InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Guardians of the Galaxy, redders van het universum

Guardians of the Galaxy, redders van het universum

De wereld heeft er een stel nieuwe filmhelden bij. Na jarenlang de hoofdrol te hebben gespeeld in Amerikaanse comics die alleen in eigen lang echt succesvol waren, staan de Guardians of the Galaxy nu in een eigen bioscoopfilm. Marvel en Disney hebben van deze film een komisch science fiction spektakel gemaakt dat fans van films als Star Wars zeker aan zal spreken.

Onverwachte keuze

Stripuitgever Marvel en filmstudio Disney zijn buitengewoon succesvol met hun superheldenfilms, gebaseerd op Marvel-striphelden als Thor, Iron Man en The Avengers. Ze zijn een superheldeuniversum aan het opbouwen dat bij elke nieuwe film die uitgebracht wordt vele honderden miljoenen euro's oplevert. Er werd dan ook een beetje met de wenkbrauwen gefronst toen de studio's aankondigden dat er een film in de maak was van Guardians of the Galaxy, een relatief obscure strip waar jarenlang slechts mondjesmaat nieuwe boeken van uitgebracht werden. Toch was wel al snel duidelijk dat het misschien niet eens zo'n hele slechte keuze was. Guardians of the Galaxy heeft namelijk de potentie uit te groeien tot een Star Wars-achtig filmspektakel waar met gemak om de paar jaar een nieuw deel van uitgebracht kan worden.

Terug in de tijd

In 1969 bracht Marvel een comic uit in de serie Marvel Super-Heroes, met daarin hoofdrollen voor de Guardians of the Galaxy. Het team dat in deze comic onder deze naam opereerde was wel een geheel ander team dan de Guardians die nu in de film meespelen. Het was een bonte verzameling buitenaardse wezens die optraden als beschermers van het universum. De helden namen het in hun eerste boeken vooral op tegen een gewelddadig buitenaards ras dat Badoon heet, en dat keer op keer snode plannen bleek te hebben die door de Guardians verijdeld moesten worden. De Guardians keerden in de jaren erna regelmatig terug en hadden korte tijd zelfs een eigen serie. Een echt groot succes werden de Guardians echter nooit, en ze verdwenen dan ook keer op keer weer terug in hun relatieve obscuriteit. Vanaf 2008 kwam hier echter verandering in toen een nieuw team Guardians werd geintroduceerd, de Guardians zoals ze ook in de bioscoopfilm te zien zijn.

Pratende boom

Vanaf 2008 worden de Guardians of the Galaxy geleid door Peter Quill, ook wel bekend als Star Lord. Dit personage had al in de jaren zeventig zijn debuut gemaakt als een soort Han Solo achtige antiheld, een aardman die al vanaf zijn elfde jaar op zoek was naar het buitenaardse wezen dat ooit zijn moeder had gedood. Quill is echt een antiheld van het zuiverste soort, dapper maar met soms twijfelachtige motieven, onverschrokken maar ook een gladde prater als hij weer eens in de problemen komt. De perfecte leider voor een team als Guardians of the Galaxy, een team vol buitennissige personages als Rocket Raccoon, een genetisch gemanipuleerde, hypergewelddadige wasbeer; vechtmachine Drax the Destroyer en Gamora, de meest gevaarlijke vrouw van het hele universum. En dan is er nog Groot, een pratend, rondlopend en vooral ook vechtend boomcreatuur wiens enige woorden bestaan uit "I Am Groot".

Hollywood-versie

De Guardians of the Galaxy zijn een redelijk uniek team, en het was dan ook een verrassing dat er een film van werd aangekondigd. Critici vroegen zich af of Marvel en Disney wel wisten waar ze mee bezig waren en voordat er ook maar een seconde film was geschoten werd er al gesuggereerd dat dit de eerste superheldenflop van de twee studio's zou gaan worden. Naarmate de release van de film dichterbij kwam en de eerste beelden te zien waren, sloeg dit gevoel echter om. Dit is onder andere te danken aan de cast die voor de film werd ingeschakeld. Geen grote sterren, maar stuk voor stuk acteurs die perfect leken voor hun rollen: Chris Pratt als Peter Quill, Bradley Cooper als de stem van Rocket Raccoon, Vin Diesel als de stem van Groot, professioneel worstelaar Chris Bautista als Drax en Zoe Saldana als Gamora. Maar er werd ook al snel duidelijk dat Guardians of the Galaxy een film zou gaan worden die in het science fiction en superheldengenre een uniek eigen hoekje inneemt. Spectaculaire actie afgewisseld met veel humor, een soort van komische variant op Star Wars.

Aanpassingen

Voor de film werden wel wat aanpassingen gemaakt aan de personages zoals ze in de comics voorkomen. Vooral Quill werd daarbij voorzien van een nieuwe geschiedenis. In de strip was hij een astronaut die met aliens in aanraking kwam, in de film wordt de jonge Peter Quill na de dood van zijn moeder ontvoerd door een groep ruimtepiraten die hem onder hun hoede nemen. Jaren later wordt hij tijdens het stelen van een ongekend waardevol object aangevallen door Gamora, en tijdens het gevecht dat hierbij ontstaat trekken ze de aandacht van premiejagers Rocket en Groot. Het hele stel wordt ingerekend door een intergalactische politie-eenheid die Nova Corps heet, en in de gevangenis maken ze kennis met Drax The Destroyer. Deze Drax heeft nog een appeltje te schillen met Gamora, maar Peter Quill weet het tweetal er van te overtuigen samen te werken. Dat is maar goed ook, want een boosaard heeft plannen om de macht in het universum te grijpen en het lijkt er op dat alleen de Guardians of the Galaxy hem tegen kunnen houden.

Succes

Guardians of the Galaxy is een zeer onderhoudende, flitsende actiefilm die door de pers juichend is ontvangen. Het op een prettige manier onzinnige verhaal werd geroemd, evenals de komische noot en extravagante hoofdpersonages. Het is een verademing om een keer een dergelijk epische ruimtespektakel te zien dat zichzelf niet al te serieus neemt. Aangezien ook bioscoopbezoekers hier zo over denken is deel 2 van Guardians of the Galaxy inmiddels al aangekondigd. in 2017 gaan de Guardians wederom in actie komen om het universum te redden.
© 2014 - 2017 Patrickrijnders, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen iPad en Samsung Galaxy TabVerschil tussen iPad en Samsung Galaxy TabDe iPad, de platte minicomputer van Apple, heeft serieuze concurrentie, na zes maanden. Laat de strijd beginnen! De Sams…
Vooruitblik op de Marvel-superheldenfilms tot en met 2018Marvel Studios is goed bezig. De filmstudio en stripuitgeverij achter onder andere Captain America, Amazing Spider-Man e…
Vergelijking; Samsung Galaxy S vs Galaxy Ace; Welke is beterVergelijking; Samsung Galaxy S vs Galaxy Ace; Welke is beterDe Samasung Galaxy S en de Galaxy Ace zijn twee toestellen met vrijwel dezelfde naam. De verschillen zijn echter goed te…
De Samsung Galaxy S2De Samsung Galaxy S2De Samsung Galaxy S2 is het nieuwste model van Samsung en vervangt de Galaxy S als hun vlaggenschip. Het is een mobiele…
Samsung Galaxy S IIDe Samsung Galaxy S II si de opvolger van de Galaxy S. De telefoon beschikt over een 4,3 inch multi-touch screen en heef…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
  • www.newsarama.com
  • www.empireonline.com

Reageer op het artikel "Guardians of the Galaxy, redders van het universum"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Patrickrijnders
Laatste update: 10-08-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!