InfoNu.nl > Muziek en Film > Entertainment > Carnavalshits 2011: van après-ski tot vasteloavend hits

Carnavalshits 2011: van après-ski tot vasteloavend hits

De carnavalshits van 2011, voor de carnavalsdagen van 5 t/m 8 maart, vooral gezongen onder de grote rivieren, zijn inmiddels bekend gemaakt. Meer over "Hollandse carnavalsnummers", zoals het legendarische "Willempie" van André van Duin, "Mien waar is mijn feestneus" van Toon Hermans, het LVK, het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer, après-ski hits die het goed doen tijdens de carnavalsdagen, Arie Ribbens, De Deurzakkers en andere curiosa zoals Gré Parelmoer, Danny Panadero en Bennie Solo.

Carnavalshits 2011

De carnavalsliedjes voor het carnaval dat dit jaar plaats vindt van 5 t/m 8 maart worden langzamerhand bekend gemaakt en zijn, zoals gebruikelijk, weer in verschillende categorieën in te delen.
 • Hollandse hits
 • Limburgse vasteloavond liedjes
 • après-ski hits
 • het platte genre; vaak studentikoze liedjes met dubbelzinnige teksten, die meeliften op de carnavalshausse

Om te beginnen meer over het "Hollandse" carnavalslied, waar vooral André van Duin al jarenlang een meester in is, van Willempie (1977) tot Ome Cor heb een drilboor (2010). In 2009 bracht hij nog weer een redelijke klassieker uit: balletjes van de Koningin, die momenteel nog weer flink door Coen & Sander gepromoot wordt. In de Coen en Sandershow van 18 februari 2011 was er nog contact met André van Duin. In dat gesprek gaf hij aan dat er dit jaar i.v.m. al zijn andere drukke werkzaamheden geen carnavalssingle van hem verschijnt.

Begin zeventiger jaren scoorde Toon Hermans al een klassieker met Mien waar is mijn feestneus. Denk verder aan Arie Ribbens (Polonaise Hollandaise), De Havenzangers, Wim Kersten (Bloemetjesgordijn) en Vader Abraham. Tegenwoordig zijn de representanten de Gebroeders Ko en bands als De Sjonnies maar ook de Brabantse New Kids en nog altijd de Deurzakkers.

Limburgse Vasteloavend liedjes en het LVK

Sinds 1977 wordt elk jaar in Limburg het LVK georganiseerd, het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Vasteloavend is de Limburgse prozaïsche benaming voor het carnaval. Het werd in 1976 bedacht om de invloed van de "commerciële Nederlandstalige carnavalsmuziek" te verminderen. de Het LVK is een jaarlijkse wedstrijd waarin het beste Limburgse vastelaovesleedsje wordt gekozen, vanzelfsprekende in de Limburgse taal. De opzet is als die van een songfestival, compleet met voorronden, stemrondes en een finale.

Potentiële deelnemers dienen hun liedje uiterlijk begin december, voorafgaand aan het carnaval aan te leveren. In december beoordeelt de hoofdjury van het LVK alle inzendingen en laat 60 nummers doorgaan naar de halve finales, die in januari worden uitgezonden op de regionale zender L1.

Uit de liedjes die daaruit voort komen worden wordt het beste vastelaovesleedsje gekozen. De LVK finale 2011 is op 18 februari gehouden in het Noord-Limburgse Panningen, in evenementenhal "de Heuf" (Bevo-sporthal) gehouden. Daar werd bepaald wie de opvolger is geworden vanW-Dreej, (uit Venlo), die met het liedje Vandaag wonnen in 2010.

