InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie - How to lose a guy in 10 days?
recensie

Filmrecensie - How to lose a guy in 10 days?

Filmrecensie - How to lose a guy in 10 days? Dit is een filmrecensie over de film How to lose a guy in 10 days. Het is een zeer mooie film (DVD), waarbij twee personen onafhankelijk van elkaar een soort weddenschap aangaan voor hun werk, maar toevallig elkaar daarvoor treffen. Zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Een voorproefje op het verhaal:

Andie (gespeeld door Kate Hudson) is een schrijfster voor het zeer succesvolle magazine Composure. In opdracht van haar baas Lana Jong (gespeeld door Bebe Neuwirth) schrijft ze eigenlijk alleen maar over modezaken, van zonnebankkuren tot fashion. Zelf wil ze zich echter meer gaan richten op serieuze zaken als economie en politiek, maar ze krijgt hiertoe geen kans van haar baas Lana. Wanneer ze op een dag weer eens een werkbespreking heeft met haar collega's brengt Andie naar voren dat ze een artikel gaat schrijven, geïnspireerd door het liefdesleven van een van haar collega's, Michelle (gespeeld door Kathryn Hahn), die net weer een korte relatie achter de rug heeft, die wederom mislukte. Het zou een artikel worden genaamd "How to lose a guy in 10 days". Haar baas zag het idee wel zitten, en was erg enthousiast naar haar eerste notities.

Om haar artikel zo realistisch mogelijk te maken besluiten Andie en haar vriendinnen om een leuke man te vinden, die ze zou gaan verleiden en vervolgens binnen 10 dagen helemaal gek maakt, zodat hun relatie stukloopt. Hiervoor neemt ze de meest voorkomende fouten die een vrouw in een relatie kan maken als voorbeeld. In een openbare gelegenheid in de stad weet ze uiteindelijk Ben te ritselen voor het klusje. Zonder dat hij het weet wordt hij bij het plan betrokken.

Maar er is natuurlijk ook nog een andere kant van het verhaal. Ben is namelijk een vooraanstaande medewerker van een reclamebureau. Hij aast op een promotiewerkje over diamanten. Zijn opdrachtgever moet een keuze maken tussen twee geïnteresseerde partijen voor deze klus. Ook Spears en Green, twee collega's van Ben, willen graag deze klus binnenhalen. Zij stellen Ben een weddenschap voor: Als hij een vrouw kan verleiden, die vervolgens verliefd op hem wordt en meegaat naar het feest waar de diamanten in kwestie worden getoond, en dat allemaal binnen de tien dagen die er nog over zijn tot het feest, dan zou hij de promotieklus verdienen. Spears en Green zouden dan een vrouw kiezen uit de aanwezige kandidaten, en wat blijkt? Ze kiezen heel toevallig Andie uit (Ze hadden haar al een keer bij het kantoor van Composure gezien, en hadden het idee dat het een onmogelijke taak was voor Ben. Wat ze niet wisten is dat Andie een gemakkelijk prooi zou zijn, omdat zij haar eigen plannetjes had).

Hoe zal dit verder aflopen? Zal het Andie lukken Ben van zich af te schudden door alle mogelijke fouten die je in een relatie kunt maken? Zal ze de verleiding kunnen weerstaan om verliefd te worden op Ben? En zal Ben op zijn beurt Andie mee kunnen krijgen naar het feest, en de diamantenpromotie binnen gaan halen? Kijk zelf hoe dit afloopt.

Het DVD-hoesje:

Op de voorkant van het hoesje zien we Andie en Ben. Ze leunen tegen elkaar aan. Als je de inhoud van de film erbij bedenkt, kan dit een aantal dingen betekenen.

