InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie - The Island
recensie

Filmrecensie - The Island

Filmrecensie - The Island Een prachtige film over een kloonfabriek. Al is dat wel wat simpel gezegd, want er zit wel wat meer achter. Wat precies lees je hieronder in de filmrecensie van de film The Island.

The Island

 • Genre: Aktie - Science fiction
 • Jaar van uitgave: 2005
 • Regisseur: Michael Bay
 • Uitgever: Warner Home Entertainment
 • Speelduur: 130 minuten

Acteurs:

 1. Djimon Hounsou (Albert Lourent)
 2. Sean Bean (Merrick)
 3. Ewan McGregor (Lincoln Six-Echo)
 4. Steve Buscemi (McCord)
 5. Michael Clarke Duncan (Starkweather)
 6. Scarlett Johansson (Jordan Two-Delta)

Het idee van de film:

Het verhaal in The Island speelt zich af in 2019. Lincoln Six-Echo (gespeeld door Ewan McGregor, bekend van Anakin in de Starwars films) is een van de vele mensen die een dodelijk virus op aarde zouden hebben overleefd. Hij, en nog velen anderen, leven in een futuristisch uitziende faciliteit, gemaakt door Merrick (Sean Bean). Hij leidt deze “stad” met maar één doel: rijkdom. Hij heeft het idee opgevat om een faciliteit te ontwerpen waar hij, naar zijn eigen zeggen, een oplossing heeft ontwikkeld om de mensen op aarde te voorzien van donororganen, zonder dat het ten koste zou gaan van menselijke wezens. Hij liegt de gehele wereldbevolking voor dat er geen sprake is van levende mensen, maar van een vegetatieve staat waarin deze gekweekte embryo’s verkeren.

Vele wereldberoemde celebs hebben er wel een paar miljoen dollar voor over om een soort van “verzekeringspolis” aan te gaan. Wanneer er iets met hen zou gebeuren, zou er een “vegetatieve” kloon klaarstaan om voor transplantaten te zorgen. Wat zij echter niet weten is dat er helemaal geen sprake is van vegetatieve klonen, maar van levende menselijke klonen.
Alle inwoners zijn opgegroeid met het idee dat er een eiland is, vandaar de titel The Island, waar zij naartoe gestuurd zullen worden door het winnen van een dagelijkse loterij. Daar zullen ze een nieuw bestaan krijgen en de taak hebben een nieuwe wereldbevolking te beginnen. Wat zij echter niet weten is dat de “uitverkorenen” nooit op het eiland terecht zullen komen, maar gebruikt zullen worden voor bepaalde organen voor hun kopie uit de werkelijke wereld.

In de futuristische stad:

Ook de gehele bevolking van deze futuristische plek, ergens onder het oppervlak van de aarde, wordt voorgelogen dat zij de enige overlevenden zouden zijn van een virus op aarde. Zij worden zo voorgeprogrammeerd tijdens hun opvoeding dat ze wel enige basiskennis hebben, maar hun DNA is zo gemuteerd dat ze nooit de eigenschap zouden ontwikkelen om zich af te gaan vragen waar ze nou eigenlijk zijn.

Het begin van de film:

Het verhaal begint met Lincoln Six-Echo. In een tal van wazige en snelle flitsen zien we hoe hij in de futuristische stad terecht zou zijn gekomen. Het is ergens rond etenstijd, en alle inwoners van de stad verzamelen zich in de kantine. Onderweg naar de kantine staat hij samen met een groep andere bewoners in de lift. Daar worden zij toegesproken door een ogenschijnlijke computerstem van een virtuele vrouw. Het gaat over een loterij, de enige grote happening van de stad. Er was wederom een “uitverkorene” verkozen om naar het eiland te gaan. Onderling wordt er gesproken over hoe oneerlijk de loterij zou zijn, aangezien sommigen er al jaren rondliepen en nog nooit hadden gewonnen. Eenmaal in de kantine aangekomen komt hij Jordan Two-Delta tegen, een vrouwelijke bewoonster van de stad. Mannen en vrouwen zijn van elkaar gescheiden, en mogen zelfs niet te dicht bij elkaar in de buurt komen. Het vreemde is echter dat zij helemaal geen idee hebben van liefde, en alle bijbehorende aspecten daarvan.
Hoe de rest van de film verloopt, moet je zelf maar zien. Het zou zonde zijn om teveel te verklappen, maar ik denk dat je nu wel een goed beeld hebt van wat er gaande is, om zo de film goed te begrijpen.

Mijn oordeel:

Ik heb de film als zeer prettig ervaren. Ik vond het idee van de film erg goed bedacht, ik vond de beelden goed in elkaar gezet, de spanning bleef goed bewaard. Deze film heeft een aantal fantasie-aspecten, waaronder de goed bedachte mechanismen waarop de klonen werden gemaakt, maar is wel degelijk een realistische film. De hoofdgedachte van de film heeft namelijk betrekking op het klonen, een veelbesproken kwestie in ons dagelijks leven. Er zijn vele voor- en tegenstanders voor klonen, maar in deze film lijkt het erop dat de regisseur tegen klonen is. Hij zet het idee van klonen namelijk neer zijnde het een economische kwestie, wat met veel geld gemoeid gaat.
© 2007 - 2018 Dominique, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eilanden in de film - super decors en mooie locatiesEilanden in de film - super decors en mooie locatiesEilanden zijn een dankbare plaats van handeling in de filmgeschiedenis. In tientallen films komt een eiland voor en mees…
Ellis Island – eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Island – eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Eiland ligt in de monding van de Hudson rivier, in de haven van New York en onder de rook van Manhatten. Ellis Isl…
Zuidelijke OrkneyeilandenZuidelijke OrkneyeilandenVlakbij Antarctica liggen de Zuidelijke Orkneyeilanden. Het zijn onbewoonde eilanden die grotendeels met ijs bedekt zijn…
Film: Shutter Island (2010)Film: Shutter Island (2010)Gebaseerd op het gelijknamige boek wist Martin Scorsese met Shutter Island zijn reputatie als groots filmproducent opnie…
Hilton Head Island – Eiland van HeavyHilton Head Island – Eiland van HeavyHilton Head Island staat vol met resorts, sport- en watersportfaciliteiten. Niet alleen rond, maar ook op het eiland is…

Reageer op het artikel "Filmrecensie - The Island"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dominique
Laatste update: 21-01-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!