De 19 finalisten voor LVK 2011

 • Sjpastelaovend (Urmond)
 • Zoeë kèn ich t ouch (Reuver)
 • D'n Truukwaeg (Grubbenvorst)
 • Limburg haet 't allemaol (Meerssen)
 • Wo zit 't bie dich? (Hulsberg)
 • Knalle mit z'n alle (Geleen, Lindenheuvel)
 • Oh wat ing nach Merie (Gulpen)
 • Vastelaovendj in Limburg (Montfort)
 • Leefde Alaaf ! (Het leedje van de verlaege Prins)( Susteren)
 • Doe bes geweldig (Sittard)
 • D'r scepter (Heerlen)
 • Same plezeer, op ós eige meneer (Gulpen)
 • W-Dreej: Kôm´s kiéke beej ôs (Venlo)
 • Jo de la (Sittard)
 • Veer höbbe 't (Limbricht)
 • De straot op...! (Maastricht)
 • Meneer de Pliessie (Venlo)
 • Ich weit van toête noch blaoze (Weert)
 • Plekt....det ut verrekt (Kessel-eik)

In de finale op vrijdag 18 februari kwam net als vorig jaar W-Dreej als winnaar uit de bus, nu met het vastelaovesleedje 'Kôm 's kiéke beej ôs' Met 112 punten liet de groep 18 andere kandidaten achter zich. Een tijd lang ging de strijd om de titel tussen twee groepen uit Venlo. Het nummer 'Meneer de Pliessie' van Bram en Ruud werd uiteindelijk vierde.

De Deurzakkers: Wij doen vannacht het licht wel uit

De Deurzakkers, bestaande uit het Brabantse duo Willem en Clemens van Schijndel brengen sinds 1975 al bijna ieder jaar een carnavalssingle uit. Zak es lekker door, Doe een stapje naar voren, Het feest kan beginnen (want wij zijn binnen) , Het is hier binnen beter dan buiten en Doe 'n stapje naar voren zijn stuk voor stuk carnavalstitels van hun hand die zijn blijven hangen.

In 2011 hopen ze een hit te scoren met Wij doen vannacht het licht wel uit.

Arie Ribbens: Met jouw word ik 100

De Eindhovense zanger Arie Ribbens, inmiddels 73, bracht eind januari 2011 de single Met jou word ik 100 uit.
Het liedje is een groot eerbetoon aan zijn vrouw die hem steunde tijdens de periode dat Arie geveld was door longkanker, die inmiddels overwonnen is. De bijbehorende videoclip is opgenomen in de favoriete kroeg van Ribbens in Uelsen, Duitsland, waar hij al geruime tijd woont. De single is opgenomen in Exloërmond in de studio van Martin Sterken. Het tweede nummer dat op de cd staat heet Omdat ik van je hou.
Arie Ribbens werd beroemd in de tachtiger jaren met hits als Brabantse nachten en Polonaise Hollandaise.

Gré Parelmoer: Ik ben een bèh bèh berggeit

De Groningse Gré Parelmoer geniet inmiddels landelijke bekendheid door haar deelname aan de voorronden van Popstars in 2009. Met haar platina blonde pruik en roze outfits wist ze de aandacht te trekken en vast te houden. In het SBS-programma "De 25 (meest hilarische kandidaten aller tijden)" bereikte ze de zesde plaats.
Met haar liedje Ik ben een bèh bèh berggeit kwam ze in januari 2011 op 64 binnen in de single top 100, als één van de eerste hits van het jaar, uitermate geschikt voor de après-ski en het carnavalsseizoen.

Gebroeders KO: Helikopter Karnavalesk en Wunderbar; twee carnavalshits!

In de zomer van 2010 kwam van de Gebroeders Ko al het nummer Helikopter op de markt, dat nu voor het carnaval en de après- ski periode opnieuw is uitgebracht als Helikopter Karnavalesk. Het liedje komt ook in België uit.
De gebroeders zijn ook echte broers: Ton en Gerard Koopmans. Ze zijn al actief sinds 2002 en spelen met hun liedjes vaak in op heersende trends en kreten zoals Doe De Dael O Ring (promotie puzzelring), Nie Prate Nie & Nie Zinge Nie (kreet reclame van KPN) en Vuvuzela (WK 2010).

Ook het tweede liedje van de gebroeders dat momenteel uit is, getiteld Wunderbar is zo mogelijk een nog groter succes. Een unicum voor een artiest: twee grote carnavalshits tegelijkertijd. Het liedje was ook te horen in de reclamecampagne op de radio voor Maestro om meer te gaan pinnen tijdens de skivakantie in Oostenrijk.