 • Het zou kunnen zijn dat dit de strijd tussen de twee aangeeft: Andie heeft haar missie, én Ben heeft zijn eigen doel. Ze spelen als het ware een spelletje tegen elkaar.
 • Of misschien wordt hier uitgebeeld hoe de ene persoon afhankelijk is van de andere persoon. Andie kan haar artikel niet afmaken zonder de inspiratie uit haar relatie met Ben. Ben daarentegen krijgt alleen zijn doel bereikt wanneer Andie verliefd op hem wordt. Door deze personen tegen elkaar aan te laten leunen, kan het dus de afhankelijkheid van elkaar uitbeelden. Wanneer een van de twee een stap terug zet, gaat de ander pardoes onderuit. Net als in de film dus.

Beeld en geluid:

Het beeld van deze film is van uitstekende kwaliteit. Ook het camerawerk is van hoogstaande kwaliteit. De scènes worden door het camerawerk goed uitgelicht. Over het geluid valt ook niets verkeerds te zeggen. Deze film kreeg niet voor niets een award voor de muziek die in de film werd gebruikt. Er is op prachtige wijze gebruik gemaakt van precies de goede muziekstukken bij de verschillende scènes.

Ondertitels:

Over de ondertitels ben ik ook zeer te spreken. Aan het begin van de film heb je keuze uit diverse talen voor ondertiteling. Niet dat dat voor ons een voordeel zal bieden, want er staat ook gewoon Nederlandse ondertiteling tussen. Toch bewijst dit wel dat ze met deze film meer dan alleen Amerika en Europa willen benaderen.

De Nederlandse ondertiteling zelf was ook prima. Hier en daar zie je wel een vreemde vertaling, waardoor het effect van het gesproken citaat wegvalt in de Nederlandse vertaling. Maar dat is bij elke film wel het geval. Misschien ligt dat wel gewoon aan onze taal.

Mening:

Zoals je misschien al wel een beetje meekreeg uit dit hele verhaal, ben ik enorm enthousiast over deze film. Ik raad ook iedereen aan deze film eens te bekijken. De hoofdrolspelers zijn twee zeer goede acteurs, het acteerwerk is formidabel, het verhaal is ook anders dan menig andere romantische komedie, de kwaliteit van het beeld en geluid is goed, wat wil je nog meer? Meer dan dit kun je eigenlijk niet verlangen van een regisseur.

Neem nou bijvoorbeeld het verhaal. Een gemiddelde komedie of romantische film heeft een vrij standaard patroon. In deze film is dat niet het geval. Ik vind het erg goed uitgewerkt. Het zijn twee kanten van het verhaal, die tegelijkertijd verlopen. Een gesamenlijke scene, die vanuit beide oogpunten weer geheel anders is. Dat vind ik erg leuk, zo maak je de film op een heel aparte manier mee.

Als je film begint te kijken, leer je eerst Andie kennen, samen met haar kant van het verhaal. Niets vermoedend begin je je een beetje in te beelden hoe het zou kunnen gaan verlopen, maar dan ineens wordt Ben geïntroduceerd en krijgt hij ook een eigen verhaal, die voor ons duidelijk verband heeft met die van Andie, maar voor de personages onafhankelijk van elkaar zouden lopen. Erg grappige manier van filmen.

Algemene informatie:

 • Regisseur: Donald Petrie
 • Release datum: 28 Mei 2003 (in Nederland)
 • Genre: Komedie / Romantiek
 • Awards: BMI Film Music Award (2003) + 7 nominaties
 • Leeftijd: 12+, vanwege lichte sex-gerelateerde scenes
 • Speelduur: 116 minuten
 • Taal: Engels
 • Nederlandse ondertiteling: Ja

Acteurs:

 • Kate Hudson als Andie: De vrouwelijke hoofdrolspeelster
 • Matthew McConaughey als Ben: De mannelijke hoofdrolspeler
 • Kathryn Hahn als Michelle: Collega en vriendin van Andie
 • Annie Parisse als Jeannie: Collega en vriendin van Andie
 • Michael Michele als Spears: Gaat weddenschap aan tegen Ben voor een diamantenpromotie
 • Shalom Harlow als Green: Collega van Spears
 • Bebe Neuwirth als Lana Jong: Baas van Andie, redacteur van Composure

