recensie

Franse film: Vive la France!

Franse film: Vive la France! Een Franse komedie over een klein, fictief landje: Taboulistan. Niemand kent dit land en daarom wil de leider Taboulistan op de kaart zetten op een wel heel drastische manier. Hij wil een aanslag laten plegen op hét symbool van Frankrijk: de Eiffeltoren! Hiervoor stuurt hij twee boerenzonen, Muzafar en Feruz, uit. Of de aanslag zal lukken?

Vive la France: de film

Muzafar en Feruz wonen in Taboulistan, een onbekend, fictief staatje ergens in Azië, tussen Azerbeidzjan, Tadzjikistan en Kirchizistan. Niemand kent de staat, niemand spreekt er over. Het recept van de taboulé, het nationaal gerecht dat zij hebben uitgevonden, werd gepikt door de Libanezen. Om wraak te nemen en om Taboulistan eindelijk op de kaart te zetten, besluit de leider een terroristische aanslag te laten plegen op de Eiffeltoren in Parijs. Een aantal geitenherders wordt opgeleid om naar Frankrijk te vertrekken. Niet alleen moeten ze dus een mondje Frans leren, maar ze moeten ook de Franse gewoonten aanleren. Zo moeten ze onder andere leren de vrouwen te respecteren, naar hen te luisteren en ze niet meer te slaan. Niet zo evident voor deze geboren macho's!

Na de training worden Muzafar en Feruz verkozen om naar Frankrijk te gaan voor de zelfmoordactie. In ruil worden hen een aantal maagden beloofd. Voor een aantal oude vrouwen willen ze het wel doen, jonge maagden vinden ze maar niets. Zij kunnen niet koken en ook in bed zijn ze niet veel waard. De twee vertrekken. Na een lange reis door onherbergzame landschappen vertrekken ze vanuit de luchthaven van Istanbul naar Frankrijk. Hun vliegtuig landt echter niet in Parijs, maar in Corsica! Helemaal uit hun lood geslagen, moeten de twee hun weg naar Parijs zien te vinden. Niet eenvoudig voor onze twee simpele herders die nog nooit uit Taboulistan zijn weggeweest! Van Corsica gaat het dan eerst naar Marseille, dan komen ze in Toulouse terecht en dan met de hulp van journaliste Marianne gaat het richting Parijs via kleine, pittoreske weggetjes. Onderweg overkomt hen natuurlijk van alles. Gaandeweg leren de twee Frankrijk en de Fransen beter kennen. De slechte maar ook de goede kanten. Zullen ze eenmaal in Parijs aangekomen, hun missie volbrengen?

Cast

 • Regisseur: Michaël Youn
 • Muzafar: José Garcia
 • Feruz: Michaël Youn
 • Marianne: Isabelle Funaro. Isabelle Funaro is in het echte leven de partner van Michaël Youn. Samen hebben ze een dochtertje. De naam Marianne werd gekozen omdat Marianne hét symbool van Frankrijk is.
 • Gevangenisbeamte: Jérôme Commandeur. Deze acteur herken je misschien uit tal van films van en met Danny Boon. Zo was hij al te zien als inspecteur in Bienvenue chez les Ch'tis, als Franse automobilist in "Rien à déclarer" en ook in de laatste nieuwe film "Supercondriaque".

Technische gegevens

 • Duur: 1 uur 33
 • Lancering film: 2013
 • Uitgave: Légende Films, Gaumont, Makayel, France 2 Cinema
 • DVD: 2013, Franse versie met Engelse onderschriften of Franse onderschriften voor doven en slechthorenden. Extra’s: making of, 10 verwijderde scenes, bloopers
 • Opnamen: de opnamen werden gemaakt op de luchthaven van Casablanca in Marokko (hoewel de film suggereert dat het in Turkije zou zijn), in Saint-Cirq-Lapopie, in Parijs (Champ de Mars, Pont d'Iéna), in Monpazier, in Villeneuve-sur-Lot, in Marseille en op de luchthaven van Porto-Vecchio op Corsica
 • iedre draaidag zong de hele ploeg luidkeels de hymne van Taboulistan alvorens met de opnamen te beginnen
 • Inspiratie voor de film: het thema van de film werd geïnspireerd door een waar gebeurd feit. Terwijl Michaël Youn in het vliegtuig zat hoorde hij van Italiaanse journalisten dat er twee terroristen van Al Qaïda naar Milaan waren vertrokken om er een aanslag te plegen. Hun vliegtuig landde echter in Napels. Daar werd de ene terrorist zelf aangevallen door de Camorra en de andere werd vermoord door een bende twaalfjarigen die hem overvielen om zijn bezittingen af te nemen.
 • Muziek: Freaks
 • Titel in het Duits: Vive la France - Gesprengt wird später, titel in het Portugees: Viva a França
 • Budget: 15 miljoen euro

