InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Horrible Bosses: De strijd op de werkvloer
recensie

Horrible Bosses: De strijd op de werkvloer

Wat doe je wanneer je baas of bazin je toekomst in de weg staat? Horrible Bosses volgt het verhaal van drie gefrustreerde vrienden die elk nog een appeltje te schillen hebben met hun bazen. Maar gaat dat wel goed?

Algemene informatie

 • Titel: Horrible Bosses
 • Genre: Komedie
 • Datum van uitgave: 28 juli, 2011
 • Regisseur: Seth Gordon
 • Speelduur: 98 minuten
 • Talen: Engels
 • Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans
 • Audio: Dolby Digital
 • Kijkwijzer: 12 jaar en ouder voor geweld, seks en grof taalgebruik

Acteurs

 • Jason Bateman als Nick Hendricks
 • Charlie Day als Dale Arbus
 • Jason Sudeikis als Kurt Buckman

Verhaal

Horrible Bosses vertelt het verhaal van drie gefrustreerde werknemers; Nick Hendricks (Jason Bateman) werkt al 8 jaar in zijn positie en na twee maanden hard zwoegen en overwerken hoopt hij eindelijk op een beloofde, hard verdiende promotie. Wanneer zijn baas deze positie echter zelf onder zich neemt, en daarmee ook het droom kantoortje van Nick, is Nick het helemaal zat. Daarnaast hebben we de goedhartige, klungelige Dale Arbus die seksueel geïntimideerd wordt door zijn bazin Julia (Jennifer Aniston). Dale houdt van zijn pas verloofde partner en Julia speelt dan ook een gevaarlijk, seksueel spelletje met de schattige Dale. Tenslotte volgt het verhaal van Kurt Buckman, die na het sterven van zijn baas opgezadeld zit met de cocaïne verslaafde zoon van zijn eerdere baas. Hij trekt de situatie telkens slechter en wanneer de zoon (Donald Sutherland) mensen begint te ontslaan is het al helemaal gedaan met de pret.

De drie gefrustreerde vrienden smeden samen een plan om hun geluk en carrière te redden. Al snel komen ze in aanraking met de criminele wereld en voordat ze het weten raken ze verstrengeld in een zwart spelletje van manipulatie en geweld. Kunnen deze onhandige, onschuldige jongens hun problemen oplossen en hun bazen uit de weg helpen zonder gepakt te worden?

Acteerprestaties

Jason Bateman als Nick Hendricks

Van de drie vriendin is Nick Hendricks nog de meest verstandige en rustige. Hij werkt al heel lang aan zijn toekomst zonder dat hij de vruchten hiervan proeft. Het is een knap staaltje acteerwerk hoe Jason Bateman zijn rol weet te evolueren van een rustig en gesofisticeerd iemand tot een krankzinnige, komische zakenman. Nick Hendricks probeert altijd het helderst na te denken en Jason Bateman weet in de vele, grappige situaties de film toch nog tot een bepaalde hoogte te domesticeren. Je mag Nick Hendricks zien als een intelligente, coherente man en het leukste aan zijn rol is dat ook hij opgeven moment in de problemen raakt.

Charlie Day als Dale Arbus

Dale Arbus is eigenlijk een beetje de "domme" onder de drie vrienden. Charlie Day speelt Dale Arbus weg als een klein, klungelig mannetje die zijn hart wel op de goede plek heeft zitten. Hij wou vroeger altijd tandarts worden maar is eindelijk beëindigd als assistent van de oversekste Julia. Charlie Day komt ontzettend koddig over in de film, hij weet de kijker vooral goed duidelijk te maken dat hij echt van zijn vrouw houdt en dat hij de situatie met Julia erg vervelend vindt. Zijn vrienden vinden hem echter een watje, want Julia is uiteindelijk een ontzettend mooie vrouw. Ook hoe hij deze situaties aanpakt is erg komisch. Van de drie vrienden is Dale degene die zorgt dat ze snel in de problemen raken, al hoewel ze er alle drie eigenlijk wel wat van kunnen.

Jason Sudeikis als Kurt Buckman

Kurt Buckman is een echte levensgenieter, hij houdt ontzettend veel van flirten met de vrouwen en heeft vaak een nonchalante uitstraling over hem heen. Leuk aan Jason Sudeikis is dat hij het perfecte gezicht heeft om laconiek over te komen en de uiterst drastische maatregelen die hij soms neemt om iemand terug te pakken komen erg grappig over. Kurt Buckman heeft een ontzettend hekel aan de zoon van zijn overleden baas en hoe hij dit in kaart weet te brengen is tof gedaan. Kurt Buckman is ook niet perse een slim iemand, zo zijn de gesprekken tussen hem en Dale ontzettend komisch. Kurt Buckman heeft echt zijn eigen manier van dingen doen en Jason Sudeikis slaagt er volkomen in Kurt Buckman als een echt levende rol neer te spelen.

