InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Love is All you Need uit Denemarken
recensie

Love is All you Need uit Denemarken

De Deense cinema is hot. The Killing, The Bridge, Borgen, zijn drie series die op het Vlaamse Canvas liepen en het aangrijpende historische drama ‘A Royal Affair’ begon onlangs zijn rondgang in het bioscoopcircuit en wordt nu gevolgd door het pedofieldrama ‘Jagten’ en het lichtvoetigere ‘Love is All you Need’. Voor deze laatste prent werd Pierce Brosnan, het gezicht van James Bond tussen 1995 en 2004, aangetrokken. Een truc om ook de Amerikaanse markt te veroveren?

De belangrijkste personages

  • Ida Op het eerste gezicht heeft deze goedlachse vrouw alles mee: een gelukkig huwelijk, een vaste job als kapster en twee kinderen van wie de dochter gaat trouwen. Maar een kanker zaait roet in het eten en ook haar huwelijk lijkt niet zo rimpelloos als eerst werd gedacht. Haar favoriete vrucht, de citroen, illustreert het zure leven waarin ze is terechtgekomen.
  • Leif lijdt naar eigen zeggen hard onder de ziekte van zijn vrouw, is talloze kilo's vermagerd en moet vechten tegen een depressie. Toch blijft hij haar door dik en dun steunen of is het maar schone schijn?
  • Philip is een norse, in zichzelf gesloten Italiaanse groenten- en fruitondernemer die de dood van zijn vrouw nog steeds niet verwerkt heeft. Hij zorgt voor een prachtige lokatie in Sorrento voor het huwelijk van zijn zoon die hij te veel verwaarloosd heeft omdat hij te erg met zichzelf bezig was en de eenzaamheid opzocht.
  • Astrid is de dochter van Ida en Leif. Ze nodigt haar ouders uit voor haar huwelijk met Patrick op een prachtig Italiaans landgoed. De dag voor haar huwelijk vertrouwt ze haar moeder haar twijfels toe: is hij wel de ware voor haar? Ziet hij haar wel graag genoeg, want zij wil niet zoals vele koppels na een aantal jaar in een scheiding terechtkomen.
  • Kenneth De zoon van Ida en Leif kan niet op het huwelijksfeest van zijn zus aanwezig zijn omdat hij met het leger op missie naar Afghanistan vertrekt, maar hij breekt zijn arm en kan door zijn ziekteverlof tot blijdschap van moeder en zus onverwacht toch aanwezig zijn.
  • Patrick Philips zoon lijkt zielsgelukkig met zijn aanstaande bruid en richt met haar de magnifieke villa op het landgoed van zijn vader in. Op het feest voorafgaand aan de trouwdag is hij razend op een Italiaanse jongen die met zijn bruid flirt. Als hij van haar verneemt dat Alessandro homofiel is, biedt hij zijn excuses aan maar die krijgen een desastreus staartje voor het jonge koppel.
  • Benedicte De schoonzus van Philip is haar leven lang verliefd op hem, maar haar zus kaapte hem indertijd voor haar neus weg. Op het huwelijksfeest van haar neef denkt ze het moment gekomen om haar slag te slaan en laat geen gelegenheid voorbijglippen om hem voor zich in te palmen.

Verhaal

Als het einde van haar chemokuur in zicht is betrapt Ida haar man met een jonge medewerkster van zijn werk op de sofa in de huiskamer. Leif tilt er niet zo zwaar aan, wijt zijn fout aan de ziekte van zijn vrouw die hem psychisch ondermijnde, en pakt zijn koffers. Hij geeft afspraak op het huwelijksfeest van hun dochter. Als ze het vliegtuig naar het feest wil nemen, heeft Ida een aanrijding met Philip in de parkeergarage. Ze leren elkaar kennen en aanvankelijk houdt hij enige afstand, maar ze vliegen toch samen naar Italië.

In de villa stapelen de verwikkelingen zich op: Astrid uit haar twijfels over haar bruidegom aan haar mama, Patrick komt in aanvaring met zijn pseudo Italiaanse concurrent Alessandro, zijn vader, tot ontsteltenis van Ida en haar kinderen, daagt op met Tilde, zijn nieuwe 'verloofde', Philip zoekt toenadering tot Ida die zijn avances wel kan appreciëren, Kenneth gaat op de vuist met zijn vader en Benedikte verklaart haar liefde aan Philip.

De gevolgen op relationeel vlak schudden de hele familie door elkaar: koppeltjes gaan uiteen, andere worden verenigd of herenigd en de kijker wordt naar het einde toe aanvankelijk op het verkeerde been gezet om uiteindelijk toch op een wat voorspelbaar slot uit te komen.

Waardering

De film wordt aangekondigd als een romantische komedie, maar hij graaft dieper. Daar waar je verwacht weer een van die 13 in een dozijn filmpjes te gaan bekijken die platgetreden paden bewandelt, is er veel meer dan dat. Een lach en een traan, ja, maar ook de vreugdes en de teleurstellingen die Eros veroorzaakt, de dramatiek van een zware ziekte die je leven overhoop haalt, de pijn van verlies. Een niet te missen film die een groot publiek moet kunnen aanspreken met als extraatje de prachtige themasong ‘That’s Amore’, door Dean Martin begin van de jaren zestig groot gemaakt voor de film ‘Moonstruck‘ met Cher.
© 2012 - 2019 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wie is James Bond?Wie is James Bond?Generaties zijn opgegroeid met de films van geheim agent James Bond. Wie kent hem niet, de geheim agent met een groot zw…
Skyfall: de 23e James Bond filmSkyfall: de 23e James Bond film50 jaar na de allereerste James Bond-film is hier alweer het 23e deel van de razendpopulaire spion James Bond, ook wel b…
Ian Fleming en James BondIan Fleming en James BondJames Bond is een Engels geheim agent die werd bedacht door de Britse schrijver Ian Fleming. Het karakter van Bond werd…
Filmrecensie After the sunsetrecensieFilmrecensie After the sunsetDeze uit 2004 afkomstige actie comedy werd geregisseerd door Brett Ratner en heeft tal van bekende sterren in de hoofdro…
Het gevaar van ontrouwDe ontdekking dat een partner een verhouding heeft, is een pijnlijke ervaring die een verpletterende uitwerking kan hebb…

Reageer op het artikel "Love is All you Need uit Denemarken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vosje
Gepubliceerd: 24-11-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!