Danny Panadero: Fuk Joe

Danny Panadero, ontdekt door Rob Stenders, brengt het nummer Fuk Joe, een parodie op al die nummers met Fuck You in de titel, wat tegenwoordig heel normaal blijkt te zijn. In de tekst is de veelzeggende regel " Ik heb een hit, omdat er fuck you in zit" opgenomen. Denk daarbij aan Lily Allen's Fuck You, F**k You, het gelijknamige nummer van Cee-Lo Green en F**kin' Perfect, van Pink. Een voorbeeld van een liedje dat meelift tijdens de carnaval, in het "platte" genre.

Patty Brard: Morgen kan alles anders zijn

Patty Brard maakte al in januari bekend dat ze zich in het feest- en snabbelcircuit gaat storten. Ze voegde gelijk de daad bij het woord met haar carnavalssingle Morgen kan alles anders zijn. Ze is er gelijk al mee genomineerd voor een radioprijs, samen met Arie Ribbens, De Deurzakkers en De Gebroeders Ko. Ze strijden samen om de RADIONL Carnavals Kneiter 2011-Award, van het radiostation RADIONL. De winnaar wordt op 4 maart bekend gemaakt.

Bennie Solo: Toos Boos

De Nijmeegse entertainer Bennie Solo (slogan single...maar nooit alleen) timmert al een periode aan de weg en kan geboekt worden voor een avondvullende show. (Nederlandstalige meezingers en seventies hits) Ook op het carnavalsgebied is hij actief. Op dinsdag 18 januari 2011 werd zijn carnavalssingle Toos Boos opgenomen, een bewerking van ex-Sjonnies-gitarist Konstantijn Ruysdael van een nummer van de Nijmeegse componiste Marloes Hanff. Opnames voor de clip vonden plaats op donderdag 20 januari in Cafe de Derde kamer in Nijmegen . In 2010 had Bennie Solo al een regionale carnavalshit met het nummer Polonaise Achteruit.

Jetti Palletti: Waar Zijn De Mannen

Jetti Palletti, de artiestennaam van Jet Westerhuis uit Tilburg, is sinds 2008 actief op het platenlabel van Captain Rob Records, de platenmaatschappij van o.a. Frans Duijts en De Sjonnies. In de aanloop naar carnaval 2011 en het après-ski seizoen bracht zij de single Waar Zijn De Mannen uit.
Het is een bewerking van de jaren zeventig hit Lay Your Love On Me van de Engelse band Racey.

DJ Maurice ft. Huub Hangop & Gregor: Houdoe

Nederlandse cover van Hello, van Martin Solveig & Dragonette, de hit van Serious Request 2010.
De single cd heeft 3 nummers:
 • 01. Houdoe (Algemeen Beschaafd Nederlands)
 • 02. Houdoe (Algemeen Beschaafd Brabants)
 • 03. Hallo (ft. Gregor)

De Sunnyboys: Ik Heb Zin in Bier

Medio januari 2011 lanceerden De Sunnyboys, een feestband die al sinds 2005 aan de weg timmert, hun feestsingle Ik heb zin in bier, een meezinger met een hoofdrol voor de accordeon. De band bestaat uit Arnoud Kastelijns, Jan Koning, Rodney van Zwol en Stefan Storm, allen afkomstig uit Oosterhout, in de buurt van Oeteldonk (Breda). Het nummer lijkt losjes geïnspireerd op The Banjo Man, van de Volendamse band BZN. Eind januari 2011 bleek het nummer al aan te slaan, getuige de notering in de single top 100.

De Alpenzusjes: Naar Voren, Naar Achter

Het duo De Alpenzusjes (oorspronkelijk met Carla Janssen en Hanny Tholen) die voornamelijk Nederlandstalige “Tiroler” schlagermuziek op het repertoire hebben staan, werd opgericht in 1980. Na 29 jaar in diverse bezettingen stopten ze in 2009.
Nu in 2011 zijn er twee nieuwe Alpenzusjes aangezocht, te weten de beide Brabantse meiden Chantal van Geelen (Den Dungen) en Apolonia Gort (Woudrichem) en zijn ze weer actief in het feestcircuit.

