InfoNu.nl > Muziek en Film > Entertainment > Dynamo Metal Fest (DMF)

Dynamo Metal Fest (DMF)

Dynamo Metal Fest (DMF) Dynamo Metal Fest is een jaarlijks festival gestart in 2015 voor mensen die liefhebber zijn van metalmuziek op het terrein van IJssportcentrum Eindhoven. Het uitgangspunt van de organisatie is om naast al bekende bands, ook nieuwe jonge bands de kans te geven op een groot podium. Er is gekozen voor één podium en er komen een select aantal met liefde uitgezochte stoere bands. Geen megafestival maar een kleinschalige variant op het oude Dynamoconcept voor een schappelijke prijs.

Dynamo Metal Fest

De eerste editie van Dynamo Metal Fest in 2015 is begonnen met 5000 metal fans en is in 2017 al uitgegroeid tot 10.000 bezoekers. Het terrein is overzichtelijk en men hoeft niets te missen van de stevige bands vanwege het feit dat er maar één podium staat. Het oude Dynamo-concept is ook hier aanwezig en is simpel: bands, bier en eten. Dit festival draait volledig op vrijwilligers (200). Mensen die graag hun tijd beschikbaar stellen om mee te helpen bij Dynamo Metal Fest. Zij staan onder andere achter de kassa, de bar, de friet-/hamburgertent, bij kledingverkoop en de beveiliging. In ruil daarvoor krijgen zij een origineel Dynamo Metalfest crew T-shirt en een onvergetelijke ervaring.

Prijs

De kosten voor een hele dag live muziek zijn niet hoog. In 2015, 2016 en 2017 kostte een ticket 20,-. Deze prijs geldt ook voor kinderen. De early-birds-tickets waren slecht 15,-. De kosten voor Metal Fest 14 juli 2018 zijn 25,- en de early birds tickets hiervoor zijn 20,-.

Terrein

Het terrein van het festival ligt op de buitenbaan van IJsportcentrum Eindhoven, ook wel de Kunstijsbaan genoemd. Deze locatie heeft de mogelijkheid om overdekt te kunnen gaan staan. Niet het hele gebied van de het ijsportcentrum is toegankelijk. Alleen de ingang en de daarbij behorende wc's zijn bereikbaar. Het spektakel speelt zich af op de buitenbaan waar er voldoende ruimte is voor alle bezoekers en de verschillende eettenten, bars en andere kraampjes. De metalliefhebbers kunnen ook sinds de derde editie van 15 juli 2017 gebruik maken van de overdekte tribune zodat zij al zittend kunnen genieten van de muziek.

Lockers

Er zijn genoeg lockers/kluisjes aanwezig om een kleine tas in op te bergen. Je hoeft dus niet te slepen met onnodige bagage. De kosten zijn 10,- voor zolang je het kluisje die dag wilt gebruiken. Bij teruggaaf van de sleutel krijg je 5,- terug. De wc's op het festival zijn nu vanaf de derde editie van 15 juli 2017, gratis. Daarvoor kostte het een muntje om gebruik te kunnen maken van de toiletten.

Wie mag er binnen?

Op Dynamo Metal Fest is iedereen welkom. Ook kinderen jonger dan 16 jaar. Dan kun je alleen naar binnen met begeleiding van een volwassene. Het is alleen minder verstandig om hele jonge kinderen mee te nemen vanwege de drukte en het geluid maar de keuze is aan de mensen zelf. Vanwege de harde muziek is het erg verstandig om oordoppen mee te nemen. Zeker voor (jonge) kinderen. Ook voor een hond die een minder valide persoon begeleidt is het geen pretje en dit wordt sterk afgeraden.

Mindervaliden

Voor de minder valide metalliefhebber is dit festival prima toegankelijk. Met uitzondering van het grasveld in het midden is alles verhard. Er is geen speciaal (rolstoel)podium, maar je mag wel crowdsurfen mét rolstoel. Natuurlijk is er wel de mogelijkheid om gebruik te maken van het ruime toilet bedoeld voor minder- en invalide mensen.

Binnen=binnen; buiten=buiten

Bij de ingang wordt je ticket gescand en krijg je geen polsbandje. Eenmaal binnen dan kun je zeker wel naar buiten maar kom je er niet meer in. Je ticket is al gescand en het is niet mogelijk om die nog een keer te laten scannen. Dit scheelt veelt onnodig wachten in de rij om binnen te komen. Het advies van de politie en de gemeente wordt hierin gevolgd. Het is dus handig om er zeker van te zijn om niets te vergeten wat in je auto ligt. Alles wat je nodig hebt kun je altijd kopen op het festival. Van oordoppen tot zonnebrand.

Consumptiemuntjes

Bij de muntjeskassa kun je een muntje kopen voor 2,50 (in 2017). Je kunt met pin of contant betalen. Helaas is het niet mogelijk om met je pinpas cash geld te halen. Wel is er de mogelijkheid om van tevoren online op de website van Dynamo Metal Fest muntjes te bestellen. Deze mogelijkheid is er om de lange wachtrijen bij de kassa's op het festival omzeilen. Dit kan alleen per 40 consumptiemuntjes. Na het online bestellen print je het e-ticket en neem je deze mee naar het festival. Daar krijg je bij een speciale balie je muntjes die dan klaarliggen. De kosten zijn 100,- voor 40 muntjes inclusief 2,50 servicekosten. Bij Dynamo Metal Fest kun je na afloop of wanneer je zelf wilt, je muntjes bij de muntjeskassa omruilen voor geld. Je krijgt gewoon je geld terug en blijft dus niet zitten met onbruikbare muntjes.

