie Songfestival 2015 vond plaats op 23 mei 2015. De halve finales werden gehouden op 19 en 21 mei. Namens Nederland nam zangeres Trijntje Oosterhuis deel met het door Anouk geschreven nummer Walk Along. Als gevolg van de overwinning van Conchita Wurst in 2014 is Oostenrijk het organiserende land. De locatie is de Wiener Stadthalle in hoofdstad Wenen. In totaal namen 39 landen deel aan het Eurovisie Songfestival 2015.

Inhoud


Eurovisie Songfestival 2015

Het Eurovisie Songfestival 2015 is een jubileum-editie: de wedstrijd wordt in dit jaar voor de 60ste keer georganiseerd. Doordat de 'bebaarde zangeres' Conchita Wurst in 2014 Waylon en Ilse de Lange achter zich wist te houden met het nummer 'Rise Like a Phoenix' mag Oostenrijk het festival in 2015 organiseren. Diverse steden stelden zich kandidaat voor de organisatie en uiteindelijk werd besloten dat de Wiener Stadthalle in de Oostenrijkse stad Wenen de meeste geschikte locatie is. Dit congrescentrum biedt plaats aan ruim zestienduizend toeschouwers en was in het verleden het decor van onder andere Holiday on Ice, de paardenshow Apassionata en diverse grote sporttoernooien.

Zoals elk jaar zijn naast het organiserende land vijf landen rechtstreeks geplaatst voor de finale. Het gaat om de landen Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Zij worden hiermee beloond voor hun aanzienlijke bijdrage in de kosten van de organisatie van het evenement. Alle andere landen zullen zich middels een goede klassering in de halve finale moeten plaatsen voor het eindspektakel.

Nederland

Namens Nederland doet Trijntje Oosterhuis mee aan het Eurovisie Songfestival 2015. Ze zingt het nummer Walk Along. Nederland is ingedeeld in de eerste halve finale op dinsdag 19 mei. Trijntje Oosterhuis is als vierde deelnemer aan de beurt. Aan de eerste halve finale doen in totaal 16 landen mee. Aan de tweede halve finale op donderdag 21 mei doen 17 landen mee.

Niet-deelnemers

In totaal is aan alle 56 actieve leden van de European Broadcasting Union (EBU) een uitnodiging verstuurd. Van deze 56 landen doen er 39 deelnemen aan de 60ste editie van het Eurovisie Songfestival mee. Landen die wel lid zijn van de EBU en dus een afvaardiging zouden mogen sturen maar besloten hebben niet deel te zullen nemen zijn:
 • Algerije
 • Andorra
 • Bosnië Herzegovina
 • Bulgarije
 • Egypte
 • Jordanië
 • Kroatië
 • Libanon
 • Libië
 • Luxemburg
 • Monaco
 • Marokko
 • Oekraïne
 • Slowakije
 • Tunesië
 • Turkije
 • Vaticaanstad

Redenen voor niet-deelname liggen meestal op financieel gebied. Voor de editie van 2015 zijn financiële overwegingen voor niet-deelname onder andere aangevoerd door Bosnië Herzegovina, Bulgarije, Luxemburg en Slowakije. Oekraïne besloot haar deelname terug te trekken als gevolg van de oorlog in het land. Liechtenstein heeft in het verleden aangegeven deelname te ambiëren, maar het is nog geen lid van de EBU wegens budgetoverwegingen.

Overzicht alle deelnemers

Elk deelnemend land heeft het recht zelf te bepalen hoe de afvaardiging wordt uitgekozen. In sommige landen worden nationale voorrondes gehouden waarbij het publiek kan stemmen of een vakjury een winnaar aanwijst. In andere landen, zoals Nederland, wordt door de betrokken omroep, eventueel samen met andere betrokken een artiest aangewezen om zijn of haar land te vertegenwoordigen. De deelnemers worden in de meeste landen bekend gemaakt in de maanden januari, februari of maart. Nederland is er altijd relatief vroeg bij met het bekend maken van de deelnemende artiest(en). Vorderingen in de nationale voorrondes kunnen worden gevolgd via de website van Eurovision.