Michaël Youn, een rijzende ster in Frankrijk

Michaël Youn, met zijn echte naam Michaël Benayoun, werd geboren op 2 december 1973 in Suresnes (Frankrijk). Een veelzijdig talent: acteur, regisseur, zanger, componist, komiek, radio dj,... . Michaël Youn is niet aan zijn proefstuk toe met de film "Vive la France". Voorheen maakte hij al de film "Fatal" in 2010. Ook in "Iznogoud" speelt hij een rol. Hij is ook zanger bij de groep Fatal Bazooka. Een van hun recentste grote hits is "Parle à ma main". In de Franse Madagaskar serie doet hij samen met José Garcia de stemmen van Julien en Alex.

Kritieken in Franse kranten en tijdschriften

Enkele postieve kritieken: Een pure komedie! Een fantastisch duo! (Première), De grappigste komedie over ons land (Paris Match), Een geslaagde humoristische prent (Aujourd’hui en France). Ook Le Parisien vindt deze prent vijf sterren waard. Verder zijn de meningen erg verdeeld. Sommigen vinden hem echt goed, anderen vinden het tijd- en geldverspilling!

Eigen mening

Een typisch Franse film. Niet echt de beste in zijn soort. Een komedie in de stijl van Louis de Funès. Het dansje van Taboulistan lijkt verdacht veel op het dansje in “Rabi Jacob” met Louis de Funès. Een vleugje Borat er bij om het modern te maken. De moppen zijn niet echt van een heel hoog niveau, soms zelfs ronduit vulgair. Er zitten wel een paar goede vondsten in, maar de meeste grappen zie je van ver aankomen of zijn erg cliché. Frankrijk en zijn inwoners worden serieus geparodieerd. Alle kleine kantjes van volk en land worden extra uitvergroot. De meeste zijn voorspelbaar en standaard. Maar ook de goede kanten van Frankrijk worden belicht, de joie de vivre en het lekker eten om er maar enkele te noemen. Best is wel om "Vive la France" in het Frans te zien en een serieus mondje Frans te kennen om alle woordspelingen te verstaan. Het einde is wel onvoorspelbaar en onverwacht. Een leuke film zonder meer. Goed voor één keer!

Lees verder

© 2014 - 2020 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is de HTC ViveWat is de HTC ViveAl snel na de release van de Oculus Rift volgde de release van de HTC Vive. Op 29 februari 2016 ging de voorverkoop van…
Frankrijk-quiz: eenvoudig vragenspel voor dementerendenFrankrijk-quiz: eenvoudig vragenspel voor dementerendenDe oudere met dementie (voorheen werd meestal gesproken van dementerenden) van nu, of die nu door Alzheimer is veroorzaa…
Film: The Wolf of Wall Street (2013)Film: The Wolf of Wall Street (2013)Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Jordan Belfort, van zijn opkomst als een rijke beursmakelaar die een luxe leven…
Biografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusBiografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusOp 26 januari 1887 werd Francois Faber geboren in Aulnay-sur-Iton (Frankrijk). Omdat zijn vader echter de Luxemburgse na…

Hoe maak ik een lyric video?Hoe maak ik een lyric video?Een lyric video is een filmpje waarin de tekst van een liedje te zien is. Vaak wordt enkel de zin afgebeeld die op dat m…
Montage, beeld en audio overgang in de filmwerldMontage is een bekend begrip in televisiewereld en betekent simpel gezegd: een film in elkaar zetten. Er zijn verschille…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kurious, Pixabay
 • Wikipedia
 • www.imdb.com
 • www.allocine.fr

Reageer op het artikel "Franse film: Vive la France!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Special: Franse films
Bronnen en referenties: 4
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!