InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Ted: Erg vermakelijk maar nog te weinig Seth MacFarlane!
recensie

Ted: Erg vermakelijk maar nog te weinig Seth MacFarlane!

Na veel anticipatie is Ted dan eindelijk te bewonderen. De komedie van het brein achter de onwijs populaire animatieserie Family Guy laat zijn humor zeker zien in Ted, maar is het genoeg om het een geslaagde komedie te maken?

Algemene informatie

 • Titel: Ted
 • Genre: Komedie, fantasie
 • Datum van uitgave: 13 september, 2012
 • Regisseur: Seth MacFarlane
 • Speelduur: 106 minuten
 • Talen: Engels en Frans
 • Ondertiteling: Nederlands, Engels en Frans
 • Audio: Dolby Digital 5.1
 • Kijkwijzer: 12 jaar en ouder voor geweld, discriminatie, seks en grof taalgebruik

Acteurs en stemmen

 • Mark Wahlberg als John Bennett
 • Mila Kunis als Lori Collins
 • Seth MacFarlane als Ted

Verhaal

Ons verhaal begint op een koude kerstdag. Wanneer John Bennett als jongetje voor de zoveelste keer wordt weg gepest door de lokale buurt kinderen. John heeft altijd moeite gehad met het maken van vrienden en beloofd zichzelf dat wanneer hij een ware vriend vindt hij hem nooit meer los zal laten. John Bennett krijgt een enorme teddybeer als cadeau voor kerst van zijn ouders en het duurt niet lang voordat de knuffel en het jongetje een nauwe band scheppen. John Bennett wenst dat de teddybeer tot leven kan komen--Dan heeft hij namelijk voor de rest van zijn leven echt een maatje. Een wonder lijkt volbracht te worden wanneer de volgende ochtend "Ted" echt tot leven is gekomen. Deze controversiële gebeurtenis gaat al snel heel de wereld over en het duurt niet lang voordat Ted een echte ster is. Door al zijn roem heen blijft hij echter trouw aan Bennett, samen zullen ze voor altijd zijn..

Maar, zoals alles op deze aardkloot, duurt het niet lang voordat mensen er niets meer om geven en wanneer Ted en Bennett samen opgroeien gaan ze telkens meer het rebelse pad op; 'S ochtends lurken de maten uren lang aan een bong en de vriendschap tussen de beer en John zorgt dan ook al snel voor conflicten met Lori Collins; De vriendin van John Bennett. Ted verteld het verhaal van vriendschap, liefde en het gescheurde gevoel van prioriteiten leggen. John Bennett staat voor een aantal moeilijke keuzes en hoe lang kan de relatie tussen Lori en John gezond blijven wanneer Ted John zijn carrière consistent in de weg staat? En dat Lori haar pompeuze baas Rex (Joel McHale) achter haar aan heeft zitten helpt natuurlijk ook niet mee. Tenslotte komt Ted ook nog oog in oog te staan met een erg verdacht personage, wat wil hij van Ted?

Acteerprestaties

Mark Wahlberg (John Bennett)

John Bennett, gespeeld door Mark Wahlberg, is een ontzettend sympathieke kerel. Dit schijnt niet alleen door in zijn constante trouwheid aan zijn maatje Ted maar ook aan zijn speelse en integere communicatie met zijn vriendin Lori Collins. Mark Wahlberg weet dit dan ook knap over te brengen in zijn rol: Zowel zijn rommelige lichaamstaal als zijn onschuldige ogen weten een kerel neer te zetten waar je moeilijk een hekel aan kan hebben. Mooi hoe door de film heen hij echter niet bang is voor confrontatie en kattenkwaad, John Bennett is dan ook een erg veelzijdig personage en Mark Wahlberg weet dit beeld gesofisticeerd en uiterst humoristisch neer te schetsen. De serieuze momenten op de film blijven echter wel geloofwaardig en als er een aspect is wat Mark Wahlberg goed weet neer te leggen in deze film dan is het dat het echt een mens is met veel verschillende emoties en karakteristieken. Ik ben dus zeer tevreden over de acteerprestaties van Mark Wahlberg en de rol van John Bennett.