De volgende artiesten vertegenwoordigen hun land op het Eurovisie Songfestival 2015:
Land Artiest Nummer
AlbaniëElhaida DaniDiell / I'm Alive
ArmeniëGenealogyDon't Deny
AzerbeidzjanElnur HüseynovHour of the Wolf
BelgiëLoïc NottetRhythm Inside
CyprusJohn KarayiannisOne Thing I Should Have Done
DenemarkenAnti Social MediaThe Way You Are
DuitslandAnn SophieBlack Smoke
EstlandElina Born & Stig RästaGoodbye to Yesterday
FinlandPertti Kurikan NimipäivätAina mun pitää
FrankrijkLisa AngellN'oubliez pas
GeorgiëNina SublattiWarrior
GriekenlandMaria Elena KyriakouOne Last Breath
HongarijeBoggieWars for Nothing
IerlandMolly SterlingPlaying with Numbers
IJslandMaría ÓlafsUnbroken
IsraëlNadav GuedjGolden Boy
ItaliëIl VoloGrande amore
LetlandAminataLove Injected
LitouwenMonika Linkytė & Vaidas BaumilaThis Time
MacedoniëDanijel KajmakoskiLisja esenski
MaltaAmberWarrior
MoldaviëEduard RomanyutaI Want Your Love
MontenegroKnezAdio
NederlandTrijntje OosterhuisWalk along
NoorwegenMørland & Debrah ScarlettA Monster Like Me
OostenrijkThe MakemakesI Am Yours
PolenMonika KuszyńskaIn the Name of Love
PortugalLeonor AndradeHá um mar que nos separa
RoemeniëVoltajAll Over Again
RuslandPolina GagarinaA Million Voices
San MarinoMichele Perniola en Anita SimonciniChain of Lights
ServiëBojana StamenovCeo svet je moj
SloveniëMaraayaHere for You
SpanjeEdurneAmanecer
TsjechiëMarta Jandová & Václav Noid BártaHope Never Dies
Verenigd KoninkrijkElectro VelvetStill in Love with You
Wit-RuslandUzari en MaimunaTime
ZwedenMåns ZelmerlöwHeroes
ZwitserlandMélanie RenéTime to Shine

Controverse Armenië

In maart ontstond een controverse rondom het liedje van Armenië, getiteld 'Don't Deny'. Sommige zien hierin een directe referentie aan de ontkenning van de Armeense genocide door Turkije en het lijkt dan ook een boodschap aan het adres van Turkije. De leden van de band Genealogy hebben allen familieleden verloren tijdens deze genocide in 1915 en in de clip van het nummer zijn oude familieportretten zichtbaar en duidelijke verwijzingen naar een ver verleden. De genocide is in 2015 exact 100 jaar geleden, een extra reden om aan te nemen dat dit nummer geen toeval is. Politieke boodschappen zijn tegen de regels van Eurovisie, waardoor mogelijk nog actie zal worden ondernomen.

Lees verder

© 2015 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eurovisie Songfestival Anouk breekt ban met BirdsEurovisie Songfestival Anouk breekt ban met BirdsNederland staat in mei 2013 voor het eerst in negen jaar in de finale van het Eurovisie Songfestival. Zangeres Anouk ver…
Eurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenEurovisie Songfestival 2013 - Deelnemers en UitslagenOp dinsdag 14 mei en donderdag 16 mei vinden de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2013 plaats. Op zaterdag 18…
Anouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk heeft in 2013 met het nummer Birds Nederland vertegenwoordigd tijdens het Eurovisie Songfestival. Na de halve fina…
Eurovisie Songfestival: deelnemers 1956 - 1959Eurovisie Songfestival: deelnemers 1956 - 1959Het Eurovisie Songfestival is jaarlijks een begrip geworden. Het eerste jaar dat dit spektakel gehouden werd, was in 195…

Optreden voor publiek zonder plankenkoorts en podiumvreesOptreden voor publiek zonder plankenkoorts en podiumvreesWie enthousiast een instrument bespeelt wil dat ook laten horen aan anderen. Podiumangst kan dan roet in het eten gooien…
De Japanse AnimeZonder het door te hebben komen mensen vaak in aanraking met Anime. De meesten hebben wel eens van deze term gehoord, ma…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hemtillmej0, Pixabay
 • Eurovision - http://www.eurovision.tv/tag/expand/2015
 • Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest_2015#Finalists

Reageer op het artikel "Eurovisie Songfestival 2015: alle deelnemers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 19-03-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!