InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Franse film: Un plan parfait
recensie

Franse film: Un plan parfait

Franse film: Un plan parfait Hoe een vloek op je familie je leven kan veranderen, dat is zowat het thema van de Franse comedie "Un plan parfait". Hoewel, zo perfect was het plan niet. Alles draait helemaal anders uit dan verwacht. Met Dany Boon in de rol van slachtoffer Jean-Yves en de Duitse Diane Kruger in de rol van Isabelle.

Un plan parfait: het verhaal

Op de familie Lefebvre rust een vloek: het eerste huwelijk is steeds een huwelijk dat gedoemd is om te mislukken. Isabelle en Pierre wonen al tien jaar samen zonder getrouwd te zijn. Alles gaat prima en hun leven is perfect geregeld, op het maniakale af. Iedere dag van de week doen ze steeds hetzelfde: bowling, hetzelfde eten in hetzelfde restaurant, vrijen op een vaste dag, etc. Dan wil het koppel een kind. Maar hiervoor wil Pierre trouwen. Probleem! Hun huwelijk zal dus sowieso mislukken, want het is het eerste huwelijk van Isabelle Lefebvre. Er wordt dus een plan B uitgedokterd. Isabelle zal trouwen met een man uit Denemarken en bijna onmiddellijk daarna scheiden. Probleem opgelost, want dan wordt het huwelijk met Pierre dus het tweede huwelijk. Maar de Deense man komt niet opdagen. Isabelle beslist dus maar om het even wie aan de haak te slaan. Jean-Yves, de slungel die naast haar in het vliegtuig zat, wordt haar slachtoffer. Een moeilijk slachtoffer, want Jean-Yves werkt voor Le Guide du Routard en is dus vaak on the road. Isabelle er achteraan. Ze is vastberaden hem aan de haak te slaan. Zo belandden ze in Kenia bij de Masaï. Hier trouwen ze met een traditioneel huwelijk. Niet wettelijk in Frankrijk, denkt Isabelle. Verkeerd gedacht dus! Het huwelijk is gehomologeerd en Isabelle moet dus zien te scheiden van Jean-Yves. Hij blijkt hardnekkerig te zijn dan ze had gedacht. Raakt Isabelle uiteindelijk van Jean-Yves verlost? Zal haar huwelijk met haar grote liefde Pierre doorgaan?

Un plan parfait: opbouw van de film

Het verhaal van Isabelle, Pierre en Jean-Yves zit in een kader. Het raamkozijn is een kerstavond waarop één van de genodigden uithuilt omdat ze net gescheiden is. Dan komt het verhaal van Isabelle en hoe ze de vloek op de familie en op het eerste huwelijk omzeilde. Tijdens het kerstfeestje worden er traditionele, flauwe familiegrappen verteld. Het kader is deels nodig voor de ontknoping.

Waar werd de film gedraaid?

Voor de film werd er drie weken in Frankrijk gedraaid, vijf weken in België (Place de Brouckère en kerk in Braine-le-Compte), twee weken in Kenia bij een Masaï-stam en zeven dagen in Moskou, Rusland (o.a. de Franse Ambassade in Rusland). De eindscène is in de kerk in Braine-le-Compte.

Un plan parfait: regisseur en hoofdpersonages

Regisseur: Pascal Chaumeil
Jean-Yves: Dany Boon (Bienvenue chez les Ch'tis en Rien à déclarer)
Isabelle: Diane Kruger (Troy)
Corinne: Alice Pol
Pierre: Robert Plagnol

Technische gegevens film

  • uitgekomen op 31 oktober 2012 in Frankrijk en België, op 21 maart 2013 in Duitsland
  • gedraaid van 23 augustus tot 19 november 2011
  • talen: Frans, Engels, Russisch, Swahili en Deens
  • titels in andere landen: Die Nächste bitte (Duitsland), Llévame a la luna (Spanje), Fly me to the Moon (Engelstalige landen)
  • De film zou eerst in Tanzania gedraaid worden, maar aangezien er in Kenia al voorzieningen waren door een andere film, werd voor Kenia gekozen
  • duur: 104 minuten (1 uur 44 minuten)

Eigen mening

Een leuke film zonder meer. Het einde is voorspelbaar, maar de omwentelingen van het verhaal om tot het einde te geraken zijn soms wel verrassend. Soms zijn er hiaten in het verhaal en wordt er nogal licht van land naar land gegaan. Dany Boon is weer eens kostelijk en maakt veel goed. Een film die met de hele familie kan bekeken worden, want hij is heel preuts en braafjes.

Lees verder

© 2013 - 2019 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: "Rien à déclarer" met en van Dany BoonrecensieFilmrecensie: "Rien à déclarer" met en van Dany BoonHij is er eindelijk! De opvolger van "Bienvenue chez les Ch'tis" zal vanaf januari 2011 te zien zijn in de bioscoop. "Ri…
5 heerlijke cocktails met Parfait amour5 heerlijke cocktails met Parfait amourParfait amour is een likeur die bij veel mensen nog onbekend is. De smaak van deze likeur is zeer bijzonder. De likeur h…
Film "Bienvenue chez les Ch'tis"recensieFilm "Bienvenue chez les Ch'tis"Zin in een leuke familiefilm met een dubbele bodem en een boodschap? Dan is "Bienvenue chez les Ch'tis" dé ideale film v…
Louis Paul Boon - biografieLouis Paul Boon - biografieLouis Paul Boon (1912-1979) wordt algemeen beschouwd als één van de grootste Belgische schrijvers aller tijden. Hij werd…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Franse film: Un plan parfait"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Special: Franse films
Bronnen en referenties: 5
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!