Serious Request, het Glazen Huis

Serious Request, het Glazen Huis Serious Request is een jaarlijks terugkerend evenement van de radiozender 3FM. Drie dj's worden zes dagen opgesloten in het Glazen Huis. Tijdens deze zes dagen krijgen de dj's geen eten, zij leven alleen op groente- of fruitsapjes. Daarnaast wordt er tijdens deze actie geld opgehaald voor een bepaald doel. Elk jaar wordt er een nieuw doel gekozen.

Serious Request

Serious Request is een jaarlijks terugkerend evenement. Het evenement wordt georganiseerd door de radiozender 3FM. Drie dj's van 3FM worden zes dagen opgesloten in een Glazen Huis. Dit zijn de zes voorafgaande dagen aan kerst. Tijdens deze zes dagen krijgen de dj's geen eten, zij krijgen alleen groente- of fruitsapjes. Sinds 2007 staat het Glazen Huis elk jaar op een andere plaats in Nederland. Ieder jaar is het een verassing waar het Glazen Huis staat en voor welk doel de dj's het geld gaan ophalen. Tijdens de actie wordt er iedere dag gekeken hoeveel geld er is gedoneerd door de mensen in Nederland.

Muziek

De drie dj's draaien om en om muziek. De liedjes kunnen door mensen worden aangevraagd voor een bepaald geldbedrag. Je kunt liedjes aanvragen voor vijf euro, maar ook voor 25 euro of meer. Mensen mogen zelf kiezen hoeveel geld zij willen doneren. Zes dagen lang is er dag en nacht muziek te horen vanuit het Glazen Huis. Daarnaast worden er dagelijks verschillende artiesten uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het doel en aan de gezelligheid in het Glazen Huis. De artiesten nemen vaak iets mee om te veilen, mensen kunnen hier op bieden en aan het einde komt het geld van de geveilde dingen bij het eindbedrag op.

Acties in heel Nederland

Vele scholen, sportverenigingen, vriendjes en vriendinnetje etc. proberen zoveel mogelijk geld op te halen voor het Glazen Huis. Hiervoor worden de origineelste, leukste en spannendste activiteiten georganiseerd. Van cupcakes bakken en verkopen tot hardlopen tot mountainbiken. Veel mensen in Nederland bedenken zelf activiteiten om geld op te halen. Zij komen dit geld uiteindelijk naar het Glazen Huis brengen. Het Glazen Huis heeft een brievenbus waar dit geld in kan worden gedaan.

Rode Kruis en Serious Request

Het Rode Kruis en 3FM gaan al jarenlang de strijd aan tegen stille rampen. Zij organiseren jaarlijks een nationale inzamelingsactie voor een stille ramp. Het Rode Kruis is een wereldwijde organisatie die mensen hulp biedt. Bij conflicten en rampen komt het Rode Kruis gelijk in actie. Het Rode Kruis heeft een wereldwijd netwerk met meer dan 17 miljoen vrijwilligers.

Serious Request door de jaren heen

Het evenement werd voor het eerst in 2004 georganiseerd door 3FM. Drie dj's gingen toen vrijwillig in het Glazen Huis zitten en draaiden plaatjes voor geld. In 2004 heeft het Rode Kruis van het gedoneerde geld een ziekenhuis gebouwd in Zalingei in Darfur, mensen in die omgevingen maken daar nog steeds gebruik van. Daarnaast heeft het Rode Kruis voor schoon drinkwater, toiletten en douches gezorgd. In 2005 was het doel om geld op te halen voor kinderen in Congo. Het Rode Kruis heeft met het opgehaalde geld ervoor gezorgd dat kindsoldaten en hun familieleden weer bij elkaar kwamen. In 2006 werd er geld opgehaald voor 30 miljoen landmijnen. Het Rode Kruis heeft ervoor gezorgd dat mensen die protheses, rolstoelen, krukken etc. nodig hadden, dit hebben gekregen. In 2007 werd er geld opgehaald voor schoon drinkwater. Het Rode Kruis heeft waterputten en toiletten aangelegd. Ook heeft het Rode Kruis voorlichtingen gegeven over schoon drinkwater.

In 2008 werd er geld gedoneerd voor vluchtelingen. Het Rode Kruis heeft met het gedoneerde geld vluchtelingen wereldwijd aan onderdak, voedsel, medische hulp en schoon drinkwater geholpen. In 2009 heeft het Rode Kruis met het gedoneerde geld voorlichtingen gegeven en voor netten tegen de malaria mug en medicatie gezorgd. Het Rode Kruis heeft het gedoneerde geld van 2010 uitgegeven aan voorlichting over AIDS. Daarnaast heeft het Rode Kruis ervoor gezorgd dat kinderen, waarvan de ouders weggenomen waren door AIDS, weer naar school konden. Zij betaalden het lesgeld van de kinderen en kochten schriften, pennen en boeken. In 2011 heeft het Rode Kruis het geld besteed aan moeders in oorlogsgebieden, zij kochten voedsel voor deze moeders en huishoudelijke materialen.