Overige rollen

Het overige acteerwerk van de film zit ook prima in elkaar. Zo hebben we als eerste natuurlijk de grote naam Jennifer Aniston, die voor haar doen wel een heel extreme rol speelt. Het is dan ook ontzettend leuk om haar een keer in dit licht te zien en ze weet de rol flirterig, lekker plat maar vooral ook erg komisch uit te beelden. Ze is erg sexy in de film en weet het toch over te brengen zonder dat het allemaal te banaal te maken (al hoewel dit tot zekere hoogte sowieso al is in Horrible Bosses).

Kevin Spacey speelt de rol van Dave Harken, de apathische, psychopathische baas van Nick Hendricks. Hij weet de beschouwer goed het bloed onder de nagels vandaan te houden en hij speelt eigenlijk een vitale rol later in de film. De manier van communicatie tussen hem en de drie vrienden is vooral erg goed gedaan. Kevin Spacey heeft dan ook geen enkel probleem met de humoristische schommelingen in zijn rol. Dan hebben we nog Donald Sutherland die de rol speelt van Jack Pellit, de zoon van de overleden baas van Kurt. Hij is niet al teveel in beeld en speelt de rol van een seks verslaafde, drugs gebruikende junk. Ook hij weet het kwade, psychopathische goed over te brengen met zijn (kleine) rol.

Humor en spanning

Horrible Bosses is een komedie die de balans goed weet te pakken tussen humor en spanning. Aan het begin van de film komt veel humor voorbij en al hoewel de humor in grote dosis blijft weet Horrible Bosses het goed af te mengen met de spanning. Er komen best veel genres voorbij (ik kan echter niet teveel verklappen) en dat zorgt dan ook voor een frisse, diverse film. Qua humor mag je wel echt moderne, platte humor verwachten. Zo gaat het veel over seks, drugs en andere juveniele dingen. Om een voorbeeld te noemen; opgeven moment wil Kurt iemand zo hard terug pakken dat hij alle voorwerpen uit de badkamer van dit persoon in zijn kont stopt. Het is dus ook echt even aanzien of je van de humor houdt maar voor het wat jongere volk is dit een fantastisch leuke film om te kijken in bijvoorbeeld een vrienden groep. De spanning in de film loopt geleidelijk op en er zit genoeg in om ook echt te kunnen zeggen; Dit is een spannende film! Helaas is het einde wel erg voorspelbaar maar deze conclusie kan je gelukkig wel pas laat in de film trekken.

Beeldkwaliteit en soundtrack

Horrible Bosses heeft zijn donkere momenten in de film en af en toe waren sommige scènes wel een klein beetje onduidelijk. Over het algemeen is de film echter prima te kijken en er komen vele locaties voorbij. Dit zorgt voor een bepaalde chaos in de opbouw van de film en persoonlijk vond ik dit erg fijn. Komedie heeft wel vaker dat chaotische. De soundtrack valt niet altijd even op maar heeft soms zijn krachtige momenten met intense rock muziek. De acteurs zijn allemaal goed te verstaan en voor de rest mag je wat meer orkestraal gerichte deuntjes verwachten onder het kijken. In dat opzicht is het dan ook een moderne film.

Prijs

€ 8,95 - € 10,99

Conclusie

Horrible Bosses is een oversekste, banale komedie film die toch wel echt best grappig is. Je moet echt van de soort film houden maar als je van de platte humor kan genieten dan is dit een film die je niet wilt missen. Het is dan ook meer een film voor het jeugdige publiek, perfect voor een avondje bank hangen. Het is dat de acteurs zo ontzettend goed spelen dat de film niet wegglijd in een dal van eindeloze, kinderachtige, uitgekauwde grappen. De relatie tussen de bazen en de werknemers zit ten alle tijden erg interessant en wankelend in elkaar, je wil als kijker echt zien hoe het af gaat lopen en de omgang tussen de drie vrienden (vooral Dale en Kurt zijn samen erg komisch) is ook een knap staaltje acteerwerk. Al met al is Horrible Bosses een spannende, grappige film waar je niet teveel van moet verwachten. De spanning loopt prachtig in een met de humor en daarom is het ook heel makkelijk de film ontspannen weg te kijken.
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
recensieOne A.M. van Charles ChaplinOne A.M. is een film uit 1916. De film werd geregisseerd door Charles Spencer Chaplin junior, beter bekend als Charlie C…
recensieSimon de Film (2004)Intro: Simon één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren, waarin zowel humor als drama in voorkomt. Daaro…
Humor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’recensieHumor in de speelfilm ‘Two Weeks Notice’Dat Sandra Bullock komisch talent heeft is wel bekend en toch slaat ze zo nu en dan de plank stevig mis. Zo niet met Two…

Reageer op het artikel "Horrible Bosses: De strijd op de werkvloer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 26-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!