InfoNu.nl > Muziek en Film > Entertainment > Kaartverkoop: Omstreden verkoop van ticketbureaus

Kaartverkoop: Omstreden verkoop van ticketbureaus

Kaartverkoop: Omstreden verkoop van ticketbureaus Er is veel te doen rondom ticketbureaus die kaarten voor concerten en festivals opkopen en deze weer voor veel meer geld proberen door te verkopen. Zowel de politiek als artiesten zelf hebben bezwaar tegen deze manier van optreden. Er is intussen ook een wet in de maak die iets tegen deze praktijken probeert te doen. Er is veel te doen om de online ticketbureaus. Ze staan onder voortdurende kritiek vanwege de hoge prijzen die zij vragen voor onder andere festival- en concertkaarten. De ticketbureaus kopen de kaarten goedkoop op in de voorverkoop en verkopen deze later online weer door voor veel hogere prijzen. Soms wordt er twee keer zoveel gevraagd voor een concert. Deze methode werkt vooral bij concerten die snel zijn uitverkocht. Doordat er grote groepen kaarten worden ingekocht wordt er bewust schaarste gecreëerd. Naast ticketbureaus zijn er ook veel particulieren die kaarten kopen en die vervolgens via sites als Marktplaats aan de man proberen te brengen.

Bezwaar van artiesten tegen dure kaartverkoop

Veel artiesten hebben ook bezwaar gemaakt tegen de woekerprijzen. Zij willen het liefst dat de echte fans ook toegang hebben tot hun concerten. Ook bezorgen de hoge prijzen hun een slechte naam. Daardoor denken fans dat zij geldwolven zijn. Dit terwijl het grootste deel van het geld helemaal niet bij hen terecht komt, maar bij de ticketbureaus. In het verleden heeft onder andere Youp van 't Hek een optreden afgelast omdat de meeste kaarten tegen de bedoeling in voor veel geld werden verkocht door ticketbureaus. De kaarten koste in de voorverkoop dertig gulden, maar werden via de ticketbureaus voor prijzen van 500 gulden verkocht. Dit gebeurde bij zijn oudejaarsconference. Hij zei dat hij voor gewone mensen wilde optreden, en voor een intelligent publiek, en dat hij mensen die zoveel voor een kaart betaalden daar niet toe rekende.

Kaartverkoop online

De Socialistische Partij is bezig met een wet tegen de woekerprijzen. Dit gebeurt op initiatief van het Kamerlid Arda Gerkens. Zij stelde Kamervragen nadat zij er achter kwam dat er geen kaarten meer waren voor een concert van de Arctic Monkeys in de Melkweg. Zij vond dat op culturele evenementen niet gespeculeerd mocht worden. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken gaf aan dat hij niet kon optreden tegen deze praktijken. Gerkens liet daarop weten met een eigen wetsontwerp te komen. Heemskerk zei dat hij daar erg blij mee zou zijn.

Maatregelen die de politiek kan nemen tegen ticketbureaus

Er zijn verschillende maatregelen die de politiek kan nemen om te voorkomen dat de ticketbureaus door gaan met hun handel. Ten eerste is dat door een wettelijke beperking aan hen op te leggen, bijvoorbeeld dat zij maar tien procent winst mogen maken op de doorverkoop van een ticket. Een tweede maatregel kan zijn om de tickets op naam te verkopen. Het nadeel hiervan is dat het wel veel werk kost, ook omdat er de namen dan allemaal bij aankomst moeten worden gecontroleerd. Ook zullen er minder mensen zijn die op het laatste moment nog een kaart kopen. Bij voetbal is deze methode wel gebruikelijk. Een laatste mogelijkheid is om een beperking in te stellen op het aantal kaarten dat een persoon kan kopen. Daardoor wordt er voor ticketbureaus in ieder geval lastiger massaal veel kaarten in te kopen.
© 2010 - 2020 Simcha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Doorverkoop kaartjes voor concerten voorlopig niet verbodenDoorverkoop kaartjes voor concerten voorlopig niet verbodenMojo Concerts is het bedrijf dat in Nederland de kaartverkoop doet voor popconcerten. Zwarthandel is een groot probleem.…
TicketSwap: Veilig een e-ticket kopen of verkopenTicketSwap: Veilig een e-ticket kopen of verkopenStel, een paar weken geleden heb je kaartjes weten te bemachtigen voor het concert van Justin Timberlake en je kijkt er…
Tien vragen over het E-TicketWie een vlucht boekt op internet, heeft buiten een e-mail en een boekingsnummer niet veel in de hand. Eigenlijk is dit e…
Goedkope vliegtickets boeken: waar en waarom?Goedkope vliegtickets boeken: waar en waarom?Goedkope vliegtickets: goedkoopste vliegvakanties boeken. Vliegen kan steeds goedkoper. Via internet zijn er diverse aan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stampf, Pixabay

Reageer op het artikel "Kaartverkoop: Omstreden verkoop van ticketbureaus"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Simcha
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!