Mila Kunis (Lori Collins)

Het is natuurlijk al hartstikke leuk dat Mila Kunis in deze film zit--Ze doet namelijk ook mee met de stemmen in het uiterst populaire programma van Seth MacFarlane Family Guy. Lori Collins is niet eens zo zeer een stereotype tegenpool van de juveniele John Bennett; Ze houdt echt wel van grapjes en avontuur. Dit laat Mila Kunis prachtig doorschijnen in haar rol terwijl aan de andere kant Lori een ontzettend workaholic is. Ze heeft het hart op de goede plek zitten en haar transparante houding tegenover zowel John als haar baas Rex is mooi in kaart gebracht door Mila Kunis. Ze slaagt er dan ook in uiterst sexy over te komen maar is niet bang om zichzelf helemaal te laten gaan voor de humor. Het acteerwerk van Mila Kunis is niet perse het meest fundamentele aspect van de film maar het vormt de ijzersterke basis die Ted nodig heeft om op te bouwen.

Seth MacFarlane (Ted) (Stem)

Seth MacFarlane kennen we natuurlijk allemaal als het meesterbrein achter de uiterst komische en controversiële animatieserie Family Guy. Dat hij naast regisseur ook de stem van knuffelbeer Ted in handen neemt is dan natuurlijk ook een ware vreugd voor de film. Seth MacFarlane heeft met duidelijk veel ervaring als humorist een uiterst abstract en toch recht-voor-je-raap personage neer gezet. Naast het sporadische antisemitisme in de film mag je nog veel meer gebruikelijke humor van hem verwachten in het personage van Ted; Deze wiet rokende, alcoholische party beer weet van geen ophouden en de mooiste progressie in de film is wanneer Ted de confrontatie aan moet gaan met de toestanden tussen hem, John en Lori. Seth MacFarlane weet wanneer hij serieus over moet komen en doet dit op een fantastische manier. Je ziet de invloeden van hem duidelijk in de film maar als je het mij vraagt was het net niet genoeg. Ik had nog meer doordachte, compleet willekeurige humor willen zien van Seth met Ted en af en toe liet dat op zich wachten met zowel de stem als rol van Ted. Toch mag je een ontzettend lieve, op zijn tijd cynische maar toch integere rol verwachten van Ted.

Overige rollen

De film wordt verder gekleurd door eigenlijk alleen maar goed acteerwerk. Neem bijvoorbeeld de rijke, narcistische Rex die de hele film door een manipulatief spelletje lijkt te spelen met zowel Lori als John Bennett. Hij komt over als een aardige, sympathieke kerel zoals alle psychopaten overkomen. De hele film door speelt hij zijn rol goed en vol overtuiging. Ook het verdachte personage en andere bijrollen die in de film aan het licht komen zitten vol met diversiteit en humor. Je mag dan ook een mixtuur verwachten van een aantal merkwaardige, grappig en losbandige rollen die perfect worden gereflecteerd door de desbetreffende acteurs.

Humor en spanning

De humor is natuurlijk het belangrijkste in een cynische komedie als deze en ik moet zeggen dat al hoewel Seth MacFarlane net niet genoeg zijn afdrukken laat zien er toch zeker veel momenten zijn dat de film mij aan het lachen kreeg. Natuurlijk is het abstracte concept van een teddybeer dat tot leven komt al ontzettend interessant om uit te spelen en dat de teddybeer na al zijn faam en glorie wegvalt in een leven van rebellie, drugs en vrouwen is ontzettend goed bedacht. De hele film door verspreid zijn controversiële statements te vinden maar ook de realistische animaties doen Ted ontzettend goed. De humor is wel echt gecentreerd op Ted, zo is hij degene die er altijd voor zorgt dat er iets in de soep loopt en deze chaotische progressie is dan ook goed in de film verwaterd. Zoals ik al eerder zei is het dus helaas wel echt meer een film dan een animatieserie zoals Family Guy en daarom moet je eigenlijk ook niet teveel vanuit het Family Guy perspectief gaan kijken. Maar als je kijkt naar het feit dat Ted al snel in de film aan de bong zit te lurken dan mag je natuurlijk ook wel heel veel leuks verwachten!