In 2012 ging het gedoneerde geld naar de baby's die onnodig sterven. Het Rode Kruis heeft in Malawi voor 22 motorambulances en 70 fietsambulances gezorgd, zodat vrouwen sneller naar het ziekenhuis konden om te bevallen. In 2013 heeft het Rode Kruis om sterfte door diarree terug te dringen gezorgd voor voorlichtingen over hygiëne. Daarnaast hebben zij 163.307 stukken zeep uitgedeeld. Ook hebben zij er voor gezorgd dat er 290 waterpompen werden vervangen, gerepareerd of geplaatst en zijn er in 6905 huizen en 69 scholen wasbakken gecreëerd. In 2014 werd er geld gedoneerd om meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden te helpen. Het Rode Kruis heeft psychologische en medische hulp geboden aan deze meisjes en vrouwen, daarnaast werden deze vrouwen voorzien van voedsel, huishoudspullen, gereedschap en een financiële bijdrage. In 2015 werd er geld opgehaald voor jongeren in oorlogs- en conflictgebieden. Met dit geld werden er onder andere schooltassen voor de jongeren gekocht, zodat zij naar school kunnen.

JaarStadGoede doelOpgehaald bedrag in euro
2004UtrechtDarfur, Soedan915.955
2005UtrechtKindsoldaten in Congo2.203.549
2006UtrechtLandmijnen2.648.495
2007Den HaagSchoon drinkwater5.249.466
2008BredaHulp aan vluchtelingen5.637.937
2009GroningenMalaria7.113.447
2010EindhovenStille slachtoffers van Aids7.471.000
2011LeidenMoeders in oorlogsgebieden8.621.004
2012EnschedeTerugdringen van babysterfte13.839.731
2013LeeuwardenKindersterfte door diarree12.302.747
2014HaarlemSlachtoffers van seksueel misbruik in conflictgebieden12.380.438
2015HeerlenJongeren in oorlogs- en conflictgebieden7.562.985
2016BredaNog niet bekendNog niet bekend

Serious Request 2015

Ook in 2015 wordt het Glazen Huis ergens in Nederland geplaatst. In 2015 wordt het Glazen Huis in Heerlen neergezet. Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering verblijven zes dagen in het Glazen Huis in Heerlen. Vanaf 18 tot en met 24 december mogen deze drie dj's non-stop muziek gaan draaien. Naast Domien, Giel en Paul komt er elke dag een 3FM-dj langs met een 24-uurs challange. Het doel waarvoor zij geld in gaan zamelen is miljoenen jongeren in conflict- en oorlogsgebieden. Het motto van 2015 is Keep Them Going. Er zijn bijna 50 miljoen kinderen die niet dagelijks naar school kunnen of een opleiding kunnen volgen. Dit alles als gevolg van conflicten of oorlog. Kinderen kunnen zich hierdoor niet op de goede manier ontwikkelen, zij kunnen niet worden wie zij graag willen worden, maar moeten zorgen dat zij overleven in het gebied waar zij wonen.

Samen met Nederland willen 3FM en het Rode Kruis geld ophalen voor dit doel.
© 2015 - 2020 Remembertolaugh, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
3FM Serious Request 2013Dit jaar vindt de 10e editie plaats van 3FM Serious Request. Doel van 2013 is: Kom in actie voor kinderen die sterven do…
Serious Request 2014: Giel Beelen niet in het Glazen HuisKerst staat sinds 2004 in het teken van Serious Request. De actie die elk jaar voor steeds meer geld zorgt voor goede do…
mijn kijk opSerious Request maakt nettenmakers brodeloosDe Serious Request actie 2009 heeft meer dan 7,1 miljoen euro opgeleverd. Het doel van Serious Request was om daarvan ne…
Serious Request 2009 met Het Glazen Huis in GroningenHet Glazen Huis van Serious Request staat elk jaar in een andere plaats. In 2010 was dat Groningen. DJ’s van 3 FM prober…

De opkomst en de ondergang van The MonkeesDe opkomst en de ondergang van The MonkeesDe jaren 1960 was het decennium van twee wereldberoemde Britse bands: the Beatles en the Rolling Stones. In Amerika onts…
Studio 100, het bedrijf en zijn geschiedenisStudio 100, het bedrijf en zijn geschiedenisK3 behoort tot het Vlaamse bedrijf ‘Studio 100’. Maar wie en wat bevindt zich achter deze mediagigant? Hoe werd Studio 1…
Bronnen en referenties
  • http://seriousrequest.3fm.nl/nieuws/detail/5351185/doel-3fm-serious-request-2015-bekend
  • http://www.rodekruis.nl/

Reageer op het artikel "Serious Request, het Glazen Huis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Remembertolaugh
Laatste update: 29-12-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!