De nieuwe, jongere uitvoering van de Alpenzusjes doen, niet onverdienstelijk, gezien een notering in de single top 100 begin februari, een gooi naar een carnavalshit met het liedje Naar Voren, Naar Achter. Het up-tempo carnavalsliedje is een cover van het nummer 2 Times van Ann Lee een liedje dat in veel landen in 1998 een hit was.

Ronnie Ruysdael: Hé, lieve schat... (heb'ie een gaatje...)

Ronnie Ruysdael (Jan Rabber uit Nijmegen), voorheen één van De Sjonnies bracht, niet zonder succes gezien zijn top 50 notering, de single met de dubbelzinnige titel Hé, lieve schat... (heb'ie een gaatje...) uit. Het liedje komt van zijn nieuwe CD getiteld "Oud en Nieuw". Het is een cover van Think it all over van Sandy Shaw uit 1969.

Dikdakkers: De Dikdakkersdans

De Dikdakkersdans is een uptempo nummer in een country-jasje, compleet met "fiddle", ook present in de hitlijst vanaf februari 2011. Het wordt vertolkt door het partyduo De Dikdakkers uit Meppel, bestaande uit Hans Voogd en Anton Geert. De tekstschrijver is Bram Koning, Hans Aalbers heeft het arrangement voor zijn rekening genomen. De als carnavalskraker bedoelde single verscheen in januari 2011 en werd uitgebracht door Berk Music. De naam ” Dikdakkers” ontstond vanuit het woord dikdakken, wat zoiets betekent als eten, drinken en feestvieren.

De Dikdakkers werden al in 2006 uitgeroepen tot Meppelers van het Jaar, omdat ze de naam van Meppel het best hadden uitgedragen buiten de stad. Dat deden zij vooral tijdens het WK-voetbal in Duitsland. Het duo trad toen niet alleen op in alle speelsteden van het Nederlands elftal, maar was ook te gast in menig programma op TV t.g.v. het WK. Schreeuw voor de Oranje Leeuw was de titel van hun toenmalige Oranje-hit. Pierre Kartner bestempelde het WK-liedje destijds bij RTL 4 tot de Voetbalhit van 2006.

Lees verder

© 2011 - 2019 Kroezenier, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De grootste carnavalskrakersCarnaval staat synoniem met gezelligheid en gekheid. Tijdens carnaval verkleden we ons en trekken we de gekste kleren aa…
Feestmake-up? Drie stappenplannen, met bijpassend kapselFeestmake-up? Drie stappenplannen, met bijpassend kapselPartytime? Jouw droom om op een feestje te schitteren als een ster, wordt vervuld met deze drie party-looks. Kies voor g…
Drinkgordel met bidons gebruiken tijdens het hardlopenDrinkgordel met bidons gebruiken tijdens het hardlopenAls je gaat hardlopen is het fijn om altijd wat te drinken bij je te hebben. Het in de hand met je meedragen van een bid…
Feest make-up aanbrengenFeest make-up aanbrengenEen avondje uit, een feestje, een diploma uitreiking, feestdagen? Je make-up mag je hierop aanpassen, het mag allemaal w…
The Sims 3 en uitbreidingspakkettenThe Sims 3 en uitbreidingspakkettenThe Sims 3 is het vervolg op het daverende succes van zijn twee voorgangers: The Sims en The Sims 2. Het spel is versche…
Bronnen en referenties
 • www.dedeurzakkers.nl
 • www.stichtinglvk.nl
 • www.gre-parelmoer.nl
 • http://dutchcharts.nl
 • www.captainrobrecords.nl
 • Nedertaler.web-log.nl
 • www.dikdakkers.nl
 • www.bcmeppel.nl
 • 4nieuws.nl

Reageer op het artikel "Carnavalshits 2011: van après-ski tot vasteloavend hits"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kroezenier
Laatste update: 09-04-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!