InfoNu.nl > Muziek en Film > Entertainment > Verfilmingen 2009 - Van boek naar film

Verfilmingen 2009 - Van boek naar film

Marley and Me van John Grogan, Shutter Island van Dennis Lehane, Slumdog Millionaire van Vikas Swarup, Drowned Sorrow van Vanessa Morgan, Dossier K van Jef Geeraerts, The Reader van Bernard Schlink, Angels and Demons van Dan Brown… Het zijn slechts enkele voorbeelden van bestsellers en auteurs die in 2009 een verfilming hebben gekregen.

Slumdog Millionaire – Vikas Swarup

Slumdog Millionaire van Vikas Swarup is het verhaal van een Indische jongen uit de sloppenwijken die een gigantisch geldbedrag wint dankzij een spelletje op tv. De rode draad van het boek komt overeen met die van de film, maar de belevenissen van de hoofdpersoon verschillen. Hoewel Slumdog Millionaire verschillende Oscars won, heeft de film ook tegenstanders. Eén van die tegenstanders is de bekende auteur Salmon Rushdie die zegt dat Slumdog Millionaire vol tegenstrijdigheden zit.

Marley And Me: Life and Love with the World’s Worst Dog – John Grogan

Het boek Marley And Me: Life and Love with the World’s Worst Dog is een verzameling van de columns die journalist John Grogan schreef voor de Philadelphia Enquirer. Dankzij deze column-stijl leest het boek gemakkelijk weg. Bovendien zijn de waargebeurde verhalen over hoe de hond Marley in het gezin Grogan terecht kwam, welke ondeugende dingen hij deed, en hoe hij door zijn ziekte het gezin opnieuw moest verlaten, zowel hartverwarmend als grappig. Het boek bevat ook talrijke foto’s van de echte Marley. Naar aanleiding van het succes van zowel boek als film, verschenen er ook 4 boekjes voor kinderen over Marley de hond: Marley, Marley Goes To School, A Very Marley Christmas en Bad Dog, Marley!

Drowned Sorrow – Vanessa Morgan

Vanessa Morgan staat bekend als de vrouwelijke versie van Stephen King. Het duurde dan ook niet lang voor haar griezelige thriller Drowned Sorrow een verfilming kreeg. In dit beklijvende verhaal worden een moeder en haar tienerdochter het slachtoffer van een sekte. De leden van deze groepering zijn een soort van spoken die zich kunnen voortbewegen via water. De Amerikanen zijn dol op dit boek.

The Reader (aka De Voorlezer) – Bernhard Schlink

Een jonge Duitser begint een romance met een oudere vrouw die ervan houdt dat hij haar passages uit de wereldliteratuur voorleest. Bijna tien jaar later woont hij als student in de rechten een rechtszaak bij waarin zijn vroegere minnares één van de aangeklaagden is. Ze kan alleen vrijgesproken worden indien hij kan bewijzen dat ze niet kan lezen of schrijven. Alleen wil ze niet dat haar geheim wordt onthuld. Dit aangrijpende verhaal werd verfilmd met Kate Winslet en Ralph Fiennes.

Angels and Demons: Het Bernini Mysterie – Dan Brown

Het vervolg op Dan Browns De Da Vinci Code krijgt opnieuw Tom Hanks in de hoofdrol. In Angels and Demons komt zijn personage erachter dat de geheime gemeenschap Illuminati nog steeds bestaat en dat deze een tijdbom in het Vaticaan heeft geplaatst. Zal hij de bom kunnen vinden alvorens die ontploft?

The Curious Case of Benjamin Button (aka De Wonderbaarlijke Geschiedenis van Benjamin Button)

David Fincher, de regisseur van Seven en Fight Club, waagt zich aan de verfilming van F. Scott Fitzgeralds 66 pagina’s lange verhaal uit 1922. Het basisgegeven dat een man oud geboren wordt en vervolgens alsmaar jonger wordt, is de enige overeenkomst tussen boek en film. Met topsterren Brad Pit en Cate Blanchet.

Shutter Island – Dennis Lehane

Als u weet dat Dennis Lehane de auteur is van Mystic River en Gone Baby Gone, dan begrijpt u dat er met Shutter Island maar weinig fout kan gaan. Shutter Island gaat over een U.S. Marshal die op zoek gaat naar een moordenares die ontsnapt is uit een instelling voor geesteszieke criminelen en die zich waarschijnlijk schuilhoudt op het afgelegen eiland Shutter Island. Martin Scorcese regisseert en Leonarde DiCaprio speelt de hoofdrol.

Dead and Gone – Harry Shannon

Saai, langdradig en ongeïnspireerd horror verhaal over een man die geplaagd wordt door de geest van zijn overleden echtgenote. Of is het zijn eigen onderbewuste die hem parten speelt? Auteur Harry Shannon speelt een gastrolletje in deze ultra low-budget film.

Dossier K – Jef Geeraerts

De opvolger van De Zaak Alzheimer krijgt opnieuw Koen De Bouw en Werner De Smedt in de voornaamste rollen. Jan Verheyen vervangt Erik Van Looy als regisseur in dit verhaal over een Albanees die als huurmoordenaar werkt.
© 2009 - 2017 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 2008De Oscarwinnaars 2008De Academy Awards van het jaar 2008. De beste films van dit jaar waren Slumdog millionaire, The curious case of Benjamin…
Beste boek verfilmingen 2010Welke zijn de beste boek verfilmingen van 2010? Was het de verfilming van A Single Man van Christopher Isherwood, The Ru…
A Christmas Carol: het boek, de film en het spelA Christmas Carol: het boek, de film en het spelMeer dan 150 jaar na het verschijnen van het boek A Christmas Carol is het verhaal van Charles Dickens nog steeds actuee…
Recensie: John Grogan - Marley & MeRecensie: John Grogan - Marley & MeWat is ie lief! Wat een schatje! Mag ik ‘m aaien? Zijn de kreten die je hoort wanneer je met een pupje op straat loopt.…
Secrets Of The Millionaire MindSecrets Of The Millionaire Mind'Secrets Of The Millionaire Mind' is de bestseller van auteur T. Harv Eker. Na dit boek bleef het niet stil en al gauw v…

Reageer op het artikel "Verfilmingen 2009 - Van boek naar film"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Avalon
Gepubliceerd: 02-07-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Schrijf mee!