InfoNu.nl > Muziek en Film > Entertainment > Graspop Metal Meeting - Belgisch Metal Festival

Graspop Metal Meeting - Belgisch Metal Festival

Graspop Metal Meeting - Belgisch Metal Festival Graspop Metal Meeting is een jaarlijks 3-daags festival in de plaats Dessel in België, waar veel mensen naartoe komen en veel bekende (metal)bands optreden. Enkele bekende bands die er al geweest zijn zijn Iron Maiden, The Misfits en Motörhead.

Graspop Metal Meeting

Graspop of GMM is een festival dat voor het eerst gehouden werd in 1986. Sindsdien vindt het jaarlijkse 3-daagse metalfestival plaats in Dessel in België. Hoewel er nu van over de hele wereld metal-, rock- en punkbands naartoe komen was het oorspronkelijk niet de bedoeling dat het een metal festival zou worden. In 1995 waren de hoofdacts namelijk van een heel ander genre. De artiesten die in dat jaar optraden waren namelijk Joe Cocker en Simple minds. Toen deze artiesten op het 10-jarige jubileum zouden komen optreden was er erg weinig animo voor. De organisatie besloot te onderzoeken waardoor er zo weinig opkomst was. Toen de organisatie naar het aantal bezoekers van het jaar 1994 keek toen bands als Motörhead en The Ramones kwamen, zagen ze dat er toen meer mensen kwamen als er ''hardere'' bands optraden. Ze zijn toen overstag gegaan en hebben er een metalfestival van gemaakt. Het is wel opvallend dat ondanks het relatief kleine festival terrein (4 kilometer) er jaarlijks relatief veel (142.000) bezoekers naar dit festival komen. Elk jaar komen er nieuwe onbekende maar ook oude bekende metalbands om op te treden. In het totaal staan er altijd 75 bands op het programma die verdeeld zijn over drie podia. Natuurlijk staan de bekendere bands, zoals Megadeth en Guns 'n Roses, op de mainstage en de minder bekende bands, zoals Mastodon, op de sidestages.

Locatie

Sinds 1986 werd het festival op De Witte Berg gehouden. In 1998 werd besloten dat deze locatie niet meer geschikt was voor het festival en zijn ze op zoek gegaan naar een nieuw terrein. Al gauw vonden ze de nieuwe locatie waar voortaan Graspop Metal Meeting plaatsvindt; op De Boeretang in Dessel in België. Ook voor deze locatie werd in 2009 besloten dat het terrein te klein was voor het festival. Daarom zijn ze verplaatst naar de honderd meter verderop liggende: De Stenehei, eveneens in Dessel in België.

Kosten en Toegang

DagenTicketVIPticketCamping
1 80,- 45,- (+ 80,- voor de dagticket) 15,-
3150,-105,- (+ 150,- voor de 3 daagse ticket)45,-

De voordelen van een VIPticket zijn:

 • Een parkeerplaats dicht bij het festivalterrein.
 • Toegang tot de VIPlounge.
 • Toegang tot de snelkassa.

Om iets te kopen op het festival, zoals eten, drinken of toegang tot de markt, moet je graspopmunten hebben. Deze zijn te halen voor 2,25 in de voorverkoop en 2,50 als je ze gedurende het festival koopt. De graspopmunten in de voorverkoop zijn alleen beschikbaar in pakketten van 22 munten, waar je 50,- voor betaald.

In principe moet je 18 jaar zijn om op het festivalterrein te mogen maar als je een volwassene meeneemt mogen minderjarigen ook het festivalterrein op.

De Muziek

De muziek die op het festival door de bands gespeeld wordt is vooral rock, punk en metal. Van deze drie genres wordt op de dag voordat het 3-daagse festival begint de top 100 gespeeld, waarvan de 100 nummers gekozen zijn door het publiek. Als je een op een nummer wil stemmen, moet je naar de site van Graspop gaan. De 100 nummers met de hoogste stemmen worden gespeeld op deze dag. Op de drie dagen van het festival zelf is muziek te horen van de van tevoren bands die zouden komen. Deze bands zullen een stukje van hun repertoire spelen op één van de stadia.

Bekende bands die al eens op graspop zijn geweest:

 • Black Sabbath
 • Bring me the Horizon
 • Guns 'n Roses
 • Iron Maiden
 • Kiss
 • Limp Bizkit
 • Megadeth
 • Misfits, The
 • Motörhead
 • Ozzy Osbourne
 • Slayer
 • Slipknot
 • Within Temptation
© 2012 - 2018 Tool, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Emo - JongerencultuurEmo is een stijl die van oorsprong is ontstaan uit nieuwe muziek in de jaren 90 van de vorige eeuw. Emo's worden vaak ge…
Metal, niet alleen satan en geweldMetal, niet alleen satan en geweldMetal, voor veel mensen een directe associatie met de duivel, harde muziek, jongens en mannen met lang haar en geweld. V…

Reageer op het artikel "Graspop Metal Meeting - Belgisch Metal Festival"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tool
Laatste update: 21-02-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Schrijf mee!