De spanning kent aan het begin en het midden van de film maar een paar sterke pieken die echter al snel weer afglijden. Pas later in de structuur van de verhaallijn zien we hier progressie in komen. Ik kan niet al te veel zeggen over de vorm van deze spanning aangezien het niet de bedoeling is dat ik iets verklap. Wel mag je een paar zenuwslopende momenten verwachten die zich op fantastische manieren weten te ontplooien tot iets compleet onverwachts. Je krijgt naast humor dus ook een goede dosis spanning mee met Ted!

Beeldkwaliteit en soundtrack

De film speelt zich af in Boston, Massachusetts. Het beeld is gedurende de hele film goed verlicht en overzichtelijk. Zelfs de chaotische feest scènes die voorbij komen zijn koeltjes ingeprent op de ogen. Je mag met locatie Boston eigenlijk typische locaties verwachten zoals een buurt met hier en daar wat groen, een stad met hoge gebouwen en verschillende kroegen, restaurants en appartementen waar John en Ted in problemen komen. De afwisseling is echter niet zo heel erg sterk maar dit vind ik juist altijd fijn aan een film. Zo trekt de sfeer van Ted al snel je aandacht en begint het telkens meer vertrouwd en dus geëmotioneerd aan te voelen. Qua geluid is alles goed te verstaan, zowel acteurs als effecten krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen. De soundtrack van Ted vind ik niet heel erg goed maar ook niet per definitie slecht. Je mag een mix verwachten van moderne stukken van viool en orkest maar ook meer pop-achtige nummers en rock. Divers is het dus zeker maar over het algemeen springt het niet echt uit de film zoals bij een echt goede soundtrack wel zo is.

Bonus features

Op de DVD staan een aantal leuke extra's zoals Ted: The Making of waar we veel humor tegen komen en commentaar van Seth MacFarlane, Alec Sulkin en Mark Wahlberg. De DVD's zijn niet al te karig maar na een keer bekijken heb je het eigenlijk wel gezien. Alec Sulkin is een schrijver voor verschillende Family Guy aflevering en ook heeft hij meegewerkt aan de screenplay van Ted.

Prijs

11,69-16,79

Conclusie

Ted is zeker een komische film en al hoewel Seth MacFarlane ontzettend veel grappige dingen in de film heeft gestopt is Ted wel een beetje kapot gegaan aan één ding: Anticipatie. Family Guy is echt een onwijs populair programma en de enorme fan base is de enige reden waarom het nog uitgezonden mag worden op FOX. Ted heeft wel inspiratie uit Family Guy maar is toch wel een compleet ander concept--Als je het niet uit deze ogen bekijkt dan kan het zijn dat je teleurgesteld gaat worden. Toch mag je wel een erg aandoenlijke mix van zwarte humor, cynisme en spanning verwachten met Ted die op zijn tijd ook ontzettend lichthartig en knus kan zijn. Deze film is best wel veelzijdig in dat perspectief en de acteurs zijn er stuk voor stuk in geslaagd genuanceerde rollen neer te zetten om deze humor tot de "next level" te dragen. Het is misschien een beetje jammer van de soms wat afwezige soundtrack maar verder mag je met Ted een komedie verwachten die je niet snel ergens anders ziet!
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
recensieOne A.M. van Charles ChaplinOne A.M. is een film uit 1916. De film werd geregisseerd door Charles Spencer Chaplin junior, beter bekend als Charlie C…
De mooiste vrouwen van 2014Het magazine FHM brengt elk jaar een lijst uit met de mooiste vrouwen van de wereld. Iedereen heeft natuurlijk zijn of h…
De Oscarwinnaars 2012De Oscarwinnaars 2012De Academy Awards van het jaar 2012. De beste films van dit jaar waren Argo, Lincoln, Les Miserables en Django Unchained…

Reageer op het artikel "Ted: Erg vermakelijk maar nog te weinig Seth MacFarlane!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 22-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!