East Neuk Festival in Schotland, sfeervolle kamermuziek

East Neuk Festival in Schotland, sfeervolle kamermuziek In Schotland wordt jaarlijks het East Neuk Festival gehouden. Rondom de plaats East Neuk, in de county of Fife, staat vanaf begin juli het festival bol van op klassieke leest geschoeide muziek. Getalenteerde klassiekgeschoolde musici vertonen hun kunsten op verschillende sfeervolle locaties verspreid over de verschillende dorpen rond East Neuk. Het festival bestaat sinds 2004 en is het geesteskind van Donald enLouise MacDonald en 'artistic director' Svend McEwan-Brown. Typisch Schots maar toegankelijk voor de echte muziekliefhebber van core chamber music, of kamermuziek, in hart en nieren.

East Neuk in het kort

East Neuk, of The East Neuk of Fife, is een plaats in de County, of raadsgebied, genaamd Fife. 'Neuk' is het Schotse woord voor 'hoek'. East Neuk ligt inderdaad gelegen aan de uiterste oostkust van Schotland, op een hoekpunt in het land. Het raadsgebied Fife is onderdeel van de Firth of Forth, het estuarium oftewel verbrede, veelal trechtervormige monding (firth) van een rivier. East Neuk omvat ook de plaatsen Elie and Earlsferry, Colinsburgh, St. Monans, Pittenweem, Arncroach, Carnbee, Anstruther, Cellardyke, Kilrenny, Crail en Kingsbarns. In het gebied rond East Neuk is een bunker te vinden uit de Koude Oorlog (1947-1991), ooit gebouwd in de jaren 50 van de 20e eeuw als hoofdkwartier voor de 'Regional seats of government' voor het geval er een nucleaire oorlog uit zou breken. Anno 2019 is de bunker een toeristische attractie.

Festival verspreid over verschillende locaties

Het East Neuk Festival is verspreid over een aantal eigenzinnige en sfeervolle plekken zoals kerken, in verschillende plaatsen rondom East Neuk zoals St. Monans, Crail, Kilconquhar, Kilrenny en Cellardyke. Maar het festival vindt ook plaats in de bunker, een opslagplaats voor vliegtuigen van de RAF Leuchars, tuinen, grotten, dalen (tussen de heuvels) en in lokale attracties, alsook 'The Bowhouse', een grote schuur gelegen aan de Balcaskie Estate, welke speciaal voor het East Neuk Festival wordt getransformeerd om artistieke muzikale hoogstandjes mogelijk te maken.

Muziekstijl en thema's

Muzikanten en hun medespelers, achtergrondkoren en dansers werken gedurende het festival nauw samen. De getalenteerde en geschoolde muzikanten spelen volgens het 'core chamber music'-principe waarbij er een directe interactie is met het publiek en er een soort muzikale dialoog wordt aangegaan. Het gaat hierbij om een soort muzikaal beschrijvende verhaalvertelling in een informele setting. Gespeeld door strijkkwartetten die een barokke muziekstijl presenteren waarbij gebruik wordt gemaakt van twee violen, een altviool en een cello.

Daarnaast komen op het East Neuk Festival thema's aan bod zoals wereldmuziek, literatuur, poëzie, jazz, films en demonstraties, muzikale artisticiteit en andere kunsten die verband houden met het thema kamermuziek. Ook folk en elektronische muziek wordt ten gehore gebracht, het East Neuk Festival is wat dat betreft niet te selectief.

Strijkkwartetten

Op het East Neuk Festival speelden en spelen strijkkwartetten zoals:
 • Alban Berg kwartet
 • Skampa String kwartet
 • Belcea kwartet
 • Leipzig String kwartet
 • Doric String kwartet
 • Elias String kwartet
 • Royal String kwartet

Andere topmuzikanten in het genre

Daarnaast vind je er artiesten zoals:
 • Dirigent/pianist Christian Zacharias
 • Violist Alexander Janiczek en schrijver Richard Holloway
 • The SCO
 • The Tallis Scholars
 • The Belcea
 • Elias
 • Calidore and Castalian String Quartets
 • Theatre of Voices
 • Paul Hillier
 • Renaud Garcia-Fons
 • Sean Shibe

Jonge muzikale talenten worden gekoesterd

Bijzonder aan het East Neuk Festival is dat jonge getalenteerde musici gekoesterd worden en via het festival een kans krijgen om met muzikanten van wereldklasse te mogen samenspelen. Op deze manier leren de jonge musici het repertoire kennen van de gevestigde orde, wat van grote invloed zal zijn op de toekomstige ontwikkeling van deze talenten.

Ook de zich bewezen hebbende musici worden niet vergeten. Zij mogen hun bijdrage leveren aan alle geïnteresseerden door een nieuw stuk te componeren geïnspireerd door de omgeving, historie of erfgoed van East Neuk.

Nominaties East Neuk Festival

Het East Neuk Festival is anno 2019 twee keer genomineerd voor de 'Royal Philharmonic Society Award for Audience Development' en ze wonnen ook de 'Scottish New Music Award' in 2019 voor het Lost at Sea project.

Stijgend bezoekersaantal op het East Neuk Festival

Het aantal bezoekers dat jaarlijks het East Neuk Festival aandoet is van 700 in 2005 gestegen naar ongeveer 25.000 in 2019. Het festival wordt, anno 2019, gesteund door veel sponsoren zodat de toegangsprijs relatief laag gehouden kan worden.
© 2019 - 2020 Writeright, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tønder Festival in DenemarkenTønder Festival in DenemarkenElk jaar is in Tønder het Tønder Festival. De veertigste editie, in 2014, wordt gevierd met oude en nieuwe vrienden, met…
Food and Drink festivals in EngelandFood and Drink festivals in EngelandHet najaar is het ideale moment voor wie van lekker eten houdt, zeker in Engeland waar ze als nergens anders de vruchten…
The madness: TomorrowlandTomorrowland is een grootschalig Belgisch festival dat doorgaat in Boom en georganiseerd wordt door ID&T België.
Oerol Terschelling de OndernemersClubOerol Terschelling de OndernemersClubOerol is het festival van locatietheater en muziek op Terschelling. Tienduizenden mensen bezoeken het eiland om cultuur…

Pathé Events: Ladies Night, Unlimited Night & Gay NightPathé Events: Ladies Night, Unlimited Night & Gay NightBij bioscoopketen Pathé kun je in diverse steden terecht voor een avondje uit tijdens de Pathé Events. Zo worden er Ladi…
4DX-films bij Pathé: speciale effecten in de bioscoop4DX-films bij Pathé: speciale effecten in de bioscoopEen bioscoopbezoek is altijd een leuk uitje. Popcorn, een drankje, en klaar om de nieuwste blockbuster te zien. Tegenwoo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Svendbr, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://www.eastneukfestival.com/
 • https://en.m.wikipedia.org/wiki/East_Neuk_Festival
 • https://www.theguardian.com/travel/2009/may/03/east-neuk-fife-scotland-st-andrews

Reageer op het artikel "East Neuk Festival in Schotland, sfeervolle kamermuziek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writeright
Laatste update: 24-08-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!