InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Innocence of Muslims, een Controverse
nieuws uitgelicht

Innocence of Muslims, een Controverse

Er zijn nauwelijks mensen die de film hebben gezien, maar de controverse is enorm. Innocence of Muslims is een film over het leven van de profeet Mohammed (vzmh). Een film waarin hij wordt afgeschilderd als een pedofiel en gewetenloze moordenaar. Terwijl de meeste mensen tot nog toe alleen de trailer hebben gezien zijn er al doden gevallen en worden overal in de moslimwereld Amerikaanse ambassades bestormd.

De Film Innocence of Muslims

Degenen die de trailer hebben gezien zijn vrijwel unaniem: het is een draak van een film. Slecht geacteerd, slecht gefilmd, een slecht verhaal. Waarom dan toch die ophef? De film brengt weinig nieuws voor degenen die een afkeer hebben van de Islam. De profeet Mohammed (vzmh) wordt afgebeeld als een soort van pedofiel en iemand die voortdurend met het zwaard in de hand dood en verderf zaait. Voor moslims is dit afschuwwekkend. Op de eerste plaats is een afbeelding van de profeet al verboden in de Islam, wanneer daar dan ook nog dergelijke aantijgingen aan toe gevoegd worden kan men er op rekenen dat de hel losbreekt bij moslims.

De filmmaker

Vooralsnog is niet helemaal duidelijk wie er achter de film zit. Aanvankelijk zou het gaan om een Israëlisch-Amerikaanse filmmaker die de film had gemaakt met behulp van rijke Joodse donoren. Vervolgens werd gedacht aan uit het Midden-Oosten afkomstige Christenen, met een enorme afkeer van de Islam. Nu is het ene Bacile, die zegt een Jood uit Californië te zijn, die de film heeft gemaakt met vijf miljoen dollar afkomstig van 100 rijke Joden. Maar ook dit verhaal is zeer onwaarschijnlijk.

Mensen die hebben meegewerkt aan de film, acteurs en crewleden, zijn op het verkeerde been gezet. Hen werd verteld dat het om een film met de titel 'Dessert Warrior' zou gaan en de anti-Islamitische dialogen zijn later toegevoegd met andere stemmen.

Trailer

De eerste trailer, die in juli 2012 uitkwam, kreeg nauwelijks aandacht. Die aandacht kwam er pas toen de trailer naar het Arabisch werd vertaald en Morris Sadek, een Egyptisch-Amerikaanse Christelijk activist zette het filmpje op zijn Facebook pagina, omdat die voor hem de 'waarheid' over de Islam vertelde. Hiermee kwam het balletje aan het rollen. Al-Nas, een Egyptische zender begon fragmenten uit te zenden en hierop volgden de rellen in Libië en Egypte, die vervolgens oversloegen naar veel andere moslimlanden zoals Jemen en Soedan.

Doel van de Film

De makers van de film krijgen helaas wat ze willen: Een woedende massa moslims die ambassades bestormen en zich in de ogen van het Westen belachelijk maken. Voor hen het ultieme bewijs dat moslims idioten zijn. De fim is gemaakt om dit soort reacties uit te lokken, in plaats van hier op gepaste wijze op te reageren worden mensen die met de film niets te maken hebben het slachtoffer. Mensen die misschien niet eens van het bestaan van de film afwisten. Het zou veel wijzer zijn geweest om op een andere manier met deze film om te gaan. Er geen aandacht aan te schenken. Het is een walgelijke film, die al die aandacht niet verdiend. Het beste zou zijn de film zo snel mogelijk te vergeten, vanuit ieder oogpunt: moreel, artistiek en menselijk, maar daar is het nu te laat voor.

Door op deze manier zoveel aandacht aan de film te geven hebben de makers bereikt wat ze wilden: Ze hebben de moslims uit hun tent gelokt en krijgen op deze manier aandacht voor hun flop, die ze anders nooit zouden hebben gekregen.

Respect

Het is jammer dat er opnieuw haat gezaaid wordt op deze manier tussen moslims en niet-moslims. De filmmakers hebben hun recht op vrije meningsuiting misbruikt door zeer welbewust miljoenen moslims te kwetsen. Dat je het recht hebt om te zeggen wat je wilt wil nog niet zeggen dat je respect en goede manieren overboord moet gooien. Sommige moslims hebben op een totaal verkeerde manier gereageerd en mensen die niets met de film van doen hebben het slachtoffer laten worden van hun woede. Het is kortom een situatie die alleen maar verliezers oplevert en opnieuw een poging om de kloof tussen moslims en niet-moslims te vergroten.

Lees verder

© 2012 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): SawdaSawda was de tweede vrouw van Mohammed, met wie hij trouwde na de dood van Khadija. Zij was degene die voor zijn dochter…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MariaMaria was een vrouw van christelijke komaf. De bronnen zijn niet helemaal duidelijk of ze zijn vrouw was of een concubin…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): SafiyaSafiya maakte kennis met de profeet als gevangene, ze maakte deel uit van de 'buit' die het leger gemaakt had bij de sla…
Traditie binnen de Islam: SunnahBinnen de Islam wordt vaak het woord Sunnah gebruikt. Maar wat is de Sunnah precies?En wat is het verschil tussen hadith…

Reageer op het artikel "Innocence of Muslims, een Controverse"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 11-10-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Special: Islam Varia
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!