Eten en drinken

Voor één munt kun je een biertje of een beker fris krijgen. Op dit festival worden geen wegwerpbekertjes gebruikt. Voor een harde plastic beker betaal je 1 munt borg. Naast gewone bekers zijn er ook bekers bedrukt met Dynamo Metal Fest. Je kunt de beker houden of teruggeven dan krijg je je munt terug. Eten betaal je ook met muntjes. Een XXL punt frietzak krijg je voor 2 muntjes. Niet goedkoop, maar wel veel friet. Voor een hamburger bijvoorbeeld betaal je ook 2 muntjes. Dit werkt handig en snel.

Metalmarkt

Je hebt de mogelijkheid om originele Dynamo Metalfest T-shirts te kopen. Ook zijn er bandmerchandiseartikelen te koop van de bands die daar optreden. Er zijn verder nog aanbieders van allerlei metalartikelen. Denk hierbij aan metal T-shirts, posters, vinyl, cd's en andere hebbedingetjes. Je kunt hier niet met muntjes betalen. Pinnen kan waarschijnlijk niet bij alle kraampjes met kleding/metalartikelen dus neem genoeg geld mee.

Wat mag wel of niet mee naar binnen

Je mag maar een beperkt aantal dingen mee naar binnen nemen. Het is niet toegestaan om drinken, alcohol of eten mee naar binnen te nemen. Een flesje water mag maar zonder dop. Je mag uiteraard wel je telefoon en/of digitale fotocamera's meenemen om foto's te maken of te filmen. Professionele apparatuur mag alleen met toestemming. Die vraag je van tevoren aan op de website van Dynamo Metal Fest.

Veiligheid

Veiligheid is natuurlijk erg belangrijk en daarom is het absoluut verboden om glas, messen, scherpe materialen en dergelijke mee naar binnen te nemen. Ook vlaggen, drugs, spuitbussen en je huisdier zijn niet toegestaan. Tassen worden bij de ingang doorzocht. Je mag wel een klein spuitbusje deodorant meenemen. Een ketting aan je broek en spikebands (niet scherp) zijn toegestaan. In het geval dat het erg slecht weer is en het regent kun je makkelijk droog gaan staan. Paraplu's mogen niet naar binnen. Ze belemmeren het zicht van mensen achter je.

Je mag alleen alcohol drinken als je 18 jaar of ouder bent. Bij de kassa kun je een polsbandje krijgen, na vertoon van een rijbewijs, (ID), zodat je bij de bar gewoon alcohol kunt halen. De vrijwilligers achter de bar zien dan meteen dat je oud genoeg bent bij het dragen van een polsbandje.

Parkeren

Er is parkeergelegenheid aanwezig in de buurt van het festival, maar houd er rekening mee dat de kans bestaat dat er niet voldoende parkeerplaatsen zijn voor alle auto's. Je fiets kun je plaatsen in de onbewaakte fietsenstalling voor het IJssportcentrum of op de fietsenstalling op de centrale parkeerplaats bij IJssportcentrum Eindhoven en Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep.
Parkeren van je auto of fiets is op eigen risico.

Openbaar vervoer

Natuurlijk kun je ook met het openbaar vervoer komen. Het beste kun je buslijn 407 nemen vanuit Eindhoven NS station. Die brengt je naar de bushalte van Genneper Parken aan de Antoon Coolenlaan. Van daaruit is het enkele minuten loepen naar het IJssportcentrum. Er gaan ook speciale pendelbussen vanuit het station Eindhoven op en neer. Je kunt een retour kopen voor de pendelservice voor 4,- en een enkeltje kost 2,50 (in 2017). Deze bustickets kun je kopen via Primera en online via een link op de Dynamo Metal Fest-site.

Timetable Dynamo Metal Fest 18 juli 2015

 • 12:30 - 13:00: Facelifter
 • 13:20 - 14:00: Bodyfarm
 • 14:20 - 15:10: Orange Goblin
 • 15:30 - 16:30: Alestorm
 • 17:00 - 18:00: Biohazard
 • 18:30 - 19:30: Nuclear Assault
 • 20:00 - 21:00: Death Angel
 • 21:30 - 22:45: Arch Enemy

Timetable Dynamo Metal Fest 16 juli 2016

 • 11:50 - 12:20: Extremities
 • 12:40 - 13:20: Audrey Horne
 • 13:40 - 14:25: Textures
 • 14:45 - 15:35: Sacred Reich
 • 15:55 - 16:45: Powerwolf
 • 17:15 - 18:15: Life of Agony
 • 18:45 - 19:45: Metal Church
 • 20:15 - 21:15: At the Gates
 • 21:45 - 23:00: Anthrax

Timetable Dynamo Metal Fest 15 juli 2017

 • 11:30 - 12:05: White Boy Wasted
 • 12:20 - 13:15: Vuur
 • 13:35 - 14:25: Toxik
 • 14:45 - 15:35: Prong
 • 15:55 - 16:45: Entombed A.D.
 • 17:15 - 18:15: Exodus
 • 18:45 - 19:45: Devin Townsend Project
 • 20:15 - 21:15: Testament
 • 21:45 - 23:00: Gojira
© 2017 - 2019 Myratamara, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dynamo Open AirDynamo Open AirDynamo Open Air (DOA) is een Nederlands muziekfestival (metal georiënteerd) dat sinds 1986 werd georganiseerd. Het festi…
Metal, niet alleen satan en geweldMetal, niet alleen satan en geweldMetal, voor veel mensen een directe associatie met de duivel, harde muziek, jongens en mannen met lang haar en geweld. V…
Bronnen en referenties
 • Rockportaal, http://www.rockportaal.nl/dynamo-metalfest-maakt-tijdschema-bekend/
 • Dynamo Metal Fest, http://dynamometalfest.nl

Reageer op het artikel "Dynamo Metal Fest (DMF)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Myratamara
Laatste update: 28-07-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!