Casting:

Als je kijkt naar de acteurs en actrices die een rol in deze film hebben zie je dat er niet veel grote namen meespelen. De hoofdpersonen Kate Hudson en Matthew McConaughey zijn echter wel de wat bekendere namen uit het rijtje. Zelf vind ik deze personen zeker geschikt voor de rol die ze in deze film spelen. Vooral Kate doet het erg goed. Ze moet verschillende keren een kinderstemmetje doen wanneer ze een scène speelt met Ben; Ze speelt ook erg goede serieuze scènes, vooral de scènes waarin ze met haar vriendinnen een nieuw plannetje smeed tegen Ben, of wanneer ze bij zijn familie thuis wordt voorgesteld. En ze doet ook de romantische scènes heel goed, erg overtuigend. Dit alles komt voornamelijk door het feit dat de regisseur haar erg vrij heeft gelaten tijdens het acteren. Ze mocht namelijk veel improviseren, waardoor haar tegenspelers oprecht verrast zouden zijn als Kate onverwachts haar eigen invulling aan de situatie geeft.

Feitjes en weetjes:

 • Voor deze film is een geschatte waarde van $14,200,000 aan sieraden ter beschikking gesteld.
 • Alleen de diamanten ketting die Andie omkrijgt op het feest is al $5,280,000 waard.
 • Michelle en Jeannie, de vriendinnen van Andie, zijn vernoemd naar de twee auteurs die het gelijknamige boek hebben geschreven.
 • Veel acteerwerk is geïmproviseerd, waardoor de reacties van de medespelers veelal hun oprechte reacties zijn.
 • Voor de liefhebbers: De motor waar Ben op rijdt, is een Triumph Bonneville.

Oops, Foutjes in de film:

In deze film zitten een aantal grappige foutjes, die je op eerste oog niet zo snel zult zien. Een paar voorbeelden:
 • Wanneer Ben een nieuw shirt aantrekt, heeft hij in de ene shot van de scene zijn kraag opgevouwen, en daarna ineens opstaand.
 • In een van de zoenscenes staat Andie eerst links van Ben, daarna ineens rechts van Ben, terwijl vanaf de zelfde kant wordt gefilmd.
 • Tijdens de basketbalwedstrijd stuurt Andie Ben weg om cola te halen. Dat doet ze opzettelijk vlak voor het einde van de wedstrijd, ongeveer een minuut voor het einde, maar je krijgt de wedstrijdklok in beeld, en die geeft aan dat er nog 7 minuten speeltijd is.

Tja, het zijn kleine dingen, maar sommige mensen valt het gewoon op. Misschien dat jij nu ook bij je volgende film naar de details gaat kijken als deze.
© 2008 - 2018 Dominique, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bio-30 Days, afvallen in 30 dagenBio-30 Days, dieetpillen van het Deense bedrijf Pharma Noord, is een van de meest verkochte producten die je kunnen help…
recensieFilmrecensie: Revolutionary RoadMenig tienermeisje had het nooit durven dromen: Leonardo Di Caprio en Kate Winslet herenigd op het witte doek. Maar het…
De Oscarwinnaars 1990De Oscarwinnaars 1990De Academy Awards van het jaar 1990. De beste films van dit jaar waren Dances with wolves, The godfather part III, Goodf…
Regisseur Kathryn BigelowRegisseur Kathryn BigelowRegisseur Bigelow is sinds kort weer volop in de belangstelling met haar film over de mannen van de bomopruimingsdienst…
CD Review: Whitesnake "Forevermore"recensieCD Review: Whitesnake "Forevermore"Whitesnake lanceerde op 25 maart 2011 de nieuwe studioplaat, “Forevermore” die de comeback CD “Good to Be Bad”uit 2008 o…
Bronnen en referenties
 • www.imdb.com

Reageer op het artikel "Filmrecensie - How to lose a guy in 10 days?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dominique
Laatste update: